2-3 dəqiqədə dərdlərə şəfa olan - KEÇİBUYNUZU

2-3 dəqiqədə dərdlərə şəfa olan - KEÇİBUYNUZUKeçibuynuzunun yetişmiş meyvələrinin toxumları uzun müddət içərisinə su keçirmədiyindən ağırlığını dəyişməyən nadir toxumlardır.
Toxumlarının eyni forma və çəkidə olması onun lap qədim zamanlardan qiymətli daşları və metalları çəkmək üçün kiçik ölçülü çəki daşı əvəzi istifadə edilməsinə səbəb olub. O vaxtdan indiyə qədər qiymətli daşların və metalların ölçülməsində istifadə edilən çəki vahidi karat - 0,189 qram 1 ədəd keçibuynuzu toxumunun ağırlığına bərabərdir. Ərəblər çəki vahidi dirhəmi (3 qram) ölçmək üçün 16 ədəd keçibuynuzu toxumundan istifadə edilirdi.
Milli.Az saglamolun.az-a istinadən xəbər verir ki, keçibuynuzu ağacının qərtanının əsrlər boyu torpağın dərin qatlarında qalmasından zərgərlikdə və tibdə istifadə edilən kəhraba əmələ gəlir.
Keçibuynuzu orqanizmdə ağciyər xərçənginin qarşısını alan ən önəmli faktorlardan olan OGG1 (8-Oxo Guanine DNA Glycosylase) fermentinin aktivliyini və sintezini artıraraq həmin xəstəliyə tutulma riskini azaldır. Həmin fermentin ağciyər xərçəngindən qorumaqla yanaşı həm də DNT-də baş verən zədələnmələri bərpa etmək xüsusiyyəti var. Siqaretçəkmə bu fermentin aktivliyinin azalmasında əsas səbəblərdəndir.
Keçibuynuzu meyvələri bağırsaqlarda patogen mikroorqanizmlərin miqdarını azaldaraq normal bağırsaq florasına daxil olan laktobakteriyaların koloniyalarının inkişafına şərait yaradır, orqanizmdən ağır metal duzlarının və radioaktiv maddələrin xaric olmasını asanlaşdırır, pektin maddələr hüceyrə membranının - xüsusilə bağırsağın selikli qişa hüceyrələrinin yenidən qurulmasını təmin edir.
Bundan başqa güclü antioksidant təsir göstərir, sərbəst radikalların orqanizmdən xaric olunmasını sürətləndirir, iltihab mediatorları olan sitokinlərin və histaminin sintezini ləngidərək iltihab əleyhinə və antiallergik təsir göstərir. Bu səbəbdən ondan astma və bronxit zamanı tənəffüs yollarını genişləndirmək üçün istifadə olunur.
Keçibuynuzu qanda zərərli olan aşağı sıxlıqlı xolesterinin miqdarını azaldır, yüksək molekullu xolesterinin səviyyəsini isə artırır. Maraqlıdır ki, tam yetişmiş meyvələri qəbizliyin qarşısını aldığı və bağırsaqlar vasitəsilə toksinlərin xaric olmasını asanlaşdığı halda, keçibuynuzunun kal meyvələri büzücü təsirli tanin maddəsi hesabına ishalın qarşısını alır. Toxumların üyüdülməsindən əldə edilən unun tərkibində qlüten olmadığından seliakiya xəstəliyindən əziyyət çəkənlər ondan rahatlıqla istifadə edə bilərlər.
Keçibuynuzu kişi cinsi hüceyrəsinin hərəkətliyini və fermentativ aktivliyini yüksəldərək yumurta hüceyrə membranını əridib içəri keçməsini və mayalandırma qabiliyyətini artırır. Çiy keçibuynuzu meyvələrinin tərkibində prostat vəzin xoşxassəli böyüməsinə - adenomaya səbəb olan alfa-5-reduktaza fermentinin aktivliyini azaldan palmitin və stearin turşuları mövcuddur.
Tərkibində kofein, feniletilamin, oksalatlar və xolesterin kimi maddələr olmadığından keçibuynuzu meyvələrindən hazırlanan məhsulları ürək damar sisteminin, podaqra, oksalaturiya, miqren, böyrək daşı kimi xəstəlikləri olanlar rahatlıqla istifadə edə bilərlər. Allergiyaya meyilli uşaqlara keçibuynuzu meyvələrindən hazırlanmış şokolad verilə bilər.
Keçibuynuzu meyvəsinin toxumlarının üyüdülməsindən əldə edilən unun tərkibindəki polisaxarid-qalaktoman öz kütləsindən 17 dəfə artıq maye saxlayaraq həcmini artırmaq xüsusiyyətinə malikdir və buna görə qida sənayesində E410 - qida əlavəsi kimi istifadə edilir.
Keçibuynuzu həzm olunmamış qidaları, oksidləşmiş xolesterini, şlak və toksinləri özünə hopduraraq bağırsaqlardan dəyişikliyə uğramamış şəkildə xaric edir. Mədəyə düşdükdən sonra həcmini artırdığından, həm də aclıq hissi yaradan qrelin peptidinin miqdarını azaltdığından toxluq hissi yaradır. Bu xüsusiyyətinə əsasən artıq çəkidən əziyyət çəkənlərin menyusuna daxil edilir.
Keçibuynuzu meyvələrinin tərkibində bol miqdarda fruktoza, qlükoza, saxaroza kimi karbohidratların olmasına baxmayaraq çiy halda yeyildiyində və dəmləməsi istifadə edildikdə qan şəkərini yüksəlməməsi tərkibindəki qan şəkərini tənzimləyən maddələrlə əlaqədardır. Keçibuynuzu bəkməzi hazırlananda uzun müddət qaynadıldığından həmin maddələr parçalanır və bəkməzin qəbulu zamanı qan şəkərini yüksəltdiyinə görə istifadə edən zaman diqqətli olmaq lazımdır.
Reseptlər
Ağciyər ödəminə qarşı
Qaynayan yarım litr suya 6-7 ədəd xırda doğranmış keçibuynuzu meyvəsi əlavə edilir, ağzı bağlı şəkildə 5 dəqiqə vam ocaqda qaynadılır, ocaqdan götürərək 15 dəqidə dəmlənir və içərisindən meyvələr çıxarılır. Dəmləmə 3 yerə bölünür, səhər, günorta və axşam acqarına qəbul edilir.
Sperma sayını, hərəkətliyini və mayalandırma qabiliyyətini artırmaq üçün
Qaynayan 500 ml suya xırdalanarq 6-7 ədəd keçibuynuzu meyvələri əlavə edilir, 3 dəqiqə vam ocaqda qaynadılır. Ocaqdan götürərək 20 dəqiqə dəmlənir, süzülür. Alınan dəmləmə iki yerə bölünərək səhər və axşam acqarına qəbul edilir. Prosedur 1 həftə gündə 2 dəfə , sonrakı 3 ay aparılır və onu yalnız axşamlar qəbul etmək lazımdır.
Öskürək və təngnəfəslik zamanı
1 çay qaşığı üyüdülmüş keçibuynuzu meyvələri və ya eyni miqdarda keçibuynuzu bəkməzi 1 stəkan isti südlə qarışdırılır, gündə iki dəfə qəbul edilir.
Dəmləmə hazırlanarkən 6-8 dəqiqədən çox qaynadılmamalıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 854   Tarix: 07 sentyabr 2023
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Alimlər ağciyər xərçənginin inkişaf səbəbini tapdı

