Bayram günlərində qidalanma: 5 qızıl qayda - dietoloq

Bayram günlərində qidalanma: 5 qızıl qayda - dietoloqBayram günlərində yağlı və ağır qidaların, eləcə də şəkərli məhsulların həddindən artıq istehlakı həzm problemlərinə, qan şəkərinin ani yüksəlməsinə, arterial təzyiqin artmasına və çəki probleminə səbəb ola bilər. Xüsusilə paxlava, şəkərbura və qoğal kimi şirniyyatlar yüksək şəkər və yağ tərkibli olduğundan miqdarına diqqət yetirilməlidir.
Bu sözləri Axar.az-a açıqlamasında diyetoloq Ceyhunə Yusifova Novruz bayramı günlərində qidalanma qaydalarından danışarkən bildirib.
Diyetoloqun tövsiyəsinə görə, bayram günlərində qidalanma balansını qorumaq lazımdır:
1. Kiçik porsiyalar seçilməli, hər şeydən dadılsa da, ölçü gözlənilməlidir;
2. Şəkərli qidaların miqdarı azaldılmalı, şəkərbura və paxlava məhdud miqdarda yeyilməlidir;
3. Qovurma və yağlı ət əvəzinə, sobada və ya buğda bişmiş toyuq və balığa üstünlük verilməlidir;
4. Süfrədə bol tərəvəz və göyərti olmalı, şəkərli içkilər yerinə su və ya bitki çayları seçilməlidir;
5. Ağır yeməklərdən sonra 15-20 dəqiqəlik gəzinti həzm prosesini asanlaşdırmağa kömək edir.
Novruz süfrəsində plov və dolmanı necə sağlam hazırlamaq olar?
Diyetoloqun sözlərinə görə, plov və dolma Novruz süfrəsinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin onların daha sağlam versiyasını hazırlamaq üçün bəzi məqamlara diqqət yetirmək vacibdir:
"Plov - kərə yağını bitki yağı ilə əvəz edin. Kiçik porsiyalar yeyin və yanında bol tərəvəz və göyərti salatı qəbul edin. Əlavə yağlı souslardan çəkinin. Dolma - yağlı qiymə əvəzinə, toyuq əti və ya yağsız mal əti istifadə edin. Qızartmaq əvəzinə qaynadaraq və ya sobada bişirin. Duz miqdarına nəzarət edin, çünki çox duz suyun bədəndə toplanmasına səbəb ola bilər".
Sağlam və balanslı Novruz süfrəsi üçün nə yeməli?
"Səməni şorbası - həm ənənəvi, həm də faydalı olan bu şorba həzmi asanlaşdırır və immuniteti gücləndirir. Kəvər, şüyüd, keşniş, ispanaq və digər göyərtilər bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və orqanizmi təmizləyir. Boyanmış yumurta - protein mənbəyi olaraq toxluq hissini uzun müddət qoruyur. Şəkərli desertlər əvəzinə, qoz, fındıq, badam, quru ərik və xurma daha sağlam seçimlərdir", - diyetoloq bildirib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 994   Tarix: 22 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Sadə addımlarla qripdən yayınmaq olar

Qrip mövsümünün yaxınlaşması ilə mütəxəssislər əhalini ehtiyatlı olmağa çağırır. Payız və qış aylarında bu virusun sürətlə yayılması səbəbindən immun sistemini gücləndirmək və şəxsi gigiyenaya diqqət yetirmək xüsusilə vaci

.

20 dəqiqə belə kifayətdir - Təbiətdə olmağın 4 FAYDASI

Araşdırmalar göstərir ki, təbiətdə vaxt keçirmək üçün saatlarla gəzməyə ehtiyac yoxdur - yalnız 20 dəqiqə belə bədən və zehniniz üçün əhəmiyyətli faydalar yaradır. sizə həmin faydaları təqdim edir:. 1. Stressi azaldır v

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Bu maddənin əksikliyi hamilə qadınlarda düşüşə səbəb olur

Hamiləliyin pozulmasına səbəb olan zülal aşkarlanıb. xəbər verir ki, Rusiyalı alimlər hamiləliyin erkən mərhələlərində böyük əhəmiyyət daşıyan yeni bioloji mexanizmi üzə çıxarıblar. Rusiya Elmlər Akademiyasının Sitologiy

.

Suşinin yanında bu məhsulları yemək olmaz - Xəbərdarlıq

Qazlı içkilərlə suşi yemək olmaz. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim qastroenteroloq Yekaterina Titova deyib. O, suşi və rolların bəzi məhsullarla birlikdə yeyilməsinin təhlükəli ola biləcəyini açıqlayıb. Qastroenteroloqu

.

Ən faydalı payız tərəvəzləri bunlardır

İsti yay günlərini geridə qoyduq. Qarşıdan gələn payız fəslinin özünə xas meyvə və tərəvəzləri var. bu tərəvəzlər arasında ən faydalı olanları təqdim edir. Kərəviz özünə xas ətri və dadı ilə az kalorili qidalar arasında birincidir

.

Bu meyvənin şirəsi qərarlarımıza təsir edirmiş

Beynəlxalq tədqiqatçı qrupu müəyyən edib ki, qara qarağat şirəsi həm istirahət halında, həm də zehni gərginlik zamanı beynin ön loblarına qan axınını artırır. xəbər verir ki, bunu Beynəlxalq tədqiqatçı qrupları müəyyənləşdiri

.

Bu meyvə xəstəliklərə qarşı "qalxan"dır - Damarları gücləndirir

Moruq damarları qorumağa və orqanizmdəki iltihabı azaltmağa kömək edir. xəbər verir ki, bu barədə "Nutrients" jurnalında dərc olunub. Moruğun tərkibindəki aktiv maddələr, xüsusilə antosianlar və polifenollar, iltihabl

.

İnsanı 10 yaş cavanlaşdıran tərəvəz - Çox adam bilmir

Badımcan bir çoxlarının süfrəsində tez-tez yer alan tərəvəz olsa da, çoxumuz onun sağlamlığa müsbət təsirini lazımınca bilmirik. Halbuki bu sadə tərəvəz təkcə yeməklərə dad qatmır, həm də orqanizm üçün olduqca faydalıdır

turlar.az

qis geyimləri 2025 kosmetika mehsullari toy gecesi qadin donlari düz qarın estetik gözəllik qadinlarin seksi kosmetika statuslar meseller yumurta baliq burcu arıqla