Arıqlamaq üçün hansı məhsulları birləşdirməliyik?
Pəhrizdə aşağı kalorili qidalar çəkini stabil vəziyyətdə saxlamaq üçün əsas qayda deyil.
Publika.az xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq və dietoloq Nuriya Dianova "Вечерней Москвой" ya müsahibəsində danışıb.
O, bildirib ki, qida rasionunda məhsulları düzgün birləşdirə bilmək daha vacibdir. Onun sözlərinə görə, daimi aclıq hissi yalnız aşağı kalorili qidalar qəbul edənlərə xasdır. Bu vəziyyətdə insan pozulur və daha çox yeməyə başlayır. Qidalanmada boşqab adlanan prinsipdən istifadə etmək yaxşıdır: bəyəndiyiniz yeməklərdən menyu hazırlayın. Məsələn, plov belə yeyilə bilər: bir yarısını ətli və tərəvəzli plov, digərində - istənilən salat ola bilər.
"Əgər yeməyinizi tam olaraq boşqab qaydalarına uyğun təşkil edirsinizsə, onda hissənin yarısında bir növ lif və ya onların birləşməsi olmalıdır. Məsələn, kahı, tərəvəz, kivi və tərəvəz yeməyi, digər yeməyi hətta spagetti "Bolonya" da seçə bilərsiniz. İkinci yarıda tərəvəz yeməyi varsa, ət ilə qovura bilərsiniz", - dietoloq izah edib.
Kökəlməmək üçün bir insan gündə üç dəfə yeməlidir, əgər yeməklər arasında böyük bir fasilə olarsa, özünə bir qəlyanaltı da icazə verə bilər. Məsələn, 12:00-dan 13:00-a qədər nahar edənlər protein-yağ və günortadan sonra lifli məhsullarından ibarət qəlyanaltıya ehtiyac duyurlar. Naharı daha gec edirsinizsə, ikinci səhər yeməyini təxminən 11:00-dan 12:00-a qədər yeyin.
Ancaq həkim hazır pəhrizlərdən istifadə etməyi məsləhət görmür. Sonda həkim özünüz üçün düzgün məhsul seçməyi məsləhət görüb, onda kalori hesabı sizi narahat etməyəcək.