Arıqladıcı vasitələrin fəsadları: Bu xəstəliklərə səbəb olur – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ

Arıqladıcı vasitələrin fəsadları: Bu xəstəliklərə səbəb olur – Həkimdən XƏBƏRDARLIQ"Bəzən yaya daha fit girmək istəyən insanlar sürətli arıqladıcı vasitələrdən - dərmanlardan, kapsullardan, çaylardan istifadə edir, lakin bunların fəsadını tətil başladıqdan sonra sürətli şəkildə atdığımız çəkini elə sürətli şəkildə aldığımız zamanı şahidi oluruq".
Milli.Az bildirir ki, bu fikirləri Yenicag.az-a açıqlamasında yay mövsümündə pəhriz saxlamağın çətinliyi və düzgün qidalanma qaydaları haqda danışan endokrinoloq Lalə Şamxalova deyib.
Onun sözlərinə görə, hər bir mövsümdə olduğu kimi, yay mövsümünün də pəhrizində özünəməxsus çətinliyi var:
"Ümumiyyətlə, pəhrizi düzgün seçmədikdə, düzgün təyin etmədikdə bu çətinliklərlə qarşılaşırıq. Lakin doğru seçilmiş qida rejimi orqanizmə zərər vurmayaraq, heç bir çətinlik yaratmaz. Yayda pəhrizin çətinliyinin əsas səbəbi isti havaların həddindən artıq yüksək olması ilə əlaqədardır. Digər əsas səbəb isə uzunmüddətli və qısa fasilələrlə tətillərin olmasıdır ki, bu artıq bizim qida rejimimizə mənfi təsir göstərir. Bəzən yaya daha fit girmək istəyən insanlar sürətli arıqladıcı vasitələrdən-dərmanlardan, kapsullardan, çaylardan istifadə edir, lakin bunların fəsadını tətil başladıqdan sonra sürətli şəkildə atdığımız çəkini elə sürətli şəkildə aldığımız zamanı şahidi oluruq".
L.Şamxalova qeyd edib ki, yay mövsümünün mənfi cəhətləri ilə yanaşı, müsbət tərəfləri də var:
"Çünki bu mövsüm meyvə və tərəvəzlərin təbii yetişmə dövrüdür. Meyvə və tərəvəzlərin bol olması və daha çox qəbul edilməsi ilə orqanizmə bir çox vitaminlərin - A, C, D, E və maqnezium, kalium, kalsium kimi maddələr təbi yolla daxil olur. Bu da bizim bir çox xəstəlikdən-ürək-damar, infarkt, təzyiq və bir çox virus və infeksiyalara qarşı müqavimətimizi artırır. Düzdür, meyvə və tərəvəzlər nə qədər vitaminlərlə zəngin olsa da, onun qəbulunda xüsusilə, meyvələrin qəbuluna xüsusi fikir verməliyik. Çünki bir çox meyvə xeyirli olsa da, onun təbii şəkər olmasını da yaddan çıxarmamalıyıq. Onların həddən artıq qəbul olması da piylənməyə və yaxud şəkərli diabet xəstəliyinin aqressivləşməsinə gətirib çıxaran amillərdən ola bilər. Xüsusən də 3-4 ədəd və günün birinci saatında meyvə qəbulu bitməsi məsləhət görülür".
Mütəxəsiss əlavə edib ki, yayda havaların isti keçməsi ilə əlaqədar da su balansına xüsusi diqqət yetirməliyik:
"Yayda havaların isti keçməsi ilə əlaqədar da su balansına xüsusi diqqət yetirməliyik. Çünki normadan artıq tərləmə ilə bədənimizdə maye azalır, bu da orqanizmdə bir çox mikrolitlərin itməsinə səbəb olur. Biz bu balansı qorumaq üçün maye qəbulunu gündə ən azı 3 litrə qədər qaldırmalıyıq. Maye qəbulu dedikdə şəkərsiz sular nəzərdə tutulur. Yayda xüsusilə şəkərli içkilərdən uzaq durmaq lazımdır. Çünki onların qəbulu həm hərarəti artırır, həm də şəkərli diabet xəstələrində şəkərin artmasına gətirib çıxarır. Yayın orqanizmə vurduğu zərərlərdən biri də yuxu rejiminə vurduğu ziyandır. Yuxuya gec getmələr, rejimin pozulması ilə bir çox problemə gətirib çıxarır. Ümumiyyətlə, sağlam qidalanmaq, mövsümündən asılı olmayaraq, həyata keçirilməlidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 861   Tarix: 08 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu vərdiş ölümcül ola bilər – Niyə qulaqcıqla yatmaq olmaz?

Qulaqcıqla yatmaq bir çoxları üçün rahatlıq və yuxuya tez getməyin yolu kimi görünür. Lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, bu vərdiş həm eşitmə qabiliyyətiniz, həm də ümumi sağlamlığınız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı

ABŞ-da yüksək qan təzyiqinin müalicəsində istifadə olunan "Ziac" adlı dərmanla bağlı geniş miqyaslı geri çağırma prosesi başlayıb. xəbər verir ki, Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) bildirir ki, adi laboratoriy

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

.

Mandarin yeyəndən sonra dişləri niyə fırçalamalıyıq?

Yeni il bayramlarında mandarin süfrələrin əvəzolunmaz atributuna çevrilir. Lakin rusiyalı  endokrinoloq Anna Oderiy xəbərdarlıq edir ki, həddindən artıq mandarin yemək sağlamlığa zərər verə bilər. xəbər verir ki, sağlam bi

.

Əzələ ağrısının səbəbi belə tərkibli dərmanlar imiş

Kolumbiya Universitetinin alimləri aşkar ediblər ki, xolesterini azaltmaq üçün geniş istifadə olunan statin dərmanları bəzi insanlarda əzələ ağrısına yol aça bilər. xəbər verir ki, araşdırma "Journal of Clinical Investigation"

turlar.az

yaz geyimleri 2025 donlar 2025 yemek reseptleri xatire islamin sekilleri qatiqli sirniyyat dil haqqinda atalar sozu baliq yagi kosmetika novruz namiq qaraçuxurlu narin faydasi sanama babasil