Ağciyər xərçəngi iltihab nəticəsində inkişaf edə bilər. xəbər verir ki, Texas Universitetinin tədqiqatçıları bu qənətə gəliblər. Belə ki, ağciyər toxumalarında baş verən iltihab görünən şiş yaranmadan əvvəl xərçəngin inkişafın

.

Kişilər niyə üşüyür, qadınlar yox?

Qadınların kişilərə nisbətən niyə daim isti hiss etmə səbəbləri araşdırılıb. xəbər verir ki, avstraliyalı cərrah Zak Terner "Nature Climate Change" jurnalında dərc olunmuş araşdırmaya istinad edib. Məlumat New Yor

.

Sahibinin stressi heyvanlarda ürək problemlərinə səbəb olur

Son dövrlərdə ürək problemi olan it və pişiklərin sayı təxminən 15 faiz artıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər bunu ev heyvanlarının sahiblərində müşahidə olunan stress və emosional gərginliklə əlaqələndirirlər. . Məlumat

.

Səhər yeməyində bu qidanı yeyin - İnfarkt riskini kəskin azaldır

Səhər yeməyində tam taxıl lifinin müntəzəm qəbulu ürək və damar sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə qoruyur. xəbər verir ki, Kolumbiya Universitetinin Mailman İctimai Səhiyyə Məktəbində aparılan tədqiqatda müəyyən edilib ki

.

Saat 18:00-dan sonra yemək orqanizm üçün vacib imiş

Axşam saat 18:00-dan sonra yemək sağlamlığa zərər verir fikri elmi baxımdan əsaslı deyil. Mütəxəssislərin fikrincə, əsas diqqət yeməyin vaxtına deyil, yatmazdan təxminən üç saat əvvəl qidalanmağı başa çatdırmağa yönəlməlidir

.

Gec danışan uşaqlarla bağlı mütəxəsisdən XƏBƏRDARLIQ

"Nitqdə rast gəlinən problemləri təkcə şifahi nitqdə yox, həmçinin yazılı nitqdə, yəni  öyrənmə, oxuma, yazma və yeni informasiyaların analizi zamanı da çətinliklərə səbəb olacaq". xəbər verir ki, bu fikri Səhiyy

.

Bu, orqanizm üçün siqaretdən təhlükəlidir

Yalnızlıq sağlamlıq üçün siqaretdən heç də az təhlükəli deyil. xəbər verir ki, Harvard alimləri tənha insanların 8 il daha az yaşadığını müəyyən ediblər. Dostların, sevgilinin olmaması, daxili təklik sonradan depressiv düşüncələr

.

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riski o qədər azalırmış

Ata nə qədər optimist olsa, erkən doğuş riskini azaldır. xəbər verir ki, Kaliforniya Universitetinin alimləri 217 cütlük üzərində müşahidə apararaq bu qənaətə gəliblər. Tədqiqat "Biopsychosocial Science and Medicine"

.

İstifadə müddəti bitdikdən sonra yeməməli olduğunuz 6 qida

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bəzi qidalar istifadə müddəti bitdikdən sonra sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır. . xəbər verir ki, bu məhsullar bakteriyaların sürətlə çoxalması səbəbindən qida zəhərlənməsinə, hətt

turlar.az

geyim dəbləri makiyaj instagram adlarin menasi meslehetler kariyera və iş həyatı gənc ailə yaz geyimleri kosmetika gozellik ariqlamaq bayatılarımızda vətən həsrəti veten haqqinda bayatilar yuxuda qara ilan gormek