Anemiya nədir? Daimi zəiflik anemiya əlamətidir! Anemiya üçün faydalı olan qidalar ...
Qanda dəmir miqdarının azalması nəticəsində hemoglobin azalır. Hemoglobin nisbətinin azalması, insanlar arasında anemiya olaraq bilinən anemiyaya səbəb olur. Bu xəstəlik irəlilədikcə ciddi sağlamlıq problemlərinə yol açır. Anemiya dəmir çatışmazlığı olaraq da bilinir.Bunun üçün bədənin mütəmadi olaraq müəyyən qida maddələrini qəbul etməsi lazımdır. Bəs anemiya nədir?
Elmi ədəbiyyatda "anemiya" olaraq adlandırılan anemiya , qırmızı qan hüceyrələrinə oksigen daşıyan hemoglobinin azalması ilə yaşanır. Fərqli yaş qruplarında görülən bu vəziyyət qan testlərində ortaya çıxır. Vücudun kifayət qədər qırmızı qan hüceyrəsi istehsal etməməsindən qaynaqlanan bu vəziyyət, bədənin qan hüceyrələrini tək başına məhv etdiyi zaman da görülür. Həm də B-12 vitamininin azalması və bədənin bu vitamini istehsal edə bilməməsi səbəb olur.
Zəiflik, nəfəs darlığı, sinə ağrısı, ürək çarpıntıları, başgicəllənmə və tez -tez xəstəlik kimi simptomlarla özünü göstərir.
Qabaqcıl anemiyada mütəxəssislər tərəfindən təyin olunan müalicə üsulları tətbiq olunmalıdır. Bununla birlikdə, bəzi mütəxəssislər bəzi qidaların aşağı səviyyəli mütərəqqi anemiyanı aradan qaldırdığını da vurğulayırlar. Anemiya kişilərə nisbətən qadınlarda daha çox görülür. Bunun səbəbi qadınlarda yaşanan hormonal dəyişikliklərin daha çox olmasıdır.
Bədənin pozulmasına səbəb nədir? Bədən pozğunluğu üçün nə yaxşıdır?
Əlaqəli xəbərlər
Bədənin pozulmasına səbəb nədir? Bədən pozğunluğu üçün nə yaxşıdır?
YALNIZLIQ SƏBƏBLƏRİ NƏDİR ?
Narahatlığın əsas səbəbi dəmirin qana yetərincə hopmamasıdır.
Gün ərzində çox su və ya maye içmək qanın incələnməsinə səbəb olur. Dəmir üçün qan müəyyən bir sürətlə laxtalanmalıdır. Maye qəbulu bu vəziyyətin qarşısını alır. Buna görə də mütəxəssislər, alınan mayenin miqdarına diqqət yetirməyin lazım olduğunu vurğulayırlar.
Böyrəklər qanda qırmızı qan hüceyrələrinin sayını artırmaq üçün eritropoetin ifraz edir. Ancaq böyrəklər bu funksiyanı yerinə yetirmədiyi üçün qanda hüceyrələrin sayı azalır.
Qələvi və siqaret kimi nikotin yüklü maddələr anemiyaya səbəb olur.
Ət istehlak edən insanlar, dəmir və qırmızı qan hüceyrələrini azaldır. Bunun səbəbi bədənin kifayət qədər protein almamasıdır. Protein, qanda sürətlə enzimatik olan dəmirlə qırmızı qan hüceyrələrinin miqdarını artırmağa kömək edir.
Qadınların hər ay yaşadıqları menstrual dövrü də müvəqqəti anemiyaya səbəb olur.
anemiya əlamətləri
ANEMİYANIN SEMPTOMLARI NƏDİR?
- qulaqda zəng çalmaq
- Yaz və qışda dodaqların çatlaması və ağız kənarında yaraların artması
- Dırnaqların tez qırılması, uclarda ağ ləkələrin əmələ gəlməsi
- Qırılmaq və ya qırılmaqla saç tökülməsi
- Ayaqları və əlləri soyuqdur, həm də daim titrəyir
- Dəri səthinin sarı və ya solğun rənglərlə örtülməsi
- Beyin xəstəliklərinin artması, şiddətli baş ağrısı və daimi yorğunluq kimi şərtlər dəmir və ya anemiya əlamətləridir.
- Dodaqların çatlaması artır.
Black Elderberry -nin faydaları nələrdir? Black Elderberry çayı necə bişirilir? Ağcaqayın siropu nə edir?
