Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olun

Alimlər xiyar qabığında təhlükəli maddə aşkar etdilər - Diqqətli olunÇinli alimlərin son araşdırması bəzi tərəvəz və meyvələrin qabığında təhlükəli toksinlərin olduğunu aşkar edərək qida təhlükəsizliyi məsələlərinə diqqət çəkib. 
Milli.Az moderator.az-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat göstərib ki, məhsulların müntəzəm yuyulması ilə belə, onların səthində olan bütün zərərli maddələri çıxarmaq həmişə mümkün deyil. Xüsusən də xiyar və almanın qabıqlarında, həmçinin düyü və krevetin tərkibində insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yarada bilən pestisidlərin izləri aşkar edilib.
Qidalarda pestisid problemi yeni deyil, lakin bu araşdırmanın nəticələri yediklərimizə diqqət yetirməyin nə qədər vacib olduğunu vurğulayır. Bitkiləri zərərvericilərdən və xəstəliklərdən qorumaq üçün istifadə edilən pestisidlər məhsul yığıldıqdan sonra da meyvə və tərəvəzlərin səthində qala bilir. Onların insan orqanizminə daxil olması bir sıra mənfi nəticələrə səbəb ola bilər. Hər şeydən əvvəl, bir sıra əvvəlki tədqiqatlarla təsdiqlənmiş qaraciyər xəstəliyinin inkişaf riski var. Bununla belə, təhlükələr bununla da bitmir. Pestisidlər allergik reaksiyalara səbəb ola bilər, hormonal səviyyələri pozur və həmçinin xərçəng riskini artırır.
Hamilə qadınların və onların doğmamış uşaqlarının pestisidlərə məruz qalması xüsusi narahatlıq doğurur. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bu kimyəvi maddələr döllərdə anadangəlmə qüsurlara səbəb ola bilər və onların məruz qalması xüsusilə təhlükəlidir. Pestisidlərin minimal dozaları belə baş ağrısı, ürəkbulanma və pozulmuş koordinasiyaya səbəb ola bilər ki, bu da bu toksinlərin məkrliliyini göstərir.
Pestisidlərin orqanizmə daxil olma riskini azaltmaq üçün alimlər bir sıra ehtiyat tədbirləri görməyi tövsiyə edirlər. Ən sadə və təsirli tövsiyələrdən biri meyvə və tərəvəzlərin qabıqlarını soymaqdır. Ancaq bu üsul həmişə tətbiq olunmur, xüsusən də qabığın tərkibində alma kimi bir çox faydalı maddələr olduğu hallarda. Düyü kimi taxıllar üçün tədqiqatçılar bişirməzdən əvvəl islatmağı məsləhət görürlər. Bu, bəzi zərərli maddələrin çıxarılmasına kömək edir, lakin məhsulun tam təhlükəsizliyinə zəmanət vermir.
Digər vacib məqam isə məhsullardakı pestisidlərin miqdarına nəzarət etməkdir. Onlar mövcud olsalar belə, onların konsentrasiyası kiçik ola bilər və ciddi təhlükə yaratmır. Belə hallarda meyvə və tərəvəz yeməyin faydaları potensial risklərdən daha çox ola bilər. Lakin pestisidlərin səviyyəsini müəyyən etməyin çətin olduğu şəraitdə mütəxəssislər kimyəvi gübrə və pestisidlərdən istifadə etmədən yetişdirilən üzvi məhsullara üstünlük verməyi məsləhət görürlər.
Bu araşdırma qida seçimlərinin məlumatlı edilməsinin vacibliyini vurğulayır. Meyvə və tərəvəzlər hələ də sağlam pəhrizin əsas hissəsidir, lakin onların haradan gəldiyinə və necə yetişdirildiyinə diqqət yetirmək lazımdır. İdeal olaraq, onların təhlükəsizliyinə zəmanət verə biləcək etibarlı təchizatçıların məhsullarını seçməlisiniz. Bu mümkün deyilsə, təmizləmə və islatma həmişə tam təsirli olmasa da, əlavə qoruyucu tədbirlər ola bilər.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 821   Tarix: 25 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Soğan doğrayarkən ağlamamaq mümkündür

Soğan doğrayarkən göz yaşlarının qarşısını almaq mümkündürmü? Alimlər bu sualın cavabını tapdıqlarını iddia edirlər. xarici KİV-ə istinadla xəbər verir ki, alimlər soğanın göz yaşına səbəb olan maddəsini minimuma endirə

.

