Yer fındığı( Araxis)

Yer fındığı( Araxis)Yer fındığı boyu çox da hündürə qalxmayan, birillik kol bitkisinin meyvəsidir. Yer fındığının vətəni Cənubi Amerika hesab edilir. Onun yetişdirilməsi ilə Afrika, Hindistan, Çin və Cənubi Amerika ölkələri məşğul olur. Hər il Amerika ölkələri 450 000 tondan artıq yer fındığı istehsal edir. Araxisdən donuzların yemlənməsi üçün də istifadə edilir. Ondan ən çox qida sənayesində isitifadə olunur. Araxis şokoladların, yağların hazırlanması üçün əla qida vasitəsi hesab edilir. 100 qram araxisin qida dəyəri:
- Zülallar - 26,4 qr
- Yağlar - 45,3 qr
- Karbohidratlar - 9,8 qr
- Su - 8 qr
- Kalori - 500-800 kKal.
Yer fındığı alarkən onun qoxusuna diqqət yetirmək lazımdır. Onu nəmişlik olan yerdə saxladıqda üstündə göbələk mikrobları, kif əmələ gəlir ki, bu da bağırsaq xəstəliklərinə səbəb ola bilir.
Araxisin faydalı xüsusiyyətləri
Araxisin tərkibində A, D, E, B1, B2, PP vitaminləri, biotin, süzülməmiş linolen yağı, fol turşusu, bitki yağları, çoxlu mikroelementlər var. Onun tərkibinin 35%-ni zülallar, 50%-dən çoxunu isə yağlar təşkil edir. Yer fındığı xolesterinlə zəngin qida hesab edilir. Yer fındığının tərkibində olan züllallar amin turşuları ilə zəngindir. Bu amin turşuları orqanizm üçün çox faydalıdır. Yer fındığı qastritlər və mədə-bağırsağın yara xəstəliyi zamanı xəstəliyin əlamətlərini azaldır. Onun az miqdar ödqovucu xüsusiyyətinin olması həzmin normallaşmasına, yaddaşın və diqqətin yaxşılaşmasına səbəb olur. Yer fındığı cinsi həvəsi artırır, əsəb sistemini sakitləşdirir, ürəyin, qaraciyərin və digər daxili orqanların işini sürətləndirir. Tərkibində olan fol turşusu yeni hüceyrələrin əmələ gəlməsini sürətləndirir.
Amerika alimləri araxisin antioksidant təsirə malik olmasını sübut ediblər. Araşdırmalar onun tərkibində olanların sərbəst radikallara qarşı vuruşa bilmək qabiliyyətinin olmasını təsdiq edir. Qovrulmuş yer fındığının tərkibində 25%-dən çox polifenol birləşmələri var. Bu miqdar təzə yer fındığının tərkibində olanda daha çoxdur. Yer fındığı fiziki gücü və cinsi həvəsi artırır, əsəbi gərginlik zamanı orqanizmi sakitləşdirir, yuxusuzluğu aradan qaldırır, halsızlığın aradan qalxmasına səbəb olur. Onun yağından irinli yaraların və sağalmayan yaraların müalicəsində istifadə edilir.
Yer fındığının zərərli xüsusiyyətləri
Qovrulmamış yer fındığı həzmin ləngiməsinə səbəb ola bilir. Onun tərkibində olan allergenlər allergiya reaksiyalarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilir. Podaqra, artrit və artroz zamanı yer fındığı yemək məsləhət görülmür. Həddindən çox yer fındığı yemək artıq çəkiyə və piylənməyə səbəb ola bilir. Düzgün saxlanılmamış yer fındığının üstündə əmələ gələn göbələk və kif bakteriyaları bağırsaq xəstəliklərinin meydana gəlməsinə səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1541   Tarix: 27 fevral 2021
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Tünd şokoladın müalicəvi əhəmiyyəti üzə çıxdı

Alimlər ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün yeni yollar tapmağa davam edirlər. Çindən edilən son araşdırmalar maraqlı nəticə ilə diqqəti cəlb edir: tünd şokolad təkcə müalicəvi deyil, həm də hipertoniya ilə mübarizəd

.

Qatığı daha faydalı etməyin yolu

Şəfa mənbəyi olan qatığın içinə 1 qaşıq kətan toxumu əlavə etdikdə, verdiyi güclü təsirlərə inanmayacaqsınız. Toxumlar sağlamlığımız üçün vacib vitamin və minerallar təmin edən qidalardır. Omeqa-3 yağ turşuları, lif, zülal

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

.

Elektron siqaret çəkənlərə ciddi XƏBƏRDARLIQ

25 yaşlı Cozef Lourens illərlə siqaret çəkməyin sağlamlığa ciddi fəsadları haqqında öz hekayəsini paylaşıb.   -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Mirror" portalı məlumat yayıb. . Məlum olub ki, uzun müddət elektro

.

İspanağın əvəzolunmaz faydaları - FOTO

İspanaq orqanizmdə iltihabı azaldır və yaşlanma prosesini ləngidir. -a istinadən bildirir ki, bu barədə Arizona Dövlət Universitetinin alimləri apardıqları tədqiqatlardan sonra bildiriblər. Onların araşdırmalarının nəticələr

.

"Qadının kök və piyli olması faydalıdır" - Professor

Türkiyəli həkim, professor Oytun Erbaş maraqlı açıqlaması ilə diqqət çəkib. -a istinadən bildirir ki, doktor dərialtı piylərin sağlamlığa xidmət etdiyini bildirib. "Dərialtı piylər beyninizi, ürəyinizi sağlam saxlayar

.

Yaranın üzərinə bir az tökün, MÖCÜZƏNİ GÖRÜN

Dəri yaraları həyatımızın hər mərhələsində qarşılaşa biləcəyimiz bir problemdir.   -a istinadən bildirir ki, bəzən kiçik kəsiklər, dərin yaralarla qarşılaşa bilərik. Mütəxəssislər dəridə yaralar yaranan kimi həkimə müraciə

.

Kimlər mütləq kəsmik yeməlidir?

Kəsmik, mezofil laktik turşu bakteriyalarının təsiri altında həyata keçirilən laxtalanma adlanan prosesdə südün təbii və ya süni fermentasiyası məhsulunun bərk hissəsidir. Süd törəməsi olmasına baxmayaraq, laktoza dözümsüzlüy

.

İnsanlar niyə solaxay doğulur və beyinləri necə fərqlənir?

Sağ əli ilə rahat hərəkət edənlərin üstünlük təşkil etdiyi dünyada əksər şey solaxayları qeyri-dominant əllərindən istifadə edərək uyğunlaşmağa məcbur edir. Dünyada solaxayların payının əhəmiyyətli bir faiz təşkil etməsin

turlar.az

sonxeber.az geyim necə seçməli maskalar reseptler geyim seçimi yuxuyozma 2024 payiz geyimleri lobya tursusu kosmetika rus dilin nece orenek heyati qaynana azerb clpaq qadinlari baldiza aid hakisda