Yaz xəstəliklərindən necə qorunmalı?

Yaz xəstəliklərindən necə qorunmalı?Qışda orqanizmin itirdiyi vitaminlər yazda müəyyən xəstəliklərin aktivləşməsinə səbəb olur. Bu mövsümdə baş qaldıran allergiya, həzm sistemi xəstəlikləri, sistit, sinusit və s. kimi xəstəliklər daha çox immun sistemi zəif insanlarda aktivləşir. Mütəxəssislər yazda xəstəliklərlə mübarizə apara bilmək üçün sağlam həyat tərzinin vacibliyini vurğulayırlar.
Xanim.az Publika.az-a istinadən necə sağlam həyat tərzi keçirməli olduğumuzu araşdırıb.
Terapevt Eşqin Əliyev bildirir ki, yaz aylarında orqanizmdə baş verən dəyişiklik daha çox yaşlı və immun sistemi zəif olan insanlarda özünü göstərir: "İmmun sisteminin zəifliyi qışda vitamin balansının azalması ilə ortaya çıxır. Bununla da halsızlıq yaranır, xəstəliklərə qarşı mübarizə zəifləyir. Bu fəsildə vitaminli qidalar az olmaqla yanaşı, onlardan istifadə də azlıq təşkil edir. Günəş şüasının tərkibində də vitaminlər var. Lakin qışda Günəş şüası həddən artıq az olduğu üçün bu da D vitamininin itkisinə, uşaqlarda raxitlik xəstəliyinin inkişafına səbəb ola bilir".
Həkim mövsümlə əlaqəli dəridə çatların yaranması, toyuq korluğu kimi xəstəliklərin A vitamini çatışmazlığından irəli gəldiyini deyir. Bildirir ki, A vitamini yerkökü, kələm, ispanaq, balıq kimi qidalarda mövcuddur.
Həkimin sözlərinə görə , B və C vitaminlərinin çatışmazlığı isə bu xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur: "B vitamini orqanizmdə sinir fəaliyyətinin normallığı üçün zəruridir. Orqanizimdə bu vitamin olmadıqda ağır avitaminoz "beri-beri" (yuxusuzluq) xəstəliyi yaranır.
Ağız boşluğunda müxtəlif növ yaralar, qanayan diş ətləri, diş çürümələri isə C vitamini çatışmazlığından irəli gələn "Skorbut" xəstəliyinin xəbərçisi ola bilər".
Mütəxəssislərin fikrincə, dərinin quruması, qabıq verməsi, gözlərin qızarması avitaminoz əlamətlərinə daxildir. E.Əliyev deyir ki, avitaminoz əlamətlərində dodaq quruması, çatlaması, dırnaqların tez-tez qırılması, saçların tökülməsi halları da müşahidə olunur.
İnsan orqanizminin zəifliyindən göbələk xəstəliyinin yarandığını deyən terapevt mövsümlə əlaqəli saçlarda yaranan kəpəyin göbələk xəstəliyinin bir növü olduğunu qeyd edir.
Həkim A, B, C, D vitaminləri qəbul etməyin lazım olduğunu vurğulayır və bu vitaminləri təbii şəkildə qəbul etmək üçün qış meyvə-tərəvəzlərindən bol-bol, ən azı həftədə 1 dəfə istifadə etməyi, təmiz havada gəzməyi, idmanla məşğul olmağı məsləhət görür.
Xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkənlər isə mütləq həkimə müraciət etməlidirlər.

Xəbərlər     Baxılıb: 1577   Tarix: 06 mart 2017
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Sağlam arıqlamanın yolları: Effektiv və davamlı üsullar

Arıqlamaq təkcə çəki itirmək deyil, həm də daha sağlam həyat tərzi qazanmaq deməkdir. Davamlı nəticələr almaq üçün məqsəd yalnız sürətli arıqlamaq yox, bədənin ehtiyaclarına uyğun balanslı plan qurmaq olmalıdır. xəbər veri

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

turlar.az

aksessuarlar geyim dəbləri geymler 2025 xinayaxdi bayatilari kakos yaginin saca faydalari 2025 payiz qis debi kariyera və iş həyatı kosmetika porno bürcler sekisler brusell bakteriyası atalar sozu