Azərbaycanda gənclər ən çox hansı xəstəliklərə yoluxur? – SƏBƏB

Azərbaycanda gənclər ən çox hansı xəstəliklərə yoluxur? – SƏBƏBHər il gənclərin xəstəliklərə yoluxma sayı daha da artır. 
14-29 yaşlı gənclər arasında yayılan xəstəliklərə nəzər saldıqda, onların ən çox tənəffüs orqanları ilə bağlı xəstəliklərdən əziyyət çəkdikləri ortaya çıxır.
Milli.Az-ın məlumatına əsasən, təkcə 2023-cü ildə 705,481 gəncin 259,103-ü tənəffüs orqanlarının xəstəliklərindən əziyyət çəkdiyi ortaya çıxıb.
Tənəffüs orqanlarının xəstəlikləri 18 ildir ki, ən pik həddə irəliləməyə davam edir. 
Bəs tənəffüs orqanlarının xəstəliklərindən qorunmaq üçün nə etməli?
Mütəxəssislərin fikrincə, tənəffüs yolu infeksiyalarından qorunmaq üçün əlləri mütəmadi sabunla yumaq çox vacibdir. Məlumatlara görə, sabunla əl yumaq respirator xəstəliklərin təxminən 20%-nin qarşısını ala bilir.
Eyni zamanda otaqları tez-tez havalandırmaq, pəncərələri açmaq otaqdakı virus hissəciklərinin miqdarını azaldır. 
Gündəlik idman və hərəkətlilik ürək-damar və ağciyərlərimizi gücləndirir. Məsələn, gəzinti, qaçış, velosiped və digər məşqlər ürək və ağciyərlərin işini yaxşılaşdıraraq nəfəsalma funksiyasını gücləndirir.
Gənc nəslin tənəffüs orqanı xəstəliklərinə yoluxmasının digər səbəbi də, tütün istifadəsidir:
Tütün istifadəsi tənəffüs xəstəlikləri üçün əsas risk faktorudur, passiv siqaret dumanı da ziyanlıdır.
Yoluxucu xəstəliklərdən qorunmaq üçün peyvəndlərə də müraciət edilməlidir:
Ən effektiv qorunma üsullarından biri peyvəndlənmədir. Məsələn, mövsümi qripə qarşı hər il peyvənd olunmaq tövsiyə olunur. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı  qeyd edir ki, qrip peyvəndləri qrip xəstəliyinə yoluxmanın qarşısını alan ən effektiv vasitədir. Hər yaşdan insanlar (6 ay və yuxarı) qrip mövsümündə peyvənd olunmalıdırlar. 
Yetərli və balanslı qidalanmada  immunitet sistemini gücləndirir.  
Meyvə-tərəvəz və düyü, çovdar çörəyi, yulaf kimi məhsullar immumteti gücləndirir. 
Meyvə-tərəvəzdəki C vitamini, zülal mənbələrindəki amin turşuları və pəhriz lifləri bədəni infeksiyalara qarşı möhkəmləndirir. Bol su içmək də vacibdir. Qidalanmada banan, kartof kimi qidalar qəbul etmək orqanizmin ümumi müqavimətini artırır. 
Hər gün kifayət qədər yuxu və stressdən azad həyat tərzi də immunitetə müsbət təsir edir. /lent.az
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 531   Tarix: 08 may 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

25-44 yaş aralığında olanlar üçün təhlükə : Gecə yatarkən

25-44 yaş arasında infarkt nisbəti koronavirusla birlikdə 30 faiz artıb. xəbər verir ki, bu barədə Prof.Dr.Mustafa Bilge Ərdoğan deyib. O, xəstələrin böyük əksəriyyətinin infarkt başlamazdan əvvəl kritik siqnallar aldığın

.

Qışın isti keçməsi problemlər yaradıb - Tezliklə elə olacaq ki

Son illərdə qlobal iqlim dəyişiklikləri təbiətdə gözlənilməz təsirlər yaradır. Xüsusilə də qış aylarının əvvəlki illərə nisbətən daha mülayim keçməsi, bir çox həşərat növlərinin fəallığını və yayılma sürətini artırır. B

.

Gənc yaşda dolğu edənlərə XƏBƏRDARLIQ - 10 il sonra üz dərinizdə

Dolğu inyeksiyaları qısa müddətdə üzə təzəlik və həcm qazandırsa da, 10, 20, hətta 30 il sonra üz dərinizdə hansı dəyişikliklərə səbəb ola bilər? . xəbər verir ki, ukraynalı dermatoloq və kosmetoloq Dariia Tishçenko bu barəd

.

Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş

Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır. xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr

.

Yayın sevilən meyvəsi kişilərin yataq performansını artırırmış

Yay mövsümünün sevilən meyvəsi kişilərin yataq performansını artırır. xəbər verir ki, yay aylarında ən çox istehlak edilən meyvələrdən olan qarpız, kişilərin cinsi sağlamlığına müsbət təsir edir. Bu nəticələr "Curren

.

Qaşıq-qaşıq içirik amma böyrəkləri məhv edir - Tərkibindəki gizli təhlükə

Gündəlik həyatda praktiki və sürətli yemək həlləri axtaran bir çox insan hazır şorbaları mətbəxlərinin xilaskarı olaraq qəbul edir. Lakin bu rahat və dadlı yeməklərin tərkibindəki gizli təhlükələr, sağlamlığımıza ciddi zərə

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Varikoz damarlar üçün az tanınan, amma effektiv vasitə

Varikoz damarlar bəzən zərərsiz görünsə də, uzunmüddətli narahatlıq və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mütəxəssislər bu vəziyyətdən qurtulmaq üçün az tanınan, lakin faydalı bir üsulu açıqlayıblar. xəbər verir ki

.

İmtahandan əvvəl bu meyvəni yeyin - Zehniniz açılacaq

Zehni performansınızı artırmaq istəyirsinizsə, qəlyanaltınıza bu qidanı əlavə etməyiniz tövsiyə olunur. xəbər verir ki, "Food & Function" jurnalında yayımlanan yeni araşdırmaya görə, hər gün 50 qram qoz yemə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az adlarin menasi donlar 2025 geyim seçimi doğuşdan sonra qısa saçların yığılması sümük və saç xamali piroq intim novruz bayramina aid hakisdalar cinsi elaqe qogal sevda