2 stəkan içmək xərçəng riskini 41 faiz artırır

2 stəkan içmək xərçəng riskini 41 faiz artırırÖlkəmizdə xüsusilə sevə-sevə istehlak edilən çay və qəhvə düzgün nisbətdə istehlak edildikdə kifayət qədər faydalıdır.
Milli.Az e-saglam.az-a istinadən xəbər verir ki, ABŞ-də aparılan bir araşdırma, gündə iki və ya daha çox fincan qəhvə içməyin ağciyər xərçəngi riskini 41 faiz, gündə iki və ya daha çox fincan çay içmək riskini isə 37 faiz artırdığını ortaya çıxarıb.
"LiveScience"in məlumatına görə, ABŞ-ın Vanderbilt Universitetinin alimi Jingjing Zhu tərəfindən aparılan araşdırmalar göstərib ki, ömür müddətini artırdığı və depressiya, infarkt və bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini azaltdığı bilinən qəhvə və çay, gündə ən az iki stəkan istehlak edildiyində siqaret çəkmə riskini azalda bilməyənlərdə belə ağciyər xərçəngi riskini artıra biləcəyi ortaya çıxdı.
Tədqiqat çərçivəsində ABŞ və Asiyada 1,2 milyon insanı əhatə edən 17 fərqli araşdırmanın məlumatları araşdırılıb. İştirakçıların orta hesabla 8,6 il izlənildiyi və proses zamanı onlardan 20 500-dən çoxunda ağciyər xərçəngi aşkarlandığı bildirilib.
İnsanın yaşı, irqi və içdiyi qəhvə növünə görə risk nisbətində əhəmiyyətli bir fərq olmadığı, xüsusilə kofeinsiz qəhvənin kofeinli qəhvədən 15 faiz daha yüksək risk nisbəti ilə əlaqəli olduğu qeyd edildi.
Zhu, araşdırmalarının müşahidəyə əsaslandığını və qəhvə ilə ağciyər xərçəngi arasındakı səbəb-nəticə əlaqəsini tam bilmədiklərini və qovurma mərhələsində meydana gələn bir vəziyyətin riski artıra biləcəyinə diqqət çəkdi.
Araşdırmanın nəticələri martın 31-də Amerika Xərçəng Araşdırmaları Assosiasiyasının illik toplantısında təqdim edilib. Lakin bununla bağlı daha çox araşdırmaya ehtiyac olduğu söyləndi.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 786   Tarix: 14 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qəhvəni bu məhsulla birlikdə için – aclıq yadınızdan çıxacaq

Qəhvə ilə qoz-fındıq yalnız dadlı deyil, həm də faydalı bir birləşmədir. Bu tandem beynin fəaliyyətini dəstəkləyir, stres səviyyəsini azaldır və sizi bütün gün üçün enerji ilə təmin edir. bununla bağlı məlumatları sizə təqdi

.

Uşaqlar arasında "beşinci xəstəlik" yayılıb - Nə etməli?

Uşaqlar arasında parvovirus yayılıb. xəbər verir ki, valideynlərin sözlərinə görə, virus qızartı və qızdırma ilə müşahidə olunur. İki yaş yarımlıq övladı olan valideyn üç gündür, övladının bu virusa yoluxduğunu söyləyib

.

Qarğıdalının hansı faydaları var?

Bir çox insanın sevərək yediyi qidalardan biri də qarğıdalıdır. Yüksək lifli və aşağı kalorili qarğıdalı faydalı antioksidantlarla zəngindir. O, enerji mübadiləsində və digər vacib funksiyalarda əsas rol oynayan B6 və B

.

Plastik cərrahlardan xəbərdarlıq: Bu estetik əməliyyatlardan imtina edin

Aqressiv üz gərmə əməliyyatları ciddi fəsadlara səbəb ola bilər və onlardan birmənalı şəkildə çəkinmək lazımdır. xəbər verir ki, bu barədə plastik cərrahlara istinadən yazıb. Qeyd edilib ki, bir anda 10-15 il cavan görünməy

.

İsti havalarda bu məhsulları yemək təhlükəlidir

Yayda əksər insanlar "soyuq" yeməklərə üstünlük verir, lakin bu yanaşma xüsusilə qastrit, pankreatit, xolesistit və mədə-bağırsaq traktının digər xroniki xəstəlikləri olan xəstələrdə sağlamlıq problemlərinə səbə

.

Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?

Yuxular hələ də sirri açılmayan qaranlıqla dolu dünyadır. Yuxu əsrlərdən bəri araşdırılan, həm alimlərin, həm də mistika ilə məşğul olanların cavabını tapmaq istədiyi tapmacadır. Fərqli və rəngarəng yuxular bəzən də cinsəlikl

.

Bu dezodorant səssizcə sağlamlığı məhv edir

Evimizdə demək olar ki, hər kəsin istifadə etdiyi bu dezodorant sağlamlıq üçün gizli təhlükə daşıyır. -ın xəbərinə görə, mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, gigiyena vasitələrinin tərkibindəki bir ümumi maddə ciddi narahatlı

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Qarpızı pendir yox, bununla yeyin - Faydaları

İsti yay günlərinin vazkeçilməz ləzzəti qarpız və ağ pendirdir.  xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, qarpızın çox hissəsi sudan ibarət olsa da, yüksək glisemik indeksə malik olduğu üçün qan şəkərini sürətlə artıra bilir

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az makiyaj instagram adlarin menasi qadın geyimi türk şirniyyatları zorlama səhnə qatiqli sirniyyat münasibətlər birlik haqqinda rus dilini öyrənək laylalar yemek reseptleri hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz