Albalının faydaları
Albalıda qanın laxtalanmasını normallaşdırır ki, bu da infarktın qabağını alır.
Albalı iştahı artırır, qanazlığına qarşı faydalıdır. Meyvəsi və şirəsi antiseptik xassəyə malikdir.
Albalı yemək artirit, ürəkkeçmə və əsəb xəstələrinə də məsləhət görülür. O, hərarəti aşağı salır, bel ağrılarını sakitləşdirir və cinsi fəaliyyəti gücləndirir.
Susuzluğu yatırmaq üçün albalı şirəsi içmək məsləhət görülür.
O, həm də qan təzyiqi zamanı faydalı hesab edilir, ödün sürətli ifrazını azaldır.
Albalını süddə dəmləyib içmək iştahanı artırır.
İshalda uşaqlar üçün albalının quru budaqları yaxşı vasitə hesab edilir. Bunun üçün 5 - 6 xırda budağı qopardıb 1 litr su töküb 10-15 dəq. sakit odda qaynatmaq, soyutmaq, süzmək. Bunu su əvəzinə uşağa içirtmək faydalıdır.
Hepatitlərin müalicəsində albalı yaxşı təsir göstərir. Bu zaman onun yarpaqlarının həlimi qəbul edilir. 10 q xırdalanmış quru yarpağı 1 stəkan süddə 30 dəqiqə zəif odda qaynadırlar. Süzdükdən sonra 0, 3 stəkan gündə 3 dəfə qəbul edilir.
Sidik kəsilməsi (yavaşıası, tutulması) xəstəliyində albalının meyvələrinin saplaqlarından 3 x.qaşığı götürüb 3 stəkan suya töküb, ağzı bağlı qabda 30 dəq. qaynatmaq, süzmək. Yeməkdən 30 dəq qabaq 150 ml gündə 4 dəfə qəbul etmək məsləhətdir.
Qədim zamanlarda orqanizmdə olan qurdları albalı dəyən vaxt salırdılar. Bunun üçün albalı mövsümündə uşaqlar və böyüklər acqarına mümkün qədər çox yetişmiş albalı yeyirdi. Albalı yeyəndən sonra 1 saat heç nə yeməmək lazımdır.
Aybaşı pozğunluğunda 2 x.qaşığı albalı budaqlarının qabığından 2 stəkan qaynar suya töküb, gecəni termosda dəmləmək, süzmək. Yeməkdən 1 saat qabaq gündə 4 dəfə 100 ml qəbul etmək lazımdır.
f Paylaş