Yediyimiz niyə "zəhər" olur?

Yediyimiz niyə Azərbaycanda göbələk yığma ənənəsi geniş yayılıb. İnsanların zəhərli gobələkləri tanımaması və ya düzgün bişirməməsi ölümə belə yol aça bilər. 
Bəs göbələk seçərkən nələrə diqqət etməliyik?
Mövzu ilə bağlı Milli.AZ-a qida eksperti Məhsəti Hüseynova açıqlama verib.
Yediyimiz niyə O bildirib ki, göbələk zəhərlənməsindən qorunmaq üçün bir sıra vacib tədbirlər var. İlk öncə, yalnız tanıdığınız və əmin olduğunuz göbələkləri yığmalısınız. Mənşəyi bilinməyən və tanımadığınız göbələklərə toxunmaq belə olmaz.
"Eyni zamanda yığdığınız göbələkləri yemədən əvvəl düzgün bişirmək də vacibdir. Bəzi zəhərli növlər bişiriləndə zəhərliliyini itirə bilər, lakin bu, hər göbələk üçün keçərli deyil. Göbələk yığarkən, eyni görünüşdə olan zəhərli və yeyilən növləri ayırd etmək çətin ola bilər, buna görə diqqətli olmaq lazımdır. Göbələkləri düzgün saxlamaq da mühüm məsələdir, çünki zəhərli göbələklər zamanla digər yeməklərə təsir edə bilər".
Ekspert onu da əlavə edib ki, zəhərlənmə əlamətlərini, məsələn, bulantı, qusma və qarın ağrısını hiss edən zaman dərhal təcili tibbi yardıma müraciət etmək lazımdır.
Qeyd edək ki, ötən gün Azərbaycanda iki qadın göbələkdən zəhərlənərək ölüb. 1977-ci il təvəllüdlü İlahə Bayramova rəfiqəsi Günel Abdullayeva ilə birlikdə Xaçmaz rayonuna gəlib və Seyidli kəndində meşədə göbələk yedikdən sonra halı pisləşib. Onlar müalicəsinin davam etdirilməsi üçün Bakıya göndərilən zaman İlahə Bayramova yolda ölüb. Dgər qadın xəstəxanaya çatdırılsa da, onun həyatını xilas etmək mümkün olmayıb. Vəfat edən G.Abdullayeva elm və təhsil nazirinin köməkçisi Taleh Əhmədovun bacısıdır. 
Aysel Əkbər
Milli.AZ

Xəbərlər     Baxılıb: 745   Tarix: 01 noyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsultun yaxınlaşmasının xəbərçisi olan əlamət

İnsultun yaxınlaşmasının xəbərçisi olan əlamətİlk həyəcan verici əlamət insultdan bir həftə əvvəl hiss edilə bilər. Həkimlər sizə xəbərdarlıq əlamətlərinə nə vaxt diqqət yetirməli olduğunuzu və qarşıdan gələn insultun xəbərdarlı

.

Daun sindromu müalicəsində inqilab - Yeni dərman icad edildi

Daun sindromlu insanlara həyat keyfiyyətini artıracaq yeni bir dərman hazırlanıb. xəbər verir ki, Fransa və İtaliya alimləri tərəfindən AEF0217 adlı molekula əsaslanan bu preparat artıq sınaq mərhələsinə keçib. Alimlər dərmanı

.

Ən Ölümcül 10 Xəstəlik Arasında: Kişilərdə daha çox görülür - əlamətləri

Son dövrlərdə Türkiyədə də yayılmağa başlayan ağız xərçəngi ilə bağlı mütəxəssis həkim xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, radiologiya üzrə mütəxəssis həkim Semih Tanrıverdi, bu xərçəng növünün kişilərdə qadınlara nisbətə

.

Hansı kərə yağını almaq daha yaxşıdır: 72, yaxud 82 faizli - fərq nədir?

Bir çox evdar qadınlar əmindirlər ki, yağ tərkibi 72 faiz olan kərə yağı keyfiyyətsiz məhsuldur və buna görə də onu mağazalardan almağa qorxurlar. Ekspertlər deyirlər ki, xanımların qorxuları heç də əsassız deyil. Ancaq yen

.

Marketlərdə su qiymətinə satılan farşın TƏRKİBİ: Toyuq ayağı, qığırdaq, iç piylər

Ətin bahalaşması ilə bağlı məsələ mətbuatda dəfələrlə qaldırılıb, səbəbləri mütəxəssislərlə müzakirə edilib. Budəfəki müzakirə isə bahalaşma deyil. Qiymətin əsassız şəkildə aşağı olmasıdır. Bəli, söhbət ət dükanlarında, marketlərd

.

Bayram günlərində necə qidalanmaq lazımdır?

Bayram günləri həm ləzzətli yeməklərin dadını çıxarmaq, həm də sağlamlığımıza diqqət etmək üçün balans yaratmağı tələb edir. bayram süfrəsində sağlam qidalanmağı təmin etmək üçün bəzi məsləhətləri sizə təqdim edir:. Hissələr

.

Azərbaycanda virus yayılıb: qorunmağın yolu

Son günlər əhali arasında güclü qrip yayılıb. Bir çoxları iddia edir ki, bu virus koronavirusun bir növüdür. Xəstəliyə tutulan şəxslər də bu prosesi çox ağır keçirdiklərini söyləyirlər. Bəs deyilənlər nə dərəcədə həqiqət

.

Cəmi bir ovuc yeyin, mədə ağrılarınız qalmayacaq

Bəzən yediyimiz qidalardan da asılı olaraq mədəmizdə göynəmə hiss edirik. Lakin bəzi təbii üsullar bu problemin aradan qalxmasına kömək edir. xəbər verir ki, əgər tez-tez mədə yanması hiss edirsinizsə, ədviyyatlı, yağlı v

.

Ürək üçün ən faydalı 5 QİDA - Birlikdə yeyilsə

İspan Dəniz Elmləri İnstitutunun (ICM-CSIC) alimləri, elmi qrupun bir hissəsi olaraq, beş bitki məhsulunun-zeytun yağı, üzüm, sarımsaq, rozmarin və zəfəranın istehlakının ürək-damar sisteminə maksimum fayda gətirdiyini aşka

turlar.az

sonxeber.az makiyaj instagram toy makiyaji sekilleri maskalar sevinc tofiqqızı türk şirniyyatları səfər duası pamidor maskasi klitor orqazm sevda vətən həsrətinə aid bayatılar yemek reseptleri