Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddəti haqqında çoxumuz düşünmürük".
Bu sözləri qida texnoloqu Yelena Erşova "Lenta.ru"ya bayram yeməklərinin saxlanmasının incəliklərindən danışarkən deyib.
"Soyuducuda +2...+6° temperaturda çiy tərəvəzlərdən və ya meyvələrdən, ət, toyuq əti, hisə verilmiş ət, qaynadılmış tərəvəzlərdən hazırlanan salatların əksəriyyəti 18 saatdan çox olmamaq şərti