Yeməyi çox duzlamaq ömrü qısaldır?
Alimlər müəyyən edib ki, yeməyini əlavə olaraq duzlamaq vərdişi olanlar və hər qidanı az qala duzla yeyənlər, daha erkən ölüm riski daşıyır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, Tuleynsk universitetinin alimləri elmi araşdırma nəticəsində bu qərara gəliblər.
Artıq duzlanıb bişirilmiş yeməklərə süfrədə duz əlavə etmək geniş yayılmış qida vərdişidir.
İnsanların 25%-i duzu ədviyyat kimi mütləq əlavə dadlandırıcı kimi istifadə edir.
Müəlliflər yarım milyon insanı 9 il müşahidə ediblər.
Onların yaşı 40-dan yuxarı idi. Bu müddət ərzində onlardan 18 min nəfər ölüb. Alimlər bu qədər insanın qida vərdişlərini təhlil edərək bu nəticəyə gəliblər.
- Süfrədə yeməyini heç duzlamayanlarla müqayisədə əlavə olaraq duz səpən insanlar 28% daha erkən ölüblər.
- Kişilər 50 yaşdan sonra yeməklərinə duz səpməyə davam edərsə, ölüm riski 2,5 il artır.
- Yeməyinə duz səpən qadınlarda isə ömür 1,5 il qısa olur.
Ona görə duzu süfrədə minimuma endirmək orta və yaşlı insanlar üçün xüsusilə vacibdir.
Bacardıqca çalışın duz yerinə ətirli bitki, ədviyyatlardan istifadə edəsiz.Çox duz yeyənlər bədəndəki duzu bəzi meyvə tərəvəzlərlə zərərsizləşdirə bilər.
Milli.Az









Uşağın cinsiyyətini Çin təqvimi ilə hesablayın! - 95% DOĞRU
Azərbaycan toylarında yengə nə üçün lazımdır?
Cinsi əlaqə zamanı nə etmək lazımdır?
Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?
Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu
Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa
Mirasını dövlətə bağışlayacaq
Ata olmaq üçün riskli yaş açıqlandı - Tək qadınlarda deyilmiş
Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı
Əməkdar artist Özbəkistanda yeni il şənliyində - FOTO
Gəlinimdən cehiz almayacağam' - Xalq artisti
Taro Emir Tekin Hülya Avşarla eyni layihədə
Yusif Mustafayevin işdən çıxan kapitan oğlu müğənnilik edir
Pekkan reklamdan 40 milyon qazandı
Qızı Vasif Məhərrəmliyə qadağa qoydu