Yediyimiz niyə "zəhər" olur?

Yediyimiz niyə Azərbaycanda göbələk yığma ənənəsi geniş yayılıb. İnsanların zəhərli gobələkləri tanımaması və ya düzgün bişirməməsi ölümə belə yol aça bilər. 
Bəs göbələk seçərkən nələrə diqqət etməliyik?
Mövzu ilə bağlı Milli.AZ-a qida eksperti Məhsəti Hüseynova açıqlama verib.
Yediyimiz niyə O bildirib ki, göbələk zəhərlənməsindən qorunmaq üçün bir sıra vacib tədbirlər var. İlk öncə, yalnız tanıdığınız və əmin olduğunuz göbələkləri yığmalısınız. Mənşəyi bilinməyən və tanımadığınız göbələklərə toxunmaq belə olmaz.
"Eyni zamanda yığdığınız göbələkləri yemədən əvvəl düzgün bişirmək də vacibdir. Bəzi zəhərli növlər bişiriləndə zəhərliliyini itirə bilər, lakin bu, hər göbələk üçün keçərli deyil. Göbələk yığarkən, eyni görünüşdə olan zəhərli və yeyilən növləri ayırd etmək çətin ola bilər, buna görə diqqətli olmaq lazımdır. Göbələkləri düzgün saxlamaq da mühüm məsələdir, çünki zəhərli göbələklər zamanla digər yeməklərə təsir edə bilər".
Ekspert onu da əlavə edib ki, zəhərlənmə əlamətlərini, məsələn, bulantı, qusma və qarın ağrısını hiss edən zaman dərhal təcili tibbi yardıma müraciət etmək lazımdır.
Qeyd edək ki, ötən gün Azərbaycanda iki qadın göbələkdən zəhərlənərək ölüb. 1977-ci il təvəllüdlü İlahə Bayramova rəfiqəsi Günel Abdullayeva ilə birlikdə Xaçmaz rayonuna gəlib və Seyidli kəndində meşədə göbələk yedikdən sonra halı pisləşib. Onlar müalicəsinin davam etdirilməsi üçün Bakıya göndərilən zaman İlahə Bayramova yolda ölüb. Dgər qadın xəstəxanaya çatdırılsa da, onun həyatını xilas etmək mümkün olmayıb. Vəfat edən G.Abdullayeva elm və təhsil nazirinin köməkçisi Taleh Əhmədovun bacısıdır. 
Aysel Əkbər
Milli.AZ

Xəbərlər     Baxılıb: 213   Tarix: 01 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Özü min bir dərdin dərmanıdır - Qatıqla yeyiləndə isə

Ədviyyatların ən sağlamı kimi tanınan zəncəfil tez-tez ət yeməklərində, şorbalarda və salatlarda istifadə edilir. -a istinadən xəbər verir ki, toz, təzə və ya kök şəklində istehlak edilə bilən zəncəfil, hər üç formada yüksə

.

Qaraciyəri təmizləyən 3 qida

Qaraciyərin sağlamlığını dəstəkləmək və onu təmizləmək üçün ən faydalı qidalar açıqlanıb. -a istinadən bildirir ki, qaraciyəri təmizləyən əsas üç qida aşağıdakılardır:. Sarımsaq: Sarımsaq, zəhərləri və toksinləri atmağa kömə

.

Zəhərsiz göbələkləri necə ayırd etmək olar - satıcılar açıqladı

Ötən gün Xaçmazda 39 və 47 yaşlı iki xanım göbələk zəhərlənməsi diaqnozu ilə xəstəxanaya yerləşdirilib. Onlardan biri Kliniki Tibbi Mərkəzə gətirilərkən yolda dünyasını dəyişib. Digəri isə kəskin ağır və şok vəziyyətdə Klinik

.

Bu dərmanlar sığorta hesabına veriləcək - Nərgiz Ağayeva - müsahibə

Xidmətlər Zərfinin daha geniş və həkimlər tərəfindən istifadəsinin daha rahat olması üçün müəyyən dəyişikliklər planlaşdırılır. xəbər verir ki, bu barədə Trend-ə özəl müsahibəsində İcbari Tibbi Sığorta üzrə Dövlət Agentliyini

.

Kartof alarkən diqqət! - Ən sağlamı bu rəngdə olur

Kartof müxtəlif rəngli tərəvəzdir. Bağbanlar və aşpazlar kartofun rənginə baxaraq onun nə qədər keyfiyyətli olduğun bilir. . -a istinadən bildirir ki, sağlam qidalanma və ya arıqlamaq baxımından çəhrayı və ya bənövşəyi karto

.

30 qəpiklik möcüzə: xərçəng hüceyrələrini məhv edir - FOTO

Həkimlər sarımsağın tərkibində olan allisin maddəsinin güclü antimikrob təsirə malik olduğunu və xərçəngin qarşısını almağa kömək edir. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Rossiyskaya qazeta" yazır. Sarımsağı

.

Yeni kəşf antidepressant qədər təsirli ola bilər

Psixoloji müdaxilələrdən tutmuş antidepressantlara qədər narahatlıq üçün müxtəlif müalicə üsulları bəzi insanlar üçün çox təsirli ola bilər. Mütəxəssislər alkoqoldan uzaq durmaq, müntəzəm idman, normal yuxu və sağlam qidalanm

.

3 dəqiqəyə stressdən qurtulun - İdmansız, ağrısız

Günlük həyatımızda stress qaçılmazdır. Streslə mübarizə aparmağın isə sadə yolları var. Heç bir ağırlıq qaldırmadan, hərəkət etmədən, elə oturduğunuz yerdəcə stresi idarə etmək mümkündür. Bunun üçün sadəcə nəfəs texnikasın

.

Qan damarlarını təmizləyən 7 məhsul

Qan damarlarını təmizləməyə kömək edən bəzi məhsullar damar divarlarının elastikliyini qorumağa və qan dövranını yaxşılaşdırmağa kömək edir. xəbər verir ki, belə qidalar damarların iltihablanmasını və tıxanmasını azaldara

turlar.az

sonxeber.az qadin sayti maskalar geyim necə seçməli sanamalar nagillar salatlarin hazirlanmasi bezedilmesi 2024 payiz geyimleri kosmetika atalar sozleri bayatılarımızda vətən həsrəti bürclər haxisdalar ziyafet geyimleri