Zeytunun faydaları

Zeytunun faydalarıZeytun 5-11 metr hündürlüyə qədər qalxa bilən həmişəyaşıl zeytun ağacının meyvəsidir. Zeytunun çox da enli olmayan gövdəsi, nazik budaqları, uzun və dar yarpaqları olur. Zeytun yarpaqları boza çalan yaşı rəngdə, uzunluğu 2-4, eni isə 1-2 santimetr ölçüdə, şiş uclu və yumşaq olur. Zeytunun bir-çeçə növü var. Onun yarpaqlarının rəngi növündən asılı olaraq dəyişir. Növündən asılı olaraq zeytun yarpaqları yaşıl, boz-yaşıl,qara, və tünd-bənövşəyi olur. Zeytunun meyvələri ağac çiçəklədikdən 4-5 ay sonra formalaşır. Ağac aprel ayından çiçəklənməyə başlayır və mayın sonuna qədər çiçəklənmə davam edə bilir. Zeytun ağacı 20 il bar vermək qabiliyyətinə malikdir. Zeytun ağaclarının əksəriyyəti növbələşmə ilə bar verir. Yəni ağacların çoxu bir ildən bir bar verir. Hətta iki ildən bir bar verən zeytun ağacları da var. Zeytun meyvəsindən qədim zamanlardan zeytun yağı alınır. Bu ağac yabanı halda bitmir. Zeytunun vətəni Aralıq dənizi ölkələri hesab edilir. Bu ağacın iki min il əvvəllər də yetişməsi barədə əlyazmalarda qeydlərə rast gəlinib. Azərbaycanda da qədim zamanlarda zeytunun yetişdirilməsi ilə məşğul olunub. Ən çox da Abşeron bölgəsində zeytun ağacının yetişdilməsi planlı surətdə həyata keçirilir. Nardaranda 180-200 ildir ki, zeytun yetişdirilir.
Zeytundan istifadə edərkən onun süni surətdə yaradılmış zeytun olmadığını anlamaq lazımdır. Belə zeytun süni kimyəvi rənglərlə boyanır və onun tərkibində E 579 kimyəvi qatqı var. Bu zeytunun rəngi zil qara və parlaq olur ki, bu da təbii rəng deyil.
Zeytunun tərkibi
Zeytunun tərkibində yüksək keyfiyyətli yağlar var. Bu bitki yağının qida və enerji dəyəri çox yüksəkdir. Zeytunun tərkibi 6% zülallar, 9% liflər, 23% su, pektin maddəsi, 56% yağlar, şəkər, karotin, B, C vitaminləri, kalium, kalsium, qlikozidlərlə zəngindir. Zeytunun tərkibində olan maddələr hüceyrə membranının möhkəmlənməsinə və onun selikli qişasının sağlamlaşmasına səbəb olur.
Zeytunun faydaları
Zeytun mədənin, mədəaltı vəzin, qaraciyər və ürək-damar sisteminin yaxşılaşmasına səbəb olur. O yaraların sağalmasını sürətləndirir, orqanizmin toksinlərdən və şlaklardan təmizlənməsinə səbəb olur. Zeytun yemək yaşlı adamların sümük toxumasını möhkəmləndirir və qaraciyər fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Dietoloqlar hər zaman qara zeytun yeməyi məsləhət bilmir. Bunun səbəbi isə qara zeytunun tərkibində duzların miqdarının yaşıl zeytuna nisbətən daha az olmasıdır. Onların fikrinə görə pəhriz saxlayanların çoxlu qara zeytun yeməsi mədə yaralarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Ayda ən azı 20 zeytun yemək diş daşlarının, öd kisəsi, sidik kisəsi və böyrəklərdə daşların əmələ gəlməsinin qaşısını alır. Zeytun yağı içmək böyrəklərdəki qumların və duzların tökülməsinə səbəb olur. Zeytun yağı ən keyfiyyətli yağ hesab edilir. Yağın tərkibində olan süzülməmiş yağ turşuları ( stearin, olein, palmitin) qanda xolesterinin miqdarının aşağı düşməsinə, orqanizmin qocalmasının qarşısını alınmasına səbəb olur. Zeytun və zeytun yağı Aralıq dənizi bölgələrinin ən vacib qidalarındandır. Zeytun yağının tərkibində olan antioksidantlar xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. O dəri və bağırsaq xərçənginin inkişafını ləngidir, öd kisəsinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, qəbizliyi aradan qaldırır, mədənin selikli qişasını bərpa edir. Konservləşdirilmiş zeytun yağı da təbii yollarla əldə edilmiş zeytun yağı qədər orqanizm üçün çox faydalıdır. Zeytun yağını dəri yanıqlarına, kəsiklərə, sıyrıqlara və ağcaqanad dişləyən nahiyələrə sürtdükdə yaraların sağalması sürtətlənir. Zeytun yağını yumurta sarısı ilə qarışdırıb üzə sürtdükdə dərinin tonusu artır, dəri hüceyrələri təzələnir. Zeytun yağı ilə hazırlanmış şampunlar da saçların sağlamlığının artmasına səbəb olur. Zeytun yarpaqlarından dəmlənmiş çay arterial təzyiqi aşağı salır.
Zeytunun zərərləri
Zeytunun praktikada heç bir zərərinə rast gəlinməyib.
Bəzi hallarda ondan istifadə etmək narahatçılıqlara səbəb olur. Bu isə ən çox özünü xolisistit xəstəliyi zamanı zeytun yağı içdikdə göstərir. Bu zaman ödün ifrazı sürətlənir. Piylənmədən əziyyət çəkənlər zeytundan istifadə edərkən onun miqdarına nəzarət etmələrində fayda var. Qara zeytun yeyərkən diqqətli olmaq lazımdır. Onun texniki işlənməsi zamanı istifadə edilən maddələr orqanizm üçün zərərli ola bilir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 848   Tarix: 26 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bir ovucdan artıq yeyilməsi orqanizmə ziyandır

