Bayram günlərində qidalanma: 5 qızıl qayda - dietoloq

Bayram günlərində qidalanma: 5 qızıl qayda - dietoloqBayram günlərində yağlı və ağır qidaların, eləcə də şəkərli məhsulların həddindən artıq istehlakı həzm problemlərinə, qan şəkərinin ani yüksəlməsinə, arterial təzyiqin artmasına və çəki probleminə səbəb ola bilər. Xüsusilə paxlava, şəkərbura və qoğal kimi şirniyyatlar yüksək şəkər və yağ tərkibli olduğundan miqdarına diqqət yetirilməlidir.
Bu sözləri Axar.az-a açıqlamasında diyetoloq Ceyhunə Yusifova Novruz bayramı günlərində qidalanma qaydalarından danışarkən bildirib.
Diyetoloqun tövsiyəsinə görə, bayram günlərində qidalanma balansını qorumaq lazımdır:
1. Kiçik porsiyalar seçilməli, hər şeydən dadılsa da, ölçü gözlənilməlidir;
2. Şəkərli qidaların miqdarı azaldılmalı, şəkərbura və paxlava məhdud miqdarda yeyilməlidir;
3. Qovurma və yağlı ət əvəzinə, sobada və ya buğda bişmiş toyuq və balığa üstünlük verilməlidir;
4. Süfrədə bol tərəvəz və göyərti olmalı, şəkərli içkilər yerinə su və ya bitki çayları seçilməlidir;
5. Ağır yeməklərdən sonra 15-20 dəqiqəlik gəzinti həzm prosesini asanlaşdırmağa kömək edir.
Novruz süfrəsində plov və dolmanı necə sağlam hazırlamaq olar?
Diyetoloqun sözlərinə görə, plov və dolma Novruz süfrəsinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin onların daha sağlam versiyasını hazırlamaq üçün bəzi məqamlara diqqət yetirmək vacibdir:
"Plov - kərə yağını bitki yağı ilə əvəz edin. Kiçik porsiyalar yeyin və yanında bol tərəvəz və göyərti salatı qəbul edin. Əlavə yağlı souslardan çəkinin. Dolma - yağlı qiymə əvəzinə, toyuq əti və ya yağsız mal əti istifadə edin. Qızartmaq əvəzinə qaynadaraq və ya sobada bişirin. Duz miqdarına nəzarət edin, çünki çox duz suyun bədəndə toplanmasına səbəb ola bilər".
Sağlam və balanslı Novruz süfrəsi üçün nə yeməli?
"Səməni şorbası - həm ənənəvi, həm də faydalı olan bu şorba həzmi asanlaşdırır və immuniteti gücləndirir. Kəvər, şüyüd, keşniş, ispanaq və digər göyərtilər bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və orqanizmi təmizləyir. Boyanmış yumurta - protein mənbəyi olaraq toxluq hissini uzun müddət qoruyur. Şəkərli desertlər əvəzinə, qoz, fındıq, badam, quru ərik və xurma daha sağlam seçimlərdir", - diyetoloq bildirib.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 806   Tarix: 22 mart 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün qaşıq- qaşıq yeyirik - Mədəmizi "deşirmiş"

Ən sevilən ləzzətlərdən biri olan mürəbbənin əslində mədəyə və qaraciyərə böyük zərərləri olduğu məlum olub. xəbər verir ki, şəkər və əlavələrlə zəngin olan bu şirin ləzzət hər gün, xüsusilə səhərlər qaşıq-qaşıq yeyildikdə

.

Bu qida bağırsaq xərçəngi yaradır - Uzaq durun

Gənclər arasında kolon xərçəngi hallarında ciddi artım olsa da, mütəxəssislər işlənmiş ət istehlakının əsas risk faktoru olduğunu vurğulayırlar. xəbər verir ki, sağlamlıq mütəxəssisləri emal edilmiş ətin kolon xərçəngin

.

Həyat qurtaran məlumat - İnfarktın erkən əlamətləri hansılardır?

Kardiologiya üzrə mütəxəssis Dos. Dr. Mehmet Fatih Karakaş Türkiyədə hər dörd nəfərdən birinin həyatının müəyyən dövründə ürək xəstəliyi keçirdiyini bildirib. xəbər verir ki, o, infarktların əksər hallarda qəfil və heç bi

.

Estetik əməliyyat etmək istəyənlərə qiymətlərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ

Xəbər verdiyimiz kimi Azərbaycan Respublikası Səhiyyə Nazirliyinin müvafiq əmri ilə "Cərrahiyyə profili üzrə digər peşə ixtisas sahibləri tərəfindən ali ixtisas tibb təhsilinin tədris proqramlarına uyğun olaraq icrasın

.

Təbii yağları necə ayırd etməli? - Ekspert açıqladı

Son zamanlar tez-tez saxta kərə yağlarının istehsalı və satışı ilə məşğul olan müəssisələr barədə məlumat yayılır. Nəticədə insanların istifadə etdiyimiz yağların təbiiliyinəı şübhəsi artır. Bəs təbii yağı necə ayırd etmə

.

Hər gün bu suyu için - 3 günə 5 kilo arıqlayacaqsınız

Hər səhər acqarına içilən çia toxumu suyu bel ətrafındakı piyləri sürətlə əridir və cəmi 3 günə 5 kilo çəki atmağı təmin edə bilər. xəbər verir ki, çia toxumu orqanizm üçün faydalı olan omeqa-3 yağ turşuları, lif və zülallarl

.

Səhər acqarına limonlu su için - Faydası çoxdur

Səhər acqarına içilən limonlu su həm çəki atmaqda, həm də ümumi sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynaya bilər. xəbər verir ki, Türkiyənin tanınmış həkimi Canan Karatay limonlu suyun bağırsaq fəaliyyətini artıraraq həzm

.

Spirtli içkilər bu ölümcül xəstəliklərin SƏBƏBİDİR

Alkoqol sağlamlığa əhəmiyyətli dərəcədə zərər vuraraq, xərçəng xəstəliyinin bir sıra növlərinin inkişafı riskini artırır.  Trend-ə istinadən bildirir ki, bunu nüfuzlu bioloq-onkoloq, Tibb elmləri professoru Pranoti Mandreka

.

İbn Sina möcüzəsi - Bir qaşıq yemək yaddaşı gücləndirir

İslam dünyasının məşhur alimi İbn Sinan yaddaşı gücləndirmək və zehni performansı artırmaq üçün təbii üsullar barədə bir sıra faydalı tövsiyələr verib. Onun "Qanun" əsərində bəhs etdiyi ədviyyatlar müasir tədqiqatlarl

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az yay kolleksiyasi toy makiyajlari aksessuarlar praktik məsləhətlər endirimli paltarlar qarazire faydalari evim interyer qaynana hakista qizliq perdesi qurd ve quzu şəhid qaynana