Yeməyi çox duzlamaq ömrü qısaldır?

Yeməyi çox duzlamaq ömrü qısaldır?Alimlər müəyyən edib ki, yeməyini əlavə olaraq duzlamaq vərdişi olanlar və hər qidanı az qala duzla yeyənlər, daha erkən ölüm riski daşıyır.
Milli.Az medicina.az-a istinadən bildirir ki, Tuleynsk universitetinin alimləri elmi araşdırma nəticəsində bu qərara gəliblər.
Artıq duzlanıb bişirilmiş yeməklərə süfrədə duz əlavə etmək geniş yayılmış qida vərdişidir.
İnsanların 25%-i duzu ədviyyat kimi mütləq əlavə dadlandırıcı kimi istifadə edir.
Müəlliflər yarım milyon insanı 9 il müşahidə ediblər.
Onların yaşı 40-dan yuxarı idi. Bu müddət ərzində onlardan 18 min nəfər ölüb. Alimlər bu qədər insanın qida vərdişlərini təhlil edərək bu nəticəyə gəliblər.
- Süfrədə yeməyini heç duzlamayanlarla müqayisədə əlavə olaraq duz səpən insanlar 28% daha erkən ölüblər.
- Kişilər 50 yaşdan sonra yeməklərinə duz səpməyə davam edərsə, ölüm riski 2,5 il artır.
- Yeməyinə duz səpən qadınlarda isə ömür 1,5 il qısa olur.
Ona görə duzu süfrədə minimuma endirmək orta və yaşlı insanlar üçün xüsusilə vacibdir.
Bacardıqca çalışın duz yerinə ətirli bitki, ədviyyatlardan istifadə edəsiz.Çox duz yeyənlər bədəndəki duzu bəzi meyvə tərəvəzlərlə zərərsizləşdirə bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1086   Tarix: 22 sentyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gündə 5 saat yatmaq kifayət edir? - Alimlər açıqladı

Əgər siz saat 23:00-00:00 arası yatıb səhər 04:00-05:00-da özünüzdən asılı olmadan oyanırsınızsa, bu, sadəcə vərdiş deyil, nadir genetik xüsusiyyətin göstəricisi ola bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, bəzi insanlard

.

Kasıblar varlılardan daha çox insult keçirirlər - ARAŞDIRMA

Aşağı sosial təbəqədən olan insanların insult riski 33% daha yüksəkdir. xəbər verir ki, Tasmaniya Universitetinin 2025-ci ildə apardığı yeni araşdırmaya görə, aşağı sosial-iqtisadi təbəqədən olan şəxslərin insult keçirm

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

.

Qəhvə içib yatanlar yuxuda da stress keçirirmiş

İnsan yuxuda da stress keçirə bilər. xəbər verir ki, bu barədə kardio­loq Aurelio Roxas məlumat verib. "Yuxu zamanı bədənin müəyyən vəziyyətləri gündəlik stressin əlaməti ola bilər. Biləklərin bükülməsi və yumruqları

.

Diabet və piylənmənin gizli səbəbi tapıldı

ABŞ-nin Meyo Klinikasının alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalma prosesi piylənmənin, II tip şəkərli diabetin və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələr

.

Diş məcunları saçdan hazırlanacaq

Elm dünyasında maraqlı yenilik baş verib. xəbər verir ki, İngiltərənin "Kings College" London universitetinin alimləri insan saçından əldə edilən keratin adlı maddədən diş minasını yenidən bərpa edə bilən diş məcun

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

.

Bu 5 qidanı uşaqlara vermək olmaz

Uşaqların immun sistemi və həzm orqanları hələ tam inkişaf etmədiyi üçün bəzi qidalar onlara ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər valideynləri aşağıdakı 5 məhsulu uşaqlardan uzaq tutmağa çağırır:. 1. Qazl

.

Alimlər ağciyər xərçənginin inkişaf səbəbini tapdı

Ağciyər xərçəngi iltihab nəticəsində inkişaf edə bilər. xəbər verir ki, Texas Universitetinin tədqiqatçıları bu qənətə gəliblər. Belə ki, ağciyər toxumalarında baş verən iltihab görünən şiş yaranmadan əvvəl xərçəngin inkişafın

turlar.az

aksessuarlar geyim dəbləri yay geyimləri 2025 fikrət əmirov cox yasa doğuş 2025 geyim kolleksiyasi kosmetika usaq geyimleri novruz bayramina aid arıqla dovsan xlor lekesi