Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olun

Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olunÇinli alimlərin son araşdırması bəzi tərəvəz və meyvələrin qabığında təhlükəli toksinlərin olduğunu aşkar edərək qida təhlükəsizliyi məsələlərinə diqqət çəkib. 
Milli.Az moderator.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat göstərib ki, məhsulların müntəzəm yuyulması ilə belə, onların səthində olan bütün zərərli maddələri çıxarmaq həmişə mümkün deyil. Xüsusən də xiyar və almanın qabıqlarında, həmçinin düyü və krevetin tərkibində insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yarada bilən pestisidlərin izləri aşkar edilib.
Qidalarda pestisid problemi yeni deyil, lakin bu araşdırmanın nəticələri yediklərimizə diqqət yetirməyin nə qədər vacib olduğunu vurğulayır. Bitkiləri zərərvericilərdən və xəstəliklərdən qorumaq üçün istifadə edilən pestisidlər məhsul yığıldıqdan sonra da meyvə və tərəvəzlərin səthində qala bilir. Onların insan orqanizminə daxil olması bir sıra mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Hər şeydən əvvəl, bir sıra əvvəlki tədqiqatlarla təsdiqlənmiş qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riski var. Bununla belə, təhlükələr bununla da bitmir. Pestisidlər allergik reaksiyalara səbəb ola bilər, hormonal səviyyələri pozur və həmçinin xərçəng riskini artırır.
Hamilə qadınların və onların doğmamış uşaqlarının pestisidlərə məruz qalması xüsusi narahatlıq doğurur. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bu kimyəvi maddələr döllərdə anadangəlmə qüsurlara səbəb ola bilər və onların məruz qalması xüsusilə təhlükəlidir. Pestisidlərin minimal dozaları belə baş ağrısı, ürəkbulanma və pozulmuş koordinasiyaya səbəb ola bilər ki, bu da bu toksinlərin məkrliliyini göstərir.
Pestisidlərin orqanizmə daxil olma riskini azaltmaq üçün alimlər bir sıra ehtiyat tədbirləri görməyi tövsiyə edirlər. Ən sadə və təsirli tövsiyələrdən biri meyvə və tərəvəzlərin qabıqlarını soymaqdır. Ancaq bu üsul həmişə tətbiq olunmur, xüsusən də qabığın tərkibində alma kimi bir çox faydalı maddələr olduğu hallarda. Düyü kimi taxıllar üçün tədqiqatçılar bişirməzdən əvvəl islatmağı məsləhət görürlər. Bu, bəzi zərərli maddələrin çıxarılmasına kömək edir, lakin məhsulun tam təhlükəsizliyinə zəmanət vermir.
Digər vacib məqam isə məhsullardakı pestisidlərin miqdarına nəzarət etməkdir. Onlar mövcud olsalar belə, onların konsentrasiyası kiçik ola bilər və ciddi təhlükə yaratmır. Belə hallarda meyvə və tərəvəz yeməyin faydaları potensial risklərdən daha çox ola bilər. Lakin pestisidlərin səviyyəsini müəyyən etməyin çətin olduğu şəraitdə mütəxəssislər kimyəvi gübrə və pestisidlərdən istifadə etmədən yetişdirilən üzvi məhsullara üstünlük verməyi məsləhət görürlər.
Bu araşdırma qida seçimlərinin məlumatlı edilməsinin vacibliyini vurğulayır. Meyvə və tərəvəzlər hələ də sağlam pəhrizin əsas hissəsidir, lakin onların haradan gəldiyinə və necə yetişdirildiyinə diqqət yetirmək lazımdır. İdeal olaraq, onların təhlükəsizliyinə zəmanət verə biləcək etibarlı təchizatçıların məhsullarını seçməlisiniz. Bu mümkün deyilsə, təmizləmə və islatma həmişə tam təsirli olmasa da, əlavə qoruyucu tədbirlər ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 944   Tarix: 25 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş

Prostatitin yoluxucu ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, xroniki prostatit cinsi əlaqə zamanı partnyora keçə bilən bakteriyalarla bağlı ola bilər. Bu barədə uroloq, ali kateqoriyalı həkim Sergey Korolyov danışıb

.

Ən faydalı ət

Dovşan əti ən dietik və faydalı ət növüdür. -ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə, onun tərkibində zülal miqdarı 21 faiz təşkil edir ki, bu göstərici üzrə dovşan əti, hətta toyuq ətini də qabaqlayır. Mütəxəssislə

.

Uzun ömür yaşamaq istəyirsinizsə, yatın

Pis yuxu rejimi beynin "təmizlənməsinə" mane olur və toksinlərin yığılmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bu barədə alimlər xəbərdarlıq edir. Beyin toxumalarında yığılan toksinlərin, o cümlədən Alzheimer xəstəliy

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

İsti su ilə çimənlərə pis xəbər

Dəri həkimi duşda düzgün yuyunma qaydasını açıqlayıb. xəbər verir ki, dəri həkimi Nikoll Negbenebor bildirib ki, insanların əksəriyyəti duşda səhv üsullarla yuyunurlar. Onun sözlərinə görə duşda əsas məqam suyun düzgün temperaturudur

.

Bayram axşamı içki içənlərə pis xəbər

Kardioloq bayram günlərində ürək üçün gizli təhlükə barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, kardioloq Bindu Çebrolu bildirib ki, bayramlarda spirtli içki, çox yemək, az yatmaq və su çatışmazlığı ürək ritminin pozulmasın

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Gecə oyanmaların səbəbi açıqlandı - Problem əlamətidir?

Gecə yuxu zamanı qısa və ani oyanmalar həmişə yuxusuzluq əlaməti sayılmır. xəbər verir ki, bu barədə Böyük Britaniyanın Milli Səhiyyə Xidmətində çalışan terapevt David Gurley Daily Mail nəşrinə müsahibəsində bildirib. Həkimi

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

turlar.az

yemek reseptleri hamiləlik qadin dunyasi seksual fotolar necə tez arıqlayım kitayski roza xiyar tursusunun hazirlanmasi qaydasi kosmetika novruz hakıştası badambura rus dilini öyrənək janrlar novruz bayramina aid hakista