Antibiotiklərin orqanizmdə rolu

Antibiotiklərin orqanizmdə roluMikroflora yalnız biosferanın vacıb olan komponentlərindən biri deyil, eyni zamanda hər bir orqanizmin yaşayış tərzidir. Bu hər bir orqanizmin toxumalarındakı hüceyrələrin təbii baryeridir. Bağırsaq mikroflorası infeksion xəstəliklər zamanı immun sistemin funksiyalarını idarə edir, bioloji maddələrin sintezində iştirak edirlər. Belə ki, orqanizmin müxtəlif hüceyrə və toxumalarında yaşayan mikroorqanizmlərin miqdarı və növləri kəskin surətdə dəyişir. Məsələn, 1 qram ağız suyunda 106-109 vahid maddə, yoğun bağırsaqda isə daha çox mikroorqanizmlər var.
Probiotik sözü antibiotik sözündən götürülmüşdür. Yəni probiotiklər də antibiotiklər kimi mikroorqanizmlərin inkişafını təmin edir. Probiotiklər antibiotiklərdən fərqli olaraq diri mikroorqanizmlərdir. Onların az miqdarda orqanizmə yeridilməsi sağlam uşaqlara müsbət təsir göstərir.
Probiotik dərman preparatlarını bir-neçə qrupa bölmək olar:
1. Diri mikroorqanizmləri olan preparatlar.
2. Normal mikrofloranın struklur elementlərini özündə birləşdirən preparatlar.
3. Funksional qida maddələri. Bu cür qida mddələrinin tərkibində mikrob mənşəli qidalar var.
Metobolik probiotiklər arasında əsas yeri yağ turşuları - sirkə, propion, valerian və izovalerian birləşmələri tutur. Təsdiq olunmuşdur ki, yağ turşuları orqanizmdə bir-sıra funksiyaların yerinə yetirilməsində mühüm rol oynayır, enerji mübadiləsində iştitak edir, normal mikrofloranı tənzimləyir. Bundan başqa yağ turşuları patogen mikroblara qarşı bakteriosid təsir edir, pH balansının saxlanılmasında iştirak edir.
Antibakterial preparatların lazımsız istifadəsi patogen mikroblarla bərabər orqanizm üçün lazım olan mikrofloranın da məhvinə səbəb olur. Nəticədə mikrobioloji, biokimyəvi metobolik proseslər pozulur. Bütün bunların nəticəsində şərti ptogen flora aktivləşir və bəzi mikroblar (stafilokokk, protey, göbələk, göy, yaşıl irin çöpləri ) antibiotiklərə qarşı daha davamlı olurlar. Buna gərə də həkimin göstərişi olmadan və lazım gəlmədikcə antibiotiklərin istifadəsindən uzaq durmaq lazımdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1185   Tarix: 19 sentyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bunlar dəmir dərmanlarının təsirini azaldır

Dəmir preparatlarını qəhvə, çay, şərab və süd məhsulları ilə qəbul etmək onların mənimsənilmə effektivliyini azaldır. xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Yelena Şafranskaya məlumat verib. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qı

.

Bu qidalar gözləri sağlam saxlayır

Gözlərinizi gündəlik ekran yorğunluğundan və yaşla bağlı problemlərdən dörd güclü meyvə ilə qoruyun. Bəzi meyvələr aydın görməni dəstəkləyən, yorğunluğu azaldan, katarakt və quru göz kimi xəstəliklərdən qoruyan antioksidantlar

.

Alimlər uzunömürlülüyün sirrini AÇIQLADILAR

Yüz il və daha artıq yaşayan adamlar uzunömürlülüklərinə görə həyat tərzlərindən daha çox genetik kodlarına minnətdar olmalıdırlar. -a istinadən xəbər verir ki, İtaliyada uzunömürlülərin genlərini araşdıran ekspertlərin kəşflər

.

Nazirlikdən əhaliyə çağırış - Uşaqlar risk altındadır, böyüklər isə

"Qrip infeksiyası ilə mübarizədə ən təsirli vasitə spesifik peyvəndin istifadə olunmasıdır. Peyvəndin tərkibində canlı virus olmadığından peyvənd olunmuş şəxs qriplə xəstələnə bilməz". xəbər verir ki, bunu canl

.

Mətbəxdə taxta qaşıqdan istifadə təhlükəlidirmi?

Taxta qaşıqlar uzun illərdir mətbəxlərin ayrılmaz hissəsidir. Ancaq son vaxtlar onların sağlamlıq baxımından təhlükəli olub-olmaması ilə bağlı müzakirələr aparılır. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə, taxta qaşıqla

.

Çay və qəhvənin hansı halda xərçəng yaratdığı elmə məlum oldu

Alimlər çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini artırdığını müəyyən ediblər. xəbər verir ki, araşdırma Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılıb. Nəticələr "Food & Function"

.

Dərmansız boğaz ağrısının qarşısını almağın 5 yolu

Mütəxəssislər bildirirlər ki, boğaz ağrısı hər zaman dərman istifadəsi tələb etmir. Xüsusilə mövsüm dəyişiklikləri zamanı sadə və təbii üsullarla boğazı qorumaq mümkündür. . həmin yolları sizə təqdim edir:. İlıq duzlu s

.

Ayaqlarımız niyə üşüyür? - Əsas səbəb açıqlandı

Bir çox insan, xüsusilə soyuq havalarda və ya ev şəraitində belə ayaqlarının tez-tez üşüdüyündən şikayətlənir. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu vəziyyətin əsas səbəblərini açıqlayıb. Həkimlərin sözlərinə görə, ayaqların üşüməsini

.

Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır

Çinin Paytaxt Tibb Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan araşdırma çay və qəhvənin çox isti halda içilməsinin mədə xərçəngi riskini yüksəltdiyini göstərib. xəbər verir ki, 12 il müddətində 328 mindən çox insanın sağlamlı

turlar.az

toy makiyajlari geyim seçimi geyim dəbləri cinsi yaxinliq cinsi elaqe quymaq resepti gundelik burcler kosmetika paxlava qiz burcu vətənə aid bayatı lakonizm baldiza aid hakisda