İndiki dövrün səssiz ölüm xəbərçiləri - Bunlari yeməyin

Müasir qidalanma vərdişləri sürətli həyat tərzinə uyğun olaraq dəyişməkdədir. Hazır və asan əldə olunan qidalar bir çox insanın gündəlik menyusunun əsas hissəsinə çevrilib. Lakin bu cür rahatlıq sağlamlıq üçün ciddi təhlükələ

.

Bunu yesəniz, dəriniz gözəlləşəcək, immunitet güclənəcək

Yaşıl soğan tərkibindəki vitamin və minerallarla sağlamlıq üçün bir çox faydalar təmin edir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki,  adətən salatlarda, bəzən də müxtəlif yeməklərdə istifadə edilən yaşıl soğan faydaların

.

Piknikə gedəndə bu rəng paltarlar geyinməyin - Gənə yapışacaq

Piknik edərkən bəzi rəngli paltarları geyinməmək tövsiyyə olunur. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, buna səbəb bəzi rəngli paltarların gənələri özünə çəkməsidir. Meşə gəzintiləri, pikniklər və açıq hava tədbirlər

.

Sirkəli suyla tərəvəz yuyanlara pis xəbər

Sağlam qidalanmanın vacib şərtlərindən biri təmiz meyvə və tərəvəz istehlakıdır. Lakin bazarlardan və marketlərdən alınan məhsulların çoxu müxtəlif pestisid və kimyəvi maddələrlə işlənmiş olur. Çoxları bu zərərli qalıqlarda

.

Kişilərdə çəki problemi varsa, yaddaşı qadınlardan 10 il tez itirə bilər

London İmperial Kollecinin alimləri qrupu artıq çəki problemi olan kişilərin qadınlardan tam on il əvvəl yaddaşı itirməyə başlaya biləcəyini aşkar ediblər. e- -a istinadən xəbər verir ki, demans ən çox 75 yaşdan sonra inkişa

.

Bu bitkilər qarışqaları evdən uzaq tutacaq

Yaz və yay mövsümündə evlərdə qarışqa problemi daha tez-tez ortaya çıxır. Lakin bu kiçik həşəratların qoxulara qarşı həssas olduqları nəzərə alınarsa, bəzi ətirli bitkilərlə bu problemin qarşısını təbii və asan üsullarl

.

Yatmazdan əvvəl qəbul edin: Yuxuda əzələ "çıxardacaqsınız"

Yatmazdan əvvəl qəbul edilən zülal sayəsində yatarkən əzələ inkişafı mümkündür. Alimlərin fikrincə, idman zalında saatlarla tərləməkdən əlavə, yatmazdan öncə bir stəkan kazein proteini içmək əzələlərin təmirini və böyüməsin

.

Alçanı duzla yeməyin ziyanları

Yazın başlanğıcı ilə təbiət yenidən həyat tapır, ağaclar meyvə verir və ticarət məntəqələri müxtəlif növ meyvələrlə bəzənir. xəbər verir ki, hər mövsümün öz xüsusi məhsulları olsa da, yazın ən çox arzulanan meyvələrində

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geymler 2025 hamiləlik gözəllik məhsulları qerkules maskasi qadinlar haqqinda maraqli melumatlar qəlyanaltılar ciyər qovurması balıq öpüşme burclerin uygunlugu uşaq nece olur arxadan olmaq