Bakteriyaları məhv edən 5 ədviyyat
Qida rasionunuza xeyli miqdarda ədviyyatlar əlavə etsəniz, bu sərbəst radikalları neytrallaşdıran güclü antioksidantlardan miqdarını artıracaq.
Sərbəst radikalların dağıdıcı təsiri insan orqanizmində demək olar ki, bütün xəstəliklərin səbəbidir.
Mütəxəssislər tərkibində yüksək antioksidantlar(polifenollar) olan 5 ədviyyatı mütləq qida rasionunuza daxil etməyi məsləhət görürlər.
Qara yarpız – mikrob əleyhinə təsir göstərir.
Qara yarpız italyan mətbəxinin ən çox istifadə olunan ədviyyatıdır, heç bir pizza və yaxud makaron sousu demək olar ki, onsuz hazırlanmır. Bu ədviyyatı tərəvəz şorbası, yumurta, salatlar üçün ədviyyatlar və qızarmış tərəvəzlərin üzərinə səpə bilərsiniz.
Yeməklərində az miqdarda qara yarpız istifadə edən insanlar kifayət qədər pazazitlər əleyhinə və anti-diabetik müdafiə əldə etmiş olurlar. Təəccüblü deyil ki, qara yarpız hələ qədimdən infeksiyalara qarşı mübarizə vasitəsi kimi istifadə olunub.
Rozmarin - həyat tonusunu qaldırır
Rozmarini sobada hazırlanmış yeməklərə, qızardılmış meyvə, ət və marinadlara və yaxud da balığın üzərinə səpsəniz dadlı olar. Dadlı olmaq üçün onu limonadda, zeytun yağına əlavə edə bilərsiniz. Bundan əlavə onu çay kimi dəmləyib içmək də olar.
Rozmarin orqanizmi tonuslandırıcı və möhkəmləndirici vasitədir. Müntəzəm istifadə edildikdə o, stressi, əsəb gərginliyini, aradan qaldırır.
Kəklikotu - soyuqdəyməyə qarşı yaxşı vasitədir.
Kəklikotunu qara yarpızı istifadə etdiyiniz yeməklərdə istifadə edə bilərsiniz. Onu salatlara, şorbalara, qızardılmış yeməklərə , yumurtadan hazırlanmış xörəklərə, makaron məlumatları üçün hazırlanan souslara və s. əlavə edin. Kaliforniya Universitetinin tədqiqatçıları hesab edirlər ki, kəklikotunun antioksidant aktivliyi E vitamininə oxşardır.
Sarıkök – xərçəncə qarşı təsirlidir.
Sarıkökdən ən çox hind mətbəxində istifadə edilir. Hazırldığınız istənilən xörəklərin, məsələn, tərəvəz, ət, balıq, yumurta və ya mərciyə dolu qaşıq sarıkök əlavə edin. Onu zəncəfil, sarımsaq , kəklikotu, zirə, keşniş toxumu və s. Ilə birlikdə işlədə bilərsiniz. Sarıkökü həmçinin, şorbalara, plova əlavə etmək olar. Son tədqiqatların nəticələrinə görə məlum olub ki, sarıkök xərçəngin inkişafına mane olur. Təcrübə göstərib ki, sınaq şüşəsində (vitro) prostat vəzinin dədxassəli hüceyrələri sarıkökün təsiri altında 80% öz-özünə məhv olub.
Adaçayı – iltihaba qarşı yaxşı təsir göstərir.
Adaçayı qızardılmış tərəvəz, ət və balıqla yaxşı uyğunlaşır. Makoron məmulatlarından hazırlanmış xörəklərə, istənilən şorbalara bir çimdik adaçayı əlavə edin. Adaçayı qış tərəvəzləri hesab edilən kartof, şalğam və qız-fındığı tamamlayır.
Adaçayı xüsusi ilə soyuqdəymədə və boğaz ağrılarında yaxşı təsir göstərir.