Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olun

Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olunÇinli alimlərin son araşdırması bəzi tərəvəz və meyvələrin qabığında təhlükəli toksinlərin olduğunu aşkar edərək qida təhlükəsizliyi məsələlərinə diqqət çəkib. 
Milli.Az moderator.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat göstərib ki, məhsulların müntəzəm yuyulması ilə belə, onların səthində olan bütün zərərli maddələri çıxarmaq həmişə mümkün deyil. Xüsusən də xiyar və almanın qabıqlarında, həmçinin düyü və krevetin tərkibində insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yarada bilən pestisidlərin izləri aşkar edilib.
Qidalarda pestisid problemi yeni deyil, lakin bu araşdırmanın nəticələri yediklərimizə diqqət yetirməyin nə qədər vacib olduğunu vurğulayır. Bitkiləri zərərvericilərdən və xəstəliklərdən qorumaq üçün istifadə edilən pestisidlər məhsul yığıldıqdan sonra da meyvə və tərəvəzlərin səthində qala bilir. Onların insan orqanizminə daxil olması bir sıra mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Hər şeydən əvvəl, bir sıra əvvəlki tədqiqatlarla təsdiqlənmiş qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riski var. Bununla belə, təhlükələr bununla da bitmir. Pestisidlər allergik reaksiyalara səbəb ola bilər, hormonal səviyyələri pozur və həmçinin xərçəng riskini artırır.
Hamilə qadınların və onların doğmamış uşaqlarının pestisidlərə məruz qalması xüsusi narahatlıq doğurur. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bu kimyəvi maddələr döllərdə anadangəlmə qüsurlara səbəb ola bilər və onların məruz qalması xüsusilə təhlükəlidir. Pestisidlərin minimal dozaları belə baş ağrısı, ürəkbulanma və pozulmuş koordinasiyaya səbəb ola bilər ki, bu da bu toksinlərin məkrliliyini göstərir.
Pestisidlərin orqanizmə daxil olma riskini azaltmaq üçün alimlər bir sıra ehtiyat tədbirləri görməyi tövsiyə edirlər. Ən sadə və təsirli tövsiyələrdən biri meyvə və tərəvəzlərin qabıqlarını soymaqdır. Ancaq bu üsul həmişə tətbiq olunmur, xüsusən də qabığın tərkibində alma kimi bir çox faydalı maddələr olduğu hallarda. Düyü kimi taxıllar üçün tədqiqatçılar bişirməzdən əvvəl islatmağı məsləhət görürlər. Bu, bəzi zərərli maddələrin çıxarılmasına kömək edir, lakin məhsulun tam təhlükəsizliyinə zəmanət vermir.
Digər vacib məqam isə məhsullardakı pestisidlərin miqdarına nəzarət etməkdir. Onlar mövcud olsalar belə, onların konsentrasiyası kiçik ola bilər və ciddi təhlükə yaratmır. Belə hallarda meyvə və tərəvəz yeməyin faydaları potensial risklərdən daha çox ola bilər. Lakin pestisidlərin səviyyəsini müəyyən etməyin çətin olduğu şəraitdə mütəxəssislər kimyəvi gübrə və pestisidlərdən istifadə etmədən yetişdirilən üzvi məhsullara üstünlük verməyi məsləhət görürlər.
Bu araşdırma qida seçimlərinin məlumatlı edilməsinin vacibliyini vurğulayır. Meyvə və tərəvəzlər hələ də sağlam pəhrizin əsas hissəsidir, lakin onların haradan gəldiyinə və necə yetişdirildiyinə diqqət yetirmək lazımdır. İdeal olaraq, onların təhlükəsizliyinə zəmanət verə biləcək etibarlı təchizatçıların məhsullarını seçməlisiniz. Bu mümkün deyilsə, təmizləmə və islatma həmişə tam təsirli olmasa da, əlavə qoruyucu tədbirlər ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 726   Tarix: 25 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dişlərinizi fırçalayanda bu əlamətlərə fikir verin - xərçəngdən xəbər verə bilər

Dişlərinizi fırçalamaq gündəlik prosedurdur, lakin bu prosesdə siz ciddi sağlamlıq problemini və hətta xərçəngə tutulma riskini göstərən qorxulu bir əlamət görə bilərsiniz. -a istinadən bildirir ki, dişlərinizi fırçalayarkə

.

İnsan həftədə nə qədər ət yeməlidir?

Ət və ət məhsulları zülal və digər qida mənbəyidir və insan qidasında mühüm yer tutur. Lakin onun həddindən artıq istifadəsi bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər insanı

.

Yuxuda heyva görmək hansı mənaya gəlir?

Yuxuda heyva görmək yuxu görən şəxsin əgər xəstədirsə sağlamlıq və şəfaya qovuşacağına yozulur. Yuxuda heyva görmək, insanın müjdə alacağına, şad və hüzurlu olacağına işarədir. Yuxuda heyva və ya heyva mürəbbəsi görmək xeyirl

.

Kor-koranə edilən "TÜRKƏÇARƏ"nin fəsadları

Çoxumuz xəstələnən kimi həkimdən öncə dədə-baba, nənə-bibi üsulunu sınayırıq. Hansısa otlardan inhalyasiya, buxar, isti kartofdan burunun üstünə kompress, yanığa qatıq və ya sidik çəkmək və s. Yəqin ki, bunlar haqqında eşitmisi

.

Nanəli-limonlu çayın möcüzəvi faydaları

Türkiyədə xalq təbabətinin ən yayılmış məlhəmi sayılan nanə və limon içkisinin nəyə faydalı olduğu xüsusilə qış aylarında xəstəliklərdən qorunmaq istəyənlərin ən çox verdiyi suallardandır. Nanə və limon təbii şəfa mənbəyidi

.

Bu tərəvəz qış xəstəliklərindən qoruyur

Qışda salatları bəzəyən turp tərkibindəki vitaminlər, minerallar və liflə tam sağlamlıq qaynağıdır. xəbər verir ki, çoxsaylı araşdırmalar nəticəsində turp yeməyin immuniteti gücləndirdiyini sübut edib. O sizi qış xəstəliklərində

.

Bu insanlara kəsmik yemək tövsiyə olunmur - Təhlükəlidir

Kəsmik faydalı və zülal, kalsium kimi qidalandırıcı maddələrlə zəngindir. Lakin bəzi insanlar üçün bu qidanın istehlakı məhdudlaşdırılmalı və ya tamamilə dayandırılmalıdır. kəsmik yeməməsi tövsiyə olunan insanları təqdi

.

Qulaqcıqdan çox istifadənin zərərləri

Qulaqcıqlardan həddindən artıq istifadə bir sıra sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. əsas zərərləri aşağıda qeyd edir:. Eşitmə itkisi. Yüksək səs: Qulaqcıqdan yüksək səslə uzun müddət istifadə eşitmə qabiliyyətini daim

.

Avadanlıqların uzun müddət fəaliyyət göstərməsi üçün VACİB MƏQAMLAR

Avadanlığın uzun müddət fəaliyyət göstərməsi üçün xüsusi qaydalara riayət etməlisiniz. bu qaydaları sizə təqdim edir:. Parça növü. Hansı parçanı ütüləyəcəyinizə görə temperaturu seçmək vacibdir. Əgər temperaturu çox yüksə

turlar.az

sonxeber.az gozel gorunmek toy makiyajlari adlarin menasi cinsi heyat qohum evlilik dirnaq ucun maskalar yemək resepti vusale elizade xerçeng seksi qiz evi toy gecesi