Yediyimiz niyə "zəhər" olur?

Yediyimiz niyə Azərbaycanda göbələk yığma ənənəsi geniş yayılıb. İnsanların zəhərli gobələkləri tanımaması və ya düzgün bişirməməsi ölümə belə yol aça bilər. 
Bəs göbələk seçərkən nələrə diqqət etməliyik?
Mövzu ilə bağlı Milli.AZ-a qida eksperti Məhsəti Hüseynova açıqlama verib.
Yediyimiz niyə O bildirib ki, göbələk zəhərlənməsindən qorunmaq üçün bir sıra vacib tədbirlər var. İlk öncə, yalnız tanıdığınız və əmin olduğunuz göbələkləri yığmalısınız. Mənşəyi bilinməyən və tanımadığınız göbələklərə toxunmaq belə olmaz.
"Eyni zamanda yığdığınız göbələkləri yemədən əvvəl düzgün bişirmək də vacibdir. Bəzi zəhərli növlər bişiriləndə zəhərliliyini itirə bilər, lakin bu, hər göbələk üçün keçərli deyil. Göbələk yığarkən, eyni görünüşdə olan zəhərli və yeyilən növləri ayırd etmək çətin ola bilər, buna görə diqqətli olmaq lazımdır. Göbələkləri düzgün saxlamaq da mühüm məsələdir, çünki zəhərli göbələklər zamanla digər yeməklərə təsir edə bilər".
Ekspert onu da əlavə edib ki, zəhərlənmə əlamətlərini, məsələn, bulantı, qusma və qarın ağrısını hiss edən zaman dərhal təcili tibbi yardıma müraciət etmək lazımdır.
Qeyd edək ki, ötən gün Azərbaycanda iki qadın göbələkdən zəhərlənərək ölüb. 1977-ci il təvəllüdlü İlahə Bayramova rəfiqəsi Günel Abdullayeva ilə birlikdə Xaçmaz rayonuna gəlib və Seyidli kəndində meşədə göbələk yedikdən sonra halı pisləşib. Onlar müalicəsinin davam etdirilməsi üçün Bakıya göndərilən zaman İlahə Bayramova yolda ölüb. Dgər qadın xəstəxanaya çatdırılsa da, onun həyatını xilas etmək mümkün olmayıb. Vəfat edən G.Abdullayeva elm və təhsil nazirinin köməkçisi Taleh Əhmədovun bacısıdır. 
Aysel Əkbər
Milli.AZ

Xəbərlər     Baxılıb: 821   Tarix: 01 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qəhvəni bu yaşa qədər içmək olmaz - Açıqlama

Uşaqlara qəhvə içmək olmaz. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq və epileptoloq Vasili Plotnikov uşaqların və yeniyetmələrin nə vaxtdan qəhvə içə biləcəyini izah edib. Onun sözlərinə görə, beynəlxalq tibbi tövsiyələrə əsasə

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Qidalanma üzrə mütəxəssislər bildirir ki, 50 yaş və yuxarı şəxslər bəzi qidalardan uzaq durmalı və ya onları çox məhdud şəkildə istehlak etməlidir. Çünki yaş artdıqca metabolizma yavaşlayır, düyün və orqanların həssaslığ

.

Psixoloq insanları uğura aparan əsas amili açıqladı

Tanınmış psixoloq Angela Dakvort, uzun illər müxtəlif sahələrdə uğur qazanan insanları araşdırdıqdan sonra onların ortaq uğur sirrini müəyyən edib. xəbər verir ki, o, bu barədə "Fortune" jurnalında yazıb. Dakvortu

.

Qrip olmaq istəməyənlər bunları etsin

Payız və qış ayları qrip, soyuqdəymə kimi xəstəliklərlə yadda qalır. Çox vaxt xəstəliklərlə mübarizə aparmaqdan payızın və qışın gözəlliklərini nəzərdən qaçırırıq. Ancaq qrip və soyuqdəymədən qorunmaq elə də çətin deyil

.

Doğuşdan sonra qadının bədəni çürüməyə başladı - FOTO

Avstraliyanın Melburn şəhərində 38 yaşlı qadın çox nadir və təhlükəli tibbi vəziyyətlə üzləşib. xəbər verir ki, doğuşdan sonra onun döşündə nekrotik erizipel adlı ağır infeksiya yaranıb və bu, toxumaların qaralaraq çürüməsin

.

Qadınların içki məclisində biabırçılıq - Soyundurub saçını qırxdılar - FOTO

Rusiyanın Qlazov şəhərində sərxoş qadınlar rəfiqələrinə işgəncə veriblər. Rusiya mətbuatına istinadla xəbər verir ki, altı nəfərlik qrup mənzildə içki içərkən iki qadın tanışlarından birini 5 min rubl oğurlamaqda günahlandırıb

.

Qripdən tez sağalmaq üçün bunları edin

Havaların dəyişməsi ilə birlikdə qrip virusuna yoluxma halları artmağa başlayıb. Həkimlər bildirirlər ki, düzgün yanaşma və sadə qaydalara əməl etməklə qripdən daha tez qurtulmaq mümkündür. xəbər verir ki, həkim-terapevtləri

.

Əməliyyat otaqlarında niyə yalnız yaşıl və mavi geyimlərə icazə verilir?

Əməliyyat otaqlarında həkimlərin yaşıl və ya mavi geyimlər geyinməsinin əsas səbəbi həm göz fiziologiyası, həm də praktik amillərlə bağlıdır. xəbər verir ki, 1914-cü ildə kanadalı həkim Herbert Robertson bu rənglərin istifadəsin

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

turlar.az

geyim seçimi gözəllik məhsulları gelinlikler xinayaxdi hakista bal maskasi uz ucun 2025 ayaqqabı modelləri geyim dəbləri kosmetika baldiza aid haxisda üzeyir hacıbəyli seksi salatlar vətənə aid bayatı