Azkalorili pəhriz. Yeyirik və arıqlayırıq

Azkalorili pəhriz. Yeyirik və arıqlayırıqMonopəhrizlər (yalnız 1 və 1-2 məhsulla qidalanma) dietoloqlar tərəfindən ziyanlı və effektsiz sayılır.
Hər gün insan lazım olan miqdarlarda zülalları, karbohidratları, yağları, vitamin və mikroelementləri və s. onun həyatı və sağlamlığı üçün vacib olan maddələri almalıdır. Buna balanslaşdırılmış qidalanma deyilir. Əgər insanın orqanizmi uzun müddət ərzində hər hansı vacib maddəni almazsa, bu onun sağlamlığına mənfi təsir edəcək.
Digər tərəfdən tez arıqlama insanın orqanizmi üçün ziyanlıdır. Bu zaman orqanizmdə gedən bir çox proseslər pozulur.
Azkalorili pəhrizlər dietologiyada daha məqsədəuyğun və sağlam hesab olunur. Bu pəhrizlər insanı bütün lazım olan maddələrlə təmin edir. İnsan ac qalmır, öz sağlamlığına ziyan vurmur və bununla yanaşı çəki tədricən azalır. Əgər siz bu pəhrizlə yanaşı idmanla məşğul olsanız, arıqlama prosesi daha tez gedəcək.
Sizə azkalorili pəhrizin variantını təqdim edirik.
Pəhrizin şərtləri:
1. Qida gündə 5 dəfə qəbul olunur. Yatmazdan əvvəl 1 stəkan 1%-li kefir içmək olar.
2. Səhər və nahar, nahar və şam yeməklərinin arasında alma, portağal və ya hər hansı digər meyvələr (banan və üzümdən başqa) yemək olar.
3. Pəhriz zamanı şirniyyatlar, un məmulatları, yağlı, qızardılmış, duzlu, hisə verilmiş, marinada qoyulmuş qidalar rasiondan tam çıxarılmalıdır.
4. Yeməkləri suda, buxarda və ya sobada yağsız şəkildə bişirmək lazımdır.
5. Yemək porsiyaları kiçik olmalıdır - 150-200 qr.
6. Gün ərzində 2-3 tikə kəpəkli çörəyə icazə verilir.
7. Gün ərzində 1,5-2 litr maye qəbul olunmalıdır (şirin içkilər və şirələr istisna olunur).
Pəhriz zamanı təmiz qazsız su, yaşıl çay, itburnu və moruqdan hazırlanmış çaylar daha çox məsləhət görülür.
Pəhrizin variantı:
Birinci səhər yeməyi (təxminən saat 8-də) - suda bişirilmiş sıyıq (qarabaşaq, yulaf, arpa və s.) və ya buğda bişirilmiş omlet və ya qaynadılmış yumurta ilə 1 tikə  kəpəkli çörək və ya az miqdarda pendirlə 1 tikə çörək.
İkinci səhər yeməyi (təxminən saat 10-da) - 100 qram kəsmik və ya təbii yoqurt (şirin yoqurt olmaz!) və ya limon şirəsi sıxılmış tərəvəz salatı göyərti ilə və ya buxarda tərəvəzlərdən hazırlanmış püre.
Nahar (təxminən saat 12-13-də) - qaynadılmış yağsız mal əti, balıq və ya quş əti (təxminən 100-150 qram) ilə birlikdə buxarda bişirilmiş tərəvəzlər, tərəvəz salatı göyərti ilə və ya tərəvəz şorbası. 1 tikə kəpəkli çörək də əlavə etmək olar.
İkinci nahar (saat 16-17) - buxarda bişirilmiş tərəvəzlər və ya tərəvəz salatı göyərti ilə və ya 100 qram kəsmik və ya bioyoqurt.
Şam yeməyi (saat 18-19) - buxarda bişirilmiş tərəvəzlər və ya tərəvəz salatı göyərti ilə və ya 150 qram kəsmik.
Bu pəhrizi 2-3 ay ərzində saxlamaq olar.
Nəzərinizə çatdıraq ki, bu və ya istənilən digər pəhrizi saxladıqdan əvvəl mütləq həkimlə məsləhətləşin. Bəzi xəstəliklər və pozulmalar zamanı pəhriz saxlamaq olmaz.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1107   Tarix: 31 oktyabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

.

Qara zirənin inanılmaz faydaları - Hər gün səhər acqarına

Təbii dərman kimi istifadə olunan qara zirə(çörəkotu) əsrlər boyu alternativ təbabətdə istifadə olunur. Hazırda da qara zirə həm müalicə məqsədi, həm də ləzzətli dadına görə tez-tez yediyimiz yeməklərdə istifadə olunur. Anca

.

Üzünüzü qazlı su ilə yuyun, görün nə baş verəcək

Nəmləndirmə dərinin cavan qalmasında böyük rol oynayır. Məhz nəmlilik dəriyə elastiklik, hamarlıq və təravət bəxş edir. axşam.az-a istinadən bildirir ki, quru dəri həmişə qoca görünür. Dəriyə makiyaj edən də səliqəsizdi

.

İnsanlar niyə solaxay doğulur və beyinləri necə fərqlənir?

Sağ əli ilə rahat hərəkət edənlərin üstünlük təşkil etdiyi dünyada əksər şey solaxayları qeyri-dominant əllərindən istifadə edərək uyğunlaşmağa məcbur edir. Dünyada solaxayların payının əhəmiyyətli bir faiz təşkil etməsin

.

Kolbasanı qızartmaq olmaz – Xərçəngə səbəb olur

Termal üsulla işlənmiş kolbasaları yemək sağlamlığa son dərəcə zərərlidir. Amma bununla yanaşı, insanlar üstəlik kolbasını qızardıb yeyir. .   -a istinadən bildirir ki, kolbasaları qızartmaq və ya qaynatmaq olmaz. Bəs, bun

.

Yeməkdən sonra yatmaq arıqlamağa necə təsir edir?

Yuxunun normal beyin funksiyasını bərpa etdiyi məlumdur və bunun da arıqlamaq prosesi ilə birbaşa əlaqəli olduğu ortaya çıxır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalara görə, yaxşı yuxu arıqlamağa inanılmaz təsir göstərir

.

"Zelyonka" və yod ləkələrindən qurtulmağın sadə yolları

Dəridəki yod və "zelyonka" ləkələrindən xilas olmaq sadə, eləcə də təsirli proses ola bilər. Bu antiseptiklərdən olan ləkələr adətən 24 saat ərzində öz-özünə yox olur. Lakin onları çıxarmaq üçün səbirsizsinizsə

.

Zeytun yağının içinə limon sıxıb içsəniz

Ən sağlam yağlar arasında yer alan zeytun yağı istehlakı ilə bir çox fayda təmin edir. Zeytun yağının tək başına faydaları ilə yanaşı, alternativ istifadəsi də var. Bu barədə -ə istinadən xəbər verir. Sağlam həyat vərdişlərini

.

Balıq niyə limonla yeyilməlidir? - Beş əsas SƏBƏB

Restoranlarda balıq və dəniz məhsulları yeməkləri bir səbəbə görə limonla verilir.   -a istinadən xəbər verir ki, aşpaz Yuliya Arxipova balıq yeməklərinin nəyə görə limonla yeyilməsinin səbəbini açıqlayıb. Birincisi, gözəldir

turlar.az

sonxeber.az hamilelikde qidalanma sac duzumleri geymler 2024 kişi üzükləri xren yarpagi moda lüğəti xiyar tutması kosmetika salatlar kökəlmək üçün qiz evi ucun oxu az şebnem tovuzlu