Yumurtanın xeyri və ziyanı...

Yumurtanın xeyri və ziyanı...Toyuq yumurtası daim çox xeyirli məhsul sayılıb, lakin müasir dövrün insanları xolesterinin ziyanı haqda düşündükdən, yumurtanın ziyanlı tərəflərinin daha çox olduğunu düşünməyə başlamışlar.
Bununla da, yumurtanın gündəlik istifadəsinin ziyanlı olduğu irəli sürülür. Bu düşüncələri nəzərə alıb, yumurtanın xeyri və ziyanını tərəziyə qoyub, hansı variantın daha həqiqi olduğunu anlamağa çalışaq...
Mənfi arqumentlərdən birincisi yumurta sarısının tərkibində olan xolesterindir. Məhz buna görə sağlam həyat sürən insanların çoxu yumurtadan imtina etmişdir. Yalnız, bir çox alimlərin iddiasına görə, gündə 1 yumurta yemək normal sayılır və bu miqdarda olan xolesterin orqanizmə ziyanlı sayılmır.
İnkinci mənfi arqument uşaqlarda olan allergiya və yumurtada olan salmonella bakteriyası. Bildiyimizə görə allergiya ya 5-7 yaşdan sonra keçir və ya ömürlük qalır. Təbii ki bu müddətə qədər istifadəni saxlamaq məsləhətlidir. Salmonella bakteriyasına gəldikdə isə, ona qarşı toyuqlara peyvəndlər vurulmalıdır. Həmçinin məhz yumurtadan salmonella bakteriyası qazanmamaq üçün bir sıra profilaktik tədbirlər vardır. Birincisi, yumurtanı çiy halda və ya az bişmiş halda yeməmək, hazırlanmadan öncə yaxşı yumaq, qabığı çartlamış yumurtanı bişirməmək və yumurtaya toxunduqdan sonra mütləq əlləri yumaq.
Mənfi arqumentləri sadaladıqdan sonra, müsbət tərəflərinə nəzər yetirək.
Məlumdur ki, yumurta müxtəlif xeyirli komponentlərlə zəngindir : zülal, vitamin, minerallar və antioksidantlar. 1 yumurta gündəlik zülal normasının 12%-14% təşkil edir və tərkibinə həmçinin amin turşuları da aid edilir. Vitaminlərə gəldikdə isə, A, D, E, B3, B12, fol tuşusu və xolin aiddir. Həmçinin yod, sink, kalsiy, maqniy, dəmir və fosfor kimi mineral və mikroelementlər də vardır. Toyuq yumurtasının tərkibində həmçinin selen antioksidantı da vardır.
Bundan belə bəlli olur ki, yumurta yeməklə biz, ürək -damar sistemi xəstəlikləri və qadınlarda döş xərçənginin yaranma təhlükəsini azaltmış oluruq. Toyuq yumurtasında olan madəllər həmçinin saçların qorunması, dərinin qidalandırılması, kəpək və qırışlarla mübarizə aparılması, diş və sümük toxumasının bərkidilməsi, piy və xolesterinin istifadə olunmasına səbəbdir.Bundan əlavə isə görmə qabiliyyətinə yaxşı təsir göstərən bu məhsul, qidalı və azkalorilidir.
Bu məlumatlardan bəlli olur ki, yumurtanı normal sayda yedikdə əsas mənfi arqument olan xolesterin problemi də problem sayılmır...

Saglamolun.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 2394   Tarix: 22 fevral 2017
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yazın ilk günlərində immuniteti gücləndirmənin SADƏ YOLU

Təbii ki, uzun qış aylarından sonra immunitetimiz xeyli zəifləyir. İmmunitetimizi gücləndirmək üçün tək vitamin qəbul etməklə onu artırmaq olmaz. Bəs, nə etməli?. Almaniya Xərçəng Araşdırma Mərkəzinin tədqiqatçıları tərəfində

.

Burun içində yara çıxmasına səbəb nədir?

Burnun içində yaranın çıxmasının bir neçə səbəbi ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki, ən çox rast gəlinən səbəblər bunlardır:. Quru hava və ya iqlim dəyişiklikləri - Xüsusilə qış aylarında və ya kondisioner altınd

.

Qadınlar bəzi xəstəliklərə kişilərə nisbətən niyə daha az yoluxur?

Kaliforniya Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan yeni araşdırmaya görə, cinsi yetkinlik və menopoz arasında qadınlarda estrogen cinsi hormonu ilə əlaqəli ola biləcək immun hüceyrələrində artım müşahidə olunur və onları

.

Kilosu 55 manata olan "Xalyar" - Əsrarəngiz faydalara malik bitki - FOTO

Qiyməti 2 kq quzu ətinə bərabər bir çoxunun tanımadığı faydalı bitkidən bəhs edəcəyik. Söhbət Şimal-qərb bölgəsində əsasən Qax rayonu ərazisində yetişən "Xalyar" adlı bitkidən gedir. Bu bitkini demək olar ki, ölkəmizd

.

Həftənin hansı günləri yataq dəsti dəyişilməlidir? - Uğursuz Günlər

Yataq dəstini dəyişmək yatağın təmizliyini qorumaq üçün vacib bir prosesdir. Lakin bunu düzgün etmək lazımdır, çünki bəzi günlərdə yataq dəsti dəyişmək və yumaq məsləhət görülmür. Xalq inanclarına görə, müəyyən günlərdə yata

.

"Qadın Sağlamlıq İndeksi" açıqlandı: Ölkəmizin yeri…

Hologic "Qadın Sağlamlığı İndeksi"ni dərc edib. -a istinadən xəbər verir ki, reytinqdə ilk 3 yeri Tayvan, Küveyt və Avstriya tutub. 141 ölkənin əks olunduğu reytinqdə Azərbaycan 56 indekslə 54-cü yerdədir. Rusiy

.

Bu məcun piyləri əridir

Qəhvə qarışığını acqarına istehlak etdikdə bədəndəki yağları parçalayır. Arıqlamaq bir çox insanın həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Sağlam bir həyat sürmək, enerji səviyyəsini artırmaq və bir çox xroniki xəstəliklərin riskin

.

Qəhvəsiz günə başlamayanlara ciddi xəbərdarlıq

Həddindən artıq qəhvə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin və qan damarlarında lövhələrin əmələ gəlməsi riskini artırır. xəbər verir ki, bunu Rosbiotex Universitetinin subtropik və qida ləzzətləri texnologiyası sahəsind

.

Banan faydalıdır, amma hamı üçün yox: kimlərə Zərərlidir?

Banan həm uşaqların, həm böyüklərin sevdiyi, şirin və faydalı meyvədir. Bananlar B qrup vitaminləri (B1, B2, B6), C vitamini, dəmir, kalsium, kalium, flüor və fosforla zəngindir. Lakin bəzi hallarda banan orqanizmə zərə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yemek reseptleri yay kolleksiyasi qis geyimləri 2025 qadın doğuşu hamiləlik hesablama tutmalar marqarita pizza veten haqqinda bayatilar salatlar sanamalar 8 mart video