Allergiya orqanizminin hər hansı bir maddəyə qarşı verdiyi cavab reaksiyasıdır

Allergiya orqanizminin hər hansı bir maddəyə qarşı verdiyi cavab reaksiyasıdırDəridə qıcıq, üz nahiyəsində şiş, qırmızı səpgilər, gözlərdə qaşınma, burun tutulması və s. kimi hallar allergiya əlaməti sayılır. Kimi toz, kimi dərman, kimi də Günəş şüasından təsirlənir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, allergiyanın yaranması insan orqanizminin hər hansı bir maddəyə qarşı verdiyi cavab reaksiyasıdır.
Milli.Az bildirir ki, Uşaq Bərpa Müalicə Mərkəzinin həkim-allerqoloqu Pərvanə Hüseynova bu barədə AZƏRTAC-a deyib: "Genetik meyllilik olanlarda allergik xəstəliklərə daha çox rast gəlinir. Allergen deyəndə məişət, ağac, bitki tozcuqları, havada uçan kimyəvi tərkibli aerozollar və kimyəvi maddələr, eləcə də qida və dərman mənşəli allergenlər orqanizmə daxil olaraq bədənin istənilən yerində allergik reaksiya yarada bilər".
Allergen maddələr orqanizmə dəri, tənəffüs və hava yolları vasitəsilə keçir. Onun əlamətləri isə müxtəlifdir. Tənəffüs orqanlarında allergenlər burun tutulması, burunda qaşınma, qıcıqlanma, çoxsaylı asqırmalar, burun axması, təngnəfəslik, boğulma hissi, gözlərdə qızarma, sulanma, dəridə qaşınmalarla müşahidə olunan səpgilərlə xarakterizə olunur. Bəzi hallarda mədə-bağırsaq sistemində pozulmalar, qarın ağrıları, ishal kimi əlamətlər də əmələ gələ bilər. Allergiyanın mövsümü xarakter daşıması və ya ilboyu davam etməsi də mümkündür.
"Allergiyanın ən ağır forması Kvinke ödemidir. Kvinke ödemi dərialtı nahiyədə histominlərin yığılmasıdır. Bu zaman dodaqlar, göz qapaqları, qulaqlar şişir. Ən pis variant odur ki, bronxların selikli qişası da şişir və vaxtında tibbi yardım göstərilməsə bu, ölümlə nəticələnə bilər",- deyə həkim-allerqoloq bildirib.
Allergiya tam müalicə olunmasa da, onu vaxtında müalicə edib allergen təsir göstərən vasitələrdən uzaqlaşmaq olar. Bunun üçün allergen-test adlanan analiz növündən istifadə etmək kifayətdir. Həmin üsulla allergiya yaradan qida və dərmanları müəyyən etmək olar.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1485   Tarix: 11 dekabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

.

Yaşlandıqca niyə özünəinam zəifləyir?

Orta yaş dövründə özünə inamın azalması gələcəkdə demensiya riskinin artması ilə əlaqəlidir. Bu nəticəyə London Universitet Kollecinin alimləri gəlib. Araşdırmanın aparıcı müəllifi Filip Frank bu barədə Independent nəşrin

.

Ayaq göbələyi necə keçir? Ayaq göbələyinə nə kömək edir?

Ayaq göbələyi geniş yayılmış dəri problemlərindən biridir və ayaq dərisində müəyyən göbələk növlərinin çoxalması nəticəsində yaranır. Ən çox barmaqların arasında müşahidə olunsa da, növündən asılı olaraq ayağın üst hissəsində

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Niyə gündə üç dəfə yemək vacibdir? - Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Gündə üç dəfə qidalanmadan imtina orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, diyetoloq və qastroenteroloq Viktoriya bildirib ki, qida qəbulları arasındakı fasilə yuxu vaxtı istisna olmaqla

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari hamilelikde qidalanma yay geyimləri 2025 dini geyimler edebi janrlar konservləşdirilmiş məhsullar merlin monro kosmetika kahfe fali azerbaycanli is adami amerikada gullelendi baliq ginekoloq xanim.az