Zeytun yağının faydası

Zeytun yağının faydasıZeytun yağı yeganə yağdır ki,orqanizm tərəfindən tam mənimsənilir.
Bəs bu yağın orqanizm üçün hansı faydası vardır?
Birincisi,zeytun yağı ürək-damar xəstəliklərinin profilaktikasında əla təbii vasitədir.Onun tərkibində kompleks vitaminlər (A,D,E) və yağ turşuları vardır ki,qanda xolesterinin səviyyəsini azaldır.İkincisi,E vitamini və digər antioksidantlar orqanizmin qocalmasını ləngidir.Bu məqsədlə zeytun yağını həm içmək, həm də sürtmək olar.Üçüncüsü,bu yağ mədə və 12barmaq bağırsağın xora xəstəliyində faydalıdır,mədənin,bağırsaqların, mədəaltı vəzin və qara ciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.Zeytun yağı hətta bir neçə dəfə termiki emal prosesindən keçdikdən sonra da onun tərkibində kanserogen maddələr əmələ gəlmir.Dördüncüsü.o, işlədici vasitədir.Acqarına bir qurtum zeytun yağı içməklə qəbizliyi aradan qaldırmaq mümkündür.Beşincisi,bu yağ ödqovucu təsirə malikdir.Əgər öddaşı xəstəliyindən əziyyət çəkirsinizsə ,zeytun şirəsi həyatinizi yüngülləşdirəcək
Zeytun yağının bu dərəcədə müxtəlif olması onun daimi olmayan təkibindən,növündən,məhsul ilindən,regiondan,zeytunlarn yetişmə yerindən və yağ alma üsulundan asılıdır.Onun keyfiyyəti ilbəil dəyişir, lakin kimyəvi tərkibi dəyişməzdir.Zeytun yağı doymamış yağ turşuları və xüsusilə nadir essensial yağ turşuları ilə zəngindir.Onun tərkibində olan doymamış lipidlər də böyük rol oynayır.
Zeytun yağı urək-damar xətəliklərinin müalicəsində və profilaktikasında faydalı təsirə malikdir.Onun köməyi ilə qanda"lazımsız"xolesterinin səviyyəsini azaltmaq,"lazımlı"xolesterolun səviyyəsini artırmaq olar.Həmçinin zeytun yağı sərbəst radikalların oksidləşməsinin intensivliyini azaldır,arterial təzyiqi normallaşdırır,venaların elastikliyini artıraraq trombların əmələ gəlmə riskini azaldır.
Zeytun yağı hüceyrələrin membranlarını stabilləşdirir,qocalma prosesini ləngidir.
Amerika alimləri sübut etmişlər ki,1 xörək qaşığı zeytun yağı ilə süd vəzisi xərşəngi riskini 45% azaltmaq mümkündür.Bir şərtlə ki,digər yağların qəbulu dayandırılsın.
Yunan alimləri də bu sahədə maraqlı nəticələr əldə etmişlər:onların gəldikləri nəticəyə görə,hər gün 3 xörək qaşığı zeytun yağının qəbulu revmatik artrit xəstəliyinə tutulma riskini 2,5 dəfə azaldır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1151   Tarix: 26 iyul 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidaları birlikdə YEMƏYİN – Ekspertdən xəbərdarlıq

Bəzi qida birləşmələri sağlamlıq üçün təhlükə yarada bilər. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, düzgün olmayan qidalanma vərdişləri, xüsusilə ziddiyyətli məhsulların eyni vaxtda qəbulu həzm sistemində problemlərə, vitamin-minera

.

Uşaqlarda dəri yanması riski: Xərçəngə səbəb olur

Yay aylarında günəşə məruz qalmanın müxtəlif faydaları var, lakin həddindən artıq olmamaq və müəyyən saatlarda kölgədə qalmaq lazımdır. e- -a istinadən xəbər verir ki, körpələrdə və uşaqlarda günəş yanıqları sonrakı illərd

.

"Fironun lənəti"ndən ümid doğdu: Xərçəngin kökünü kəsən maddə görün harada tapıldı

Misirdə qədim fironların məzarını açan alimlərin müəmmalı şəkildə vəfat etməsi illərlə "Fironun lənəti" kimi tanınıb. İndi isə bu hadisələrin səbəbi olan ölümcül göbələk - Aspergillus flavus - tibb üçün yeni bi

.

Arıqlama dərmanlarının ölümcül təsirləri: Mütəxəssislərdən xəbərdarlıq

Son dövrlər arıqlamaq istəyən insanlar arasında sürətlə populyarlaşan bəzi arıqlama dərmanları sağlamlıq üçün ciddi təhlükələr yaradır. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu preparatların düzgün istifadə edilmədiyi və ya həki

.

Stress "evimizi yıxır"

Dərimiz gündəlik həyatımızın qaçılmaz hissəsi sayılan stressin ən ağır yükünü daşıyır. Buna görə də bir çox dəri xəstəlikləri yaranır. . xəbər verir ki, dərimiz bədənimizin ən böyük orqanıdır və ətraf mühit faktorlarına qarş

.

Çiyələkdən kökəlmək mümkündürmü? – Gözlənilməz fakt

Çiyələk, dadlı və faydalı meyvə kimi tanınsa da, "ondan kökəlmək mümkündürmü?" sualı bəzilərini düşündürə bilər. Cavab isə həm bəli, həm də xeyr ola bilər - bu, miqdara və yanaşmanıza bağlıdır. xəbər verir ki, çiyələyi

.

Çinlilərin zəka artıran səhər YEMƏYİ - Sirri bu imiş

Tanınmış daxili xəstəliklər və kardiologiya mütəxəssisi Prof. Dr. Canan Karatay zəka inkişafını dəstəkləyən səhər yeməyi ilə bağlı yeni açıqlaması ilə gündəmə gəlib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, zəkanın açarı "yumurtadır"

.

Şirin yemişi necə seçək?

Yay mövsümünün ən çox istehlak edilən meyvələrindən biri olan yemişi düzgün seçmək bir çox insan üçün çətinlik yaradır. Mütəxəssislər bildirirlər ki, şirin və keyfiyyətli yemişi ayırd etmək üçün bir neçə sadə üsul var. Əvvəlc

.

Bu şəxslər avokadodan uzaq dursun

Super qidalar arasında yer alan və sağlamlığa olan saysız faydaları ilə tanınan avokado bəzi insanlar üçün riskli ola bilər. Xüsusilə xroniki böyrək xəstəliyindən əziyyət çəkənlər üçün bu meyvənin tərkibi təhlükə yarada bilər

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az aksessuarlar kosmetoloq geymler 2025 səyahət dişlərə qulluq eşq və məhəbbət stil və moda laylalar novruz dolca hakıştalar əqrəb