Balın təzə qalması üçün onu necə düzgün saxlamaq olar?
Bal onilliklər ərzində saxlanıla bilən qida növüdür. Bal pəhrizinizdə ən çox yönlü qidalardan biridir. İstər çayınıza əlavə edin, istər kremə tökün, istərsə də sadəcə tostların üzərinə sürtün. Uzunömürlü olmasına baxmayaraq, bu şirin məhsulun ləzzətini qoruması üçün onun saxlanması ilə bağlı bir neçə məsləhətə əməl etməlisiniz.
Milli.Az lent.az-a istinadən həmin məsləhətləri təqdim edir:
Yüksək şəkər konsentrasiyasına görə bal ən sabit təbii qidalardan biridir. Bal heç vaxt xarab olmayan və istehlak üçün həmişə təhlükəsiz olan yeganə məhsuldur. Düzgün saxlanılarsa, demək olar ki, ömürlük hesab oluna bilər. Bu da onilliklər və ya daha çox illər deməkdir. O, kristallaşa bilər və keyfiyyət onu ilk aldığınız zamanki qədər yaxşı olmaya bilər, lakin bal hələ də istehlak üçün təhlükəsiz olacaq.
Balın son istifadə tarixi olmasa da, bir çox bal istehsalçıları istehlakçıları məhsulu ən yaxşı halda istehlak etməyə təşviq etmək üçün etiketlərində təxminən iki il saxlama müddəti qeyd edirlər.
Eyni şəkildə, Qida və Dərman İdarəsi balın keyfiyyətini təmin etmək üçün satın alındıqdan sonra bir il ərzində istifadə etməyi tövsiyə edir.
Balı necə saxlamaq olar?
Balı həmişə hava keçirməyən şüşə qabda saxlayın. Əks halda, balın tərkibindəki hiqroskopik (rütubəti sevən) şəkərlər havadan nəm çəkəcək və bu da arzuolunmaz mayaların böyüməsinə səbəb olacaq. Plastikin su buxarını, qazları və qoxuları keçirmə qabiliyyəti məlumdur. Bu o deməkdir ki, balı plastik qabda saxladıqda o, nəmini itirə və ya daha da pisi nəm qazana bilər. Digər tərəfdən, şüşə, balı maye və şəkərin düzgün nisbətində saxlayan düzgün bir möhürə malikdir ki, mayalanmadan daha çox rəfdə sabit qalsın.
Bal soyuducuda saxlanmalıdırmı?
Hamısı hansı tutarlılığı bəyəndiyinizdən asılıdır. Bəzi insanlar balın soyuducuda saxlandığı zaman kristallaşmış teksturanın dəyişməsini xoşlayır. Bu sizin üçün belədirsə, soyuducuda saxlamağınızda problem yoxdur. Əks halda, balı qaranlıq və isti olan bir şkafda saxlamaq, əksər insanların xoşladığı nazik, axıcı konsistensiyanı təmin edəcək.
Qeyd etmək lazımdır ki, kristallar, bəlkə də vizual olaraq cəlbedici olmasalar da, sağlamlığınız üçün təhlükəli deyillər. Balınız kristallaşırsa, bankanı isti, lakin qaynar olmayan su qabına qoyaraq həmişə mayeləşdirə bilərsiniz.
Balı çirklənmədən qoruyun
Ən diqqətlə saxlanılan bal belə çirklənə və xarab ola bilər. Bal qabına batırarkən təmiz və quru qabdan istifadə etdiyinizə əmin olun. Balın mayalanmış iyi (alkoqol kimi) və ya üzərində köpük, çəhrayı selik varsa, onu atın.
Milli.Az