Yaz xəstəliklərindən necə qorunmalı?

Yaz xəstəliklərindən necə qorunmalı?Qışda orqanizmin itirdiyi vitaminlər yazda müəyyən xəstəliklərin aktivləşməsinə səbəb olur. Bu mövsümdə baş qaldıran allergiya, həzm sistemi xəstəlikləri, sistit, sinusit və s. kimi xəstəliklər daha çox immun sistemi zəif insanlarda aktivləşir. Mütəxəssislər yazda xəstəliklərlə mübarizə apara bilmək üçün sağlam həyat tərzinin vacibliyini vurğulayırlar.
Xanim.az Publika.az-a istinadən necə sağlam həyat tərzi keçirməli olduğumuzu araşdırıb.
Terapevt Eşqin Əliyev bildirir ki, yaz aylarında orqanizmdə baş verən dəyişiklik daha çox yaşlı və immun sistemi zəif olan insanlarda özünü göstərir: "İmmun sisteminin zəifliyi qışda vitamin balansının azalması ilə ortaya çıxır. Bununla da halsızlıq yaranır, xəstəliklərə qarşı mübarizə zəifləyir. Bu fəsildə vitaminli qidalar az olmaqla yanaşı, onlardan istifadə də azlıq təşkil edir. Günəş şüasının tərkibində də vitaminlər var. Lakin qışda Günəş şüası həddən artıq az olduğu üçün bu da D vitamininin itkisinə, uşaqlarda raxitlik xəstəliyinin inkişafına səbəb ola bilir".
Həkim mövsümlə əlaqəli dəridə çatların yaranması, toyuq korluğu kimi xəstəliklərin A vitamini çatışmazlığından irəli gəldiyini deyir. Bildirir ki, A vitamini yerkökü, kələm, ispanaq, balıq kimi qidalarda mövcuddur.
Həkimin sözlərinə görə , B və C vitaminlərinin çatışmazlığı isə bu xəstəliklərin yaranmasına səbəb olur: "B vitamini orqanizmdə sinir fəaliyyətinin normallığı üçün zəruridir. Orqanizimdə bu vitamin olmadıqda ağır avitaminoz "beri-beri" (yuxusuzluq) xəstəliyi yaranır.
Ağız boşluğunda müxtəlif növ yaralar, qanayan diş ətləri, diş çürümələri isə C vitamini çatışmazlığından irəli gələn "Skorbut" xəstəliyinin xəbərçisi ola bilər".
Mütəxəssislərin fikrincə, dərinin quruması, qabıq verməsi, gözlərin qızarması avitaminoz əlamətlərinə daxildir. E.Əliyev deyir ki, avitaminoz əlamətlərində dodaq quruması, çatlaması, dırnaqların tez-tez qırılması, saçların tökülməsi halları da müşahidə olunur.
İnsan orqanizminin zəifliyindən göbələk xəstəliyinin yarandığını deyən terapevt mövsümlə əlaqəli saçlarda yaranan kəpəyin göbələk xəstəliyinin bir növü olduğunu qeyd edir.
Həkim A, B, C, D vitaminləri qəbul etməyin lazım olduğunu vurğulayır və bu vitaminləri təbii şəkildə qəbul etmək üçün qış meyvə-tərəvəzlərindən bol-bol, ən azı həftədə 1 dəfə istifadə etməyi, təmiz havada gəzməyi, idmanla məşğul olmağı məsləhət görür.
Xroniki xəstəliklərdən əziyyət çəkənlər isə mütləq həkimə müraciət etməlidirlər.

Xəbərlər     Baxılıb: 1550   Tarix: 06 mart 2017
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Beyinə zərər verən qidalar açıqlandı

ABŞ-də aparılan yeni araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidələrin ultra işlənmiş ət məhsulları və şəkərli içkilər olduğunu göstərib.  xəbər verir ki, Virginia Tech Universitetindən alimlərin həyata keçirdiyi tədqiqatda

.

Tez-tez münasibət yaşamaq xərçəngdən qoruyurmuş

Alimlər prostat xərçənginin qarşısını almaq üçün kişilərə lazım olan cinsi aktivlik tezliyini açıqlayıb. xəbər verir ki, ABŞ-nin Boston Universitetinin epidemioloqu və onkoloqu, professor Cennifer Ryder prostat vəzi xərçəngini

.

Yaşıl çay gündə nə qədər və nə zaman içilməlidir?

Yaşıl çayı içmək üçün ən doğru vaxt hansıdır və gündə nə qədər içilməlidir?. yaşıl çayın faydalarından tutmuş, onu içmək üçün ən uyğun vaxtlara qədər bütün detalları təqdim edir. Yaşıl çay yüksək keyfiyyəti və zəngin tərkib

.

Aspirinin diabetə də xeyri var imiş

Aspirin diabet xəstələrində ürək riskini azalda bilər. xəbər verir ki, ABŞ-nin Pittsburq Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, az dozada aspirin qəbul etmək ikinci tip şəkərli diabeti olan insanlarda ürək və beyi

.

Çayı şirin edənlərin nəzərinə - bu xəstəliyə səbəb olurmuş

Çaya şirin qatmaq zərərsiz görünə bilər, amma uzun müddət istifadə olunduqda ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.  xəbər verir ki, gün ərzində içilən bir neçə stəkan çaya atılan şəkər tozu və ya qənd fərqinə varmada

.

Bu qidalar səni xərçəng edə bilər - Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illər aparılan elmi araşdırmalar sübut edir ki, gündəlik qidalanmada yer alan bəzi məhsullar uzunmüddətli dövrdə xərçəng riskini artırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər düzgün olmayan qidalanma təkcə artıq çəkiyə deyil

.

Bu insanlar qırmızı ət yeməyi "unutsunlar"

Son araşdırmalar göstərir ki, qırmızı ətin həddindən artıq qəbulu həm ürək-damar xəstəlikləri, həm də bəzi xərçəng növlərinin yaranma riskini artırır. xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Yüksək şəkər və infarkt arasında əlaqə

Qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi, xüsusilə də ilk dəfə kəskin miokard infarktı (ürək tutması) keçirən xəstələrdə ağır fəsadların yaranma riskini artıran mühüm göstərici ola bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Diabetolog

.

Dünyanın ən yaşlı qadınının uzunömürlülük SİRRİ

Alimlər dünyada ən uzunömürlü insan kimi tanınan Maria Branyas Moreranın DNT-sini araşdıraraq onun uzunömürlülüyünün səbəblərindən birini müəyyənləşdiriblər. xarici mənbələrə istinadən xəbər verir ki, ABŞ-də doğulan, laki

turlar.az

toy gecesi həkim məsləhəti kosmetoloq kampotlarin hazirlanmasi kekslər bayatilar xinayaxdi ucun hakista xina yaxdi kosmetika burclerin uyumu cinsi opusme hakiwda vusale elizade