Mütəxəssislər çoxlu qoz-fındıq istehlakının yüksək xolesterola səbəb ola biləcəyini və həzm sisteminə mənfi təsir göstərdiyini bildirib. axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, sağlam qəlyanaltı sayılan quru qoz-fındıq həddində

.

Təhlükəli bakteriyaların YARANMA SƏBƏBİ

Avstraliyanın Kvinslend Universitetinin alimləri insan bağırsaqlarında yaşayan zərərsiz analoqları olan təhlükəli bakteriyaların əmələ gəlməsinin səbəblərini aşkar ediblər. -a istinadən bildirir ki, nəticələrə görə, patogenli

.

Pəhrizsiz və idmansız: Sağlam arıqlamaq üçün nə etməli?

Yaya qədər əlavə çəkidən qurtulmağa çalışırsınızsa, bədəninizin xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq bu işə məsuliyyətlə yanaşmaq vacibdir. -a istinadən xəbər verir ki, ciddi pəhrizlər və gərgin məşqlər əvəzinə daha yumşaq yanaşma

.

Üzdəki sızanaqlar ciddi xəstəliyin xəbərçisi ola bilər

"Qadının üzündəki sızanaqlar ciddi bir xəstəliyin xəbərçisi ola bilər". -a istinadən bildirir ki, bu barədə Rusiyanın tanınmış terapevti və teleaparıcısı Yelena Malışeva xəbərdarlıq edib. O, zərərsiz görünən b

.

Fındığın qabığını atmayın - Canan Karatay faydalarından danışdı

Fındığın özü qədər qabıqları da faydalıdır. Canan Karatayın tövsiyə etdiyi qidalardan biri olan fındığın qabıqları belə şəfalıdır. Canan Karatay müsahibəsində çay və fındığın insan sağlamlığı üçün çox faydalı olduğunu ifad

.

Limonu boynunuzun arxasına sürtün - Faydasına inanmayacaqsınız

Limon dilimlərini boynunuzun arxasına sürtmək sizi bir sıra ağrılardan xilas edəcək. -a istinadən təqdim edir:. Yarıya bölünmüş limonu boynunuzun arxasına sürtün. Limon suyu susuzluğun səbəb olduğu baş ağrılarını aradan qaldır

.

Səhər gümrah oyanmaq üçün nə etməli?

Bəzən səhərlər yuxudan oyananda yorğun, halsız olursunuz. Çox vaxt isə işə getmək belə istəmirsiniz. Gecə nə qədər tez yatsanız da, səhər bu hal keçmir. . -a istinadən bildirir ki, buna səbəb yeyib-içdiklərinizdir. Bu məlhə

.

Günəbaxan yağını harda saxlamaq lazımdır? - Soyuducuda olmaz

Günəbaxan yağı düzgün şəraitdə saxlanılmadıqda pis nəticələr baş verə bilər.  . -a istinadən bildirir ki, birincisi, günəbaxan yağı dondurula və ya ümumiyyətlə temperatur dəyişikliklərinə məruz qala bilməz. Günəbaxan yağını

.

Hansı yaşda pəhriz saxlamaq təhlükəlidir? - CAVAB

Hər yaş pəhrizə riayət etmək üçün uyğun hesab edilmir. Bəzi hallarda bioloji proseslər haqqında düşünmək lazımdır. -a istinadən bildirir ki, buna görə də, orqanizm yetkinləşərkən, sümük və digər toxuma növləri formalaşarkən

turlar.az

sonxeber.az reseptler həkim məsləhəti yay kolleksiyasi 2024 qis modasi sidik yolu infeksiyalari qara qaragat qohum evlilik kosmetika baldiza aid haxisda bedii edebiyyat bayatılarımızda vətən həsrəti qızlıq pərdəsi qadin saglamlig