Yediklərimizə diqqət edək
Məlumdur ki, qidalardan düzgün istifadə etməmək insanda müxtəlif xəstəliklərin yaranmasına gətirib çıxarır. Məsələn, uzun müddət şəkərli qidalardan istifadə nevroloji problemlərə səbəb olur. Yaddaşı, öyrənmə qabbiliyyətini zəiflədir.
Spirtli içkilərin hansı fəsadlara yol açacağını isə artıq hamımız bilirik. Spirtli içki qaraciyəri dağıdır, amma onun başqa təsiridə var. Belə ki, içki beynə də ciddi ziyan vurur, düşünmək, yaddaş, öyrənmək qabiliyyətini zəiflədir.
İndiki həyat tərzimiz bizi fastfud yeməklərindən daha çox istifadə etməyə yönəldir. Amma fastfud beynin quruluşunu dəyişir. Bu da depressiyaya yol açır.
Qızarmış yeməklərin vazkeçilməz dadı var,ancaq qızarmış qidaların zərərini hamımız bilirik. Belə qidalar hətta beyin sinirlərini zədələyir.
Hazır qidalar mərkəzi sinir sistemini tamamilə sıradan çıxara bilər. Daha yaşlı vaxtlarda alzeymer xəstəliyi riskini artırır. Alzheymer xəstəliyi isə bəzi beyin hüceyrələrinin məhv olması ilə nəticələnən və hələki müalicəsi mümkün olmayan xəstəlikdir.
Duzun zərəri haqqında daha çox eşidirik. Onun tərkibindəki maddələrin beyin fəsadları da yarada bilməsi və düşünmə qabiliyyətini zəiflətməsi barədə isə çox az adamın məlumatı var.
Proteinlər əzələ yaradıcıdır. Ən yüksək protein qaynağı ətdir. Ancaq işlənmiş ət məhsullarındakı proteindən uzaq durmaq məsləhətdir. Təbii proteinlər sinir sisteminin fəaliyyəti üçün faydalı olsa da, sünilər tam əksidir.
Trans yağlardan isə tamamilə uzaq durmaq lazımdır. Bu yağlar ürək damar problemləri, piylənmə, xolestrol kimi xəstəliklərə yol açır. Refleksləri öldürür, beynin fəaliyyətini zəiflədir. İflic riskini artırır, Alzaymer xəstəliyini ortaya çıxarır.
Az kalorili olsalar da, süni dadlandırıcılar uzun müddət istifadə edildikdə zehni pozğunluqlara yol aça bilər.
Nikotinin zərərlərini saymaqla bitirmək olmaz. Bu maddə insan beyində qan dövranına mane olur. Nəticədə oksigensiz qalan beyin yavaş-yavaş məhv olur və fəaliyyətini yerinə yetirə bilmir.