2 stəkan içmək xərçəng riskini 41 faiz artırır

2 stəkan içmək xərçəng riskini 41 faiz artırırÖlkəmizdə xüsusilə sevə-sevə istehlak edilən çay və qəhvə düzgün nisbətdə istehlak edildikdə kifayət qədər faydalıdır.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan bir araşdırma, gündə iki və ya daha çox fincan qəhvə içməyin ağciyər xərçəngi riskini 41 faiz, gündə iki və ya daha çox fincan çay içmək riskini isə 37 faiz artırdığını ortaya çıxarıb.
"LiveScience"in məlumatına görə, ABŞ-ın Vanderbilt Universitetinin alimi Jingjing Zhu tərəfindən aparılan araşdırmalar göstərib ki, ömür müddətini artırdığı və depressiya, infarkt və bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini azaltdığı bilinən qəhvə və çay, gündə ən az iki stəkan istehlak edildiyində siqaret çəkmə riskini azalda bilməyənlərdə belə ağciyər xərçəngi riskini artıra biləcəyi ortaya çıxdı.
Tədqiqat çərçivəsində ABŞ və Asiyada 1,2 milyon insanı əhatə edən 17 fərqli araşdırmanın məlumatları araşdırılıb. İştirakçıların orta hesabla 8,6 il izlənildiyi və proses zamanı onlardan 20 500-dən çoxunda ağciyər xərçəngi aşkarlandığı bildirilib.
İnsanın yaşı, irqi və içdiyi qəhvə növünə görə risk nisbətində əhəmiyyətli bir fərq olmadığı, xüsusilə kofeinsiz qəhvənin kofeinli qəhvədən 15 faiz daha yüksək risk nisbəti ilə əlaqəli olduğu qeyd edildi.
Zhu, araşdırmalarının müşahidəyə əsaslandığını və qəhvə ilə ağciyər xərçəngi arasındakı səbəb-nəticə əlaqəsini tam bilmədiklərini və qovurma mərhələsində meydana gələn bir vəziyyətin riski artıra biləcəyinə diqqət çəkdi.
Araşdırmanın nəticələri martın 31-də Amerika Xərçəng Araşdırmaları Assosiasiyasının illik toplantısında təqdim edilib. Lakin bununla bağlı daha çox araşdırmaya ehtiyac olduğu söyləndi.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 864   Tarix: 14 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İşə qaranlıqda gedib-gələnlərin daim depressiyada olma səbəbi açıqlandı

Alman alimlər səhər zəif işığın depressiyaya səbəb ola biləcəyini müəyyənləşdiriblər. xəbər verir ki, Alman tədqiqatçıların araşdırmasına görə səhər saatlarını zəif işıq altında keçirmək sağlam insanlarda depressiyaya xa

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Telefon qablarından istifadəni dayandırın - Mütəxəssis açıqladı

Texnologiya mütəxəssisləri ictimaiyyətə telefon korpuslarından istifadəni dayandırmağı tövsiyə ediblər. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, yeni nəsil smartfonlar artıq davamlı şüşə və metal şassi texnologiyaları il

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

.

Eyni ayaqqabını hər gün geyinməyin - Mikrobioloqdan xəbərdarlıq

Mikrobioloq ayaq qoxusundan qurtulmağın yollarını açıqlayıb. xəbər verir ki, mikrobioloq Primroz Friston ayaqlardan gələn xoşagəlməz qoxunun səbəblərini və ondan xilas olma üsullarını açıqlayıb. Mütəxəssisin tövsiyələri Independen

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş

Prostatitin yoluxucu ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, xroniki prostatit cinsi əlaqə zamanı partnyora keçə bilən bakteriyalarla bağlı ola bilər. Bu barədə uroloq, ali kateqoriyalı həkim Sergey Korolyov danışıb

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

turlar.az

yaz geyimleri 2025 hamilelikde qidalanma kosmetoloq ehtiraslı şəkillər məsləhətlər sızanaqlara qarşı hakişta kosmetika bahar seksler xanım az faydalı bilgilər kahfe fali