Əlaqəli xəbərlər
Black Elderberry -nin faydaları nələrdir? Black Elderberry çayı necə bişirilir? Ağcaqayın siropu nə edir?
ANANİZMİN QARŞISININ YOLLARI NƏDİR?
- Heyvan qidalarında dəmir çox olduğu üçün qanda hüceyrələrin çoxalmasını təmin edir.
- Fol turşusunda dəmir kimi qırmızı qan hüceyrələrinin çoxalmasına kömək edir. Bu səbəbdən yeməklərə bol yaşıl tərəvəzlər əlavə edilməlidir.
- C vitamini olan qidalar dəmirin udulmasını artırır. Kafein tərkibli çay və qəhvə dəmirin udulmasının qarşısını alır.
- Dəmir çatışmazlığı üçün əlavə əlavələr edilməlidir.
Elə isə QAN YAŞAYAN QIDALAR NƏDİR?
CAROB
Dəmirlə zəngin olan keçiboynuzu ən təsirli qan meydana gətirən qidalardan biridir. Mütəxəssislər bu qidaların xüsusilə hamiləlik, aybaşı və yeniyetməlik dövründə istehlak edilməsini tövsiyə edirlər. Keçibuynuz pekmezi hər gün bir kasa istehlak edərək həm anemiya, həm də bir çox ciddi xəstəliklərin qarşısı alınır.
Keçibuynuzu pekmezi
MEYVE
Toxumu olan kişmişdə olan mis və B kompleks vitaminləri sayəsində qandakı qırmızı qan hüceyrələrini artırır. Yüksək miqdarda polifenolik antioksidanlar ehtiva etdiyi üçün qandakı toksinləşməni azaldaraq hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır. Mütəxəssislər, gündə bir ovuc istehlak etməyin sağlamlığa töhfə verəcəyini söyləyirlər.
Kişmiş
BADEM
E vitamini ilə zəngin olan badam, dəmirin udulmasını artırır və qan səviyyəsinə müsbət təsir göstərir. Gündə 6 yeməklə, qan hüceyrələrinin sayını artıraraq həzmi asanlaşdıraraq arıqlamağa kömək edir. Dərinin sağlamlığını da dəstəkləyir.
Badam
YAŞIL mərcimək
Maqnezium, sink və dəmir kimi qan hüceyrələrinin meydana gəlməsini dəstəkləyən maddələrlə zəngin olan yaşıl mərciməkdən həftədə ən az iki yemək yemək lazımdır. Xroniki yorğunluğu və anemiyanı aradan qaldıran yaşıl mərciməklər həm salat, həm də yemək kimi istehlak olunur.
yaşıl mərcimək
İSPANAQ
Hətta cizgi filmlərinin də mövzusu olan ispanaq, dəmir mağazası olduğu üçün ən çox qana səbəb olan qidalar arasındadır. Qan səviyyəsini balanslaşdıraraq ürək və damar sağlamlığını da qoruyur. Həftədə bir dəfə içmək məsləhət görülür.
İspanaq
QIRMIZI PANCAK
C vitamini ilə zəngin olduğu üçün dəmirin udulmasını artırır. Bu şəkildə yüksək təzyiqi aşağı salır və vuruş və vuruş riskini azaldır. Mütəxəssislər vurğulayır ki, həm özü, həm də suyu ən azı həftədə bir dəfə istehlak edilməlidir.
Qırmızı çuğundur
KARACAQ
B12 vitamini bədəndəki hemoglobin hüceyrələrini artırmaq üçün çox vacibdir. Ancaq bədən bu vitamini tək başına istehsal etmir. İnək, quzu və toyuq kimi heyvanların canlılarında həm B12, həm də A vitamini çoxdur. Mütəxəssislər , yaxşı səslənməsə də , sağlamlıq üçün əhəmiyyətli olan bu qidaların istehlak edilməli olduğunu bildirirlər.
Qaraciyər
KİVİ
Həm turş, həm də şirin dadı olan kivi kalium və dəmirlə zəngindir. Bu şəkildə qan hüceyrələrini artıraraq qan təzyiqini balanslaşdırır. Gündəlik istehlak etməyi vərdiş halına gətirmək faydalıdır.
Kivi
Ən güclü və təbii antibiotik: Udi Türkiyənin faydaları nələrdir? Udi Türkiyə yağını necə istehlak etmək olar?
Əlaqəli xəbərlər
Ən güclü və təbii antibiotik: Udi Türkiyənin faydaları nələrdir? Udi Türkiyə yağını necə istehlak etmək olar?