Ağ turp haqqında bilmədikləriniz

Ağ turp haqqında bilmədiklərinizAğ tupr birillik və ya ikiillik ot bitkisi olub, kələmkimilər fəsiləsinə aiddir. Onun kökündən istifadə edilir. Ağ turpun diametri 5-20 santimetrə qədər böyüyə bilir. Ağ turp 40-45 gün müddətində yetşmə dövrünü yaşayır. Onun gec yetişən növü isə 40-60 günə öz yetşmə dövrünü başa çatdırır. Ağ turp müalicəvi dərman bitkilərindən sayılır. Onu sərin yerdə yarpaqlarını qoparmadan saxlamaq mümkündür. Ağ turpdan müxtəlif salatlrın, şorbaların, pürenin, mürəbbələrin bişirilməsində istifadə edilir. Ağ turpdan bir çox dünya mətbəxində qızardılmış şəkildə də istifadə edirlər. Ağ turpdan bizim eradan əvvəlllərdə də istifdə edilir. Qədim zamalardan onun əkinçiliyi ilə geniş məşğul olunub.
Ağ turpun Tərkibi
Ağ turp orqanizmdən artıq şlakların xarc olunmasını sürətləndirir. Onun meyvəsinin tərkibində 9% şəkər, C, B1, B2, B5, PP vitaminləri, yüksək miqdarda A vitamini var. Ağ turpun tərkibində ateresklerozun müalicəsini sürətləndirən sterin maddısi var. Ağ turpun tərkibi nadir hallarda rast gəlinən qlükopafanin, sulfofan vardır ki, bu da brokkli və rəngli kələmində olur. Ağ turpun tərkibində olan mikro və makro elementlər ( dəmir, sink, mis, yod, marqanes, fosfor və s.), kükürd birləşmələri var. Ağ turpun tərkibində olan maqnium kalsiumun orqanizm tərəfindən mənilsənilməsinə səbəb olur.
Ağ turpun Xeyri
Ağ turp öd və qara ciyərdə toplanıb qalan ödün axmasını sürətləndirir, bu orqanların fəaliyyətini noprmllaşdırır. Onun antimikrob təsirə malik olması tibb elminə çoxdan məlumdur.
Ağ turp yemək dərinin rəngini gözəlləşdirir, selikli qişaların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Həkimlər insanlara qış fəslində daha çox ağ turp yeməyi məsləhət bilir.
Bu meyvə az kalorili, bol vitaminli meyvələrdən hesab edilir. Xalq təbabətində onun şirəsindən diş ağrılarının aradan qalxmasında, öskürəkkəsici, bəlğəmgətirici kimi istifadə edilir. Ağ turpun şirəsi bronxit, astma və digər ağ ciyər xəstəliklərinin əlamətlərinin azalmaslna, xəstəliyin sağalmasına səbəb olur. Ağ turp bağırsaqların peristaltikasını yaxşılaşdırır və onun funksiyasını sürətləndirir. Ağ turp, alma və kişmiş tərkibli salatları isə dünyanın ən bahalı restoranlarnda qonaqlara təqdim edirlər.
Ağ turpun Ziyanı
Ağ turp orqanizm üçün faydalı olsa da ondan çox istifadə eləmək bir çox xəstəliklərə səbəb ola bilir. Mədə və onikibarmaq yarasından, kəskin qastroenteritdən əziyyət çəkənlərə ağ turp yeyən zaman ehtiyatlı olmaq tövsiyə edilir. Bəzi mərkəzi sinir sistemi xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə də turp yemək istəyərkən həkimlə məsləhətləşmək lazımdır. Hamilə qadınlara həftədə 1-2 dəfə və hər dəfə 200-300 qramdan artıq turp yemək olmaz.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 942   Tarix: 29 oktyabr 2022
f Paylaş

xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

İnfarkt riskinizi ölçün

Həyati orqanların başında gələn ürək bir çox xəstəliklərin əsas səbəbidir. -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə də son illərdə gənclərin belə infarkt riski xeyli yüksəlib. Mütəxəssislər çox bəsit bir testlə infarkt riskin

.

Orqanizmi xərçəngdən qoruyan VİTAMİN

D vitamini ilə zəngin qidalar bağırsaqlarda xüsusi bakteriya olan "Bacteroides fragilis"in böyüməsini təşviq edir. Onlar bədənin şiş (xərçəng) hüceyrələrinə qarşı immun reaksiyasını gücləndirə bilər. -a istinadən xəbə

.

Dəmlənmiş çayı həyətə basdırın – Faydalarına təəccüblənəcəksiniz

Aqronom və landşaft dizayneri Anastasiya Kovriznux həyət evi və bağı olanlar üçün faydalı bir məsləhət verib. . -a istinadən xəbər verir ki, o, insanları çay yarpaqlarının həyətə və ya bağa basdırmağı tövsiyə edib. . 8 stəka

.

Arıqlamağı asanlaşdıran qidalar

"Zülalla zəngin qidalar yeyərək maddələr mübadiləsinin sürətini artıra və arıqlamağı asanlaşdıra bilərsiniz". Niyə pəhrizə sarıkök əlavə edilməlidir? - 5 ƏSAS FAYDASI. Bunu oxuyandan sonra bir də heç vaxt çiyələ

.

Qələmlə yazmağı unuduruq, beyin passivləşir

Müasir insan qələmlə, əllə yazı yazmağı getdikcə az istifadə edir. -a istinadən xəbər verir ki, alimlər orta yaş insanın yarım ayda 1-2 dəfə nəsə yazdığını hesablayıb. Əsasən klaviatura, telefon və kompüter istifadə edilir

.

Banan qabıqlarını ƏSLA ATMAYIN! - Gözünüzün altına qoysanız

Göz altındakı şişlik və ya torbalar qadınların 80%-nin problemidir. Yaşlanma, sıx emosiyalar, yuxu olmaması və ya müəyyən sağlamlıq şərtləri gözlərin şişməsinə səbəb ola bilər. Eyni şey duza aiddir - duzlu qidaların həddində

.

Məşhur COVID peyvəndinin mənfi təsirləri TƏSDİQLƏNDİ

AstraZeneca şirkəti ilk dəfə məhkəmədə COVID peyvəndinin nadir yan təsirləri ola biləcəyini etiraf edib. .   -a istinadən xəbər verir ki, məsələn, dərman trombositopeniya sindromu ilə tromboz (TTS) sindromunun inkişafın

.

Çox tərləyənlər bu yazını oxuyun

Tər qoxusunu aradan qaldırmaq üçün müxtəlif antipersperantlardan istifadə edilir. axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, bu vasitələr orqanizm üçün zərərlidir. Həddən artılq istifadəsi müxtəlif dəri xəstəliklərinə o cümlədən

.

Ağrı yoluxucudur – ARAŞDIRMA

Uydurma tibbi prosedurdan əvvəl bir insana bunun ağrılı olduğunu göstərsəniz, o, özünütəlqin səbəbindən narahatlıq duya bilər.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu nəticələri "Communications Psychology" (Commun

turlar.az

sonxeber.az kosmetika mehsullari geyim necə seçməli makiyaj instagram uz maskalari maraqli el islerinin hazirlanmasi qas duzeltme günel facebook kosmetika dostluq novruz xerçeng anabaci atalar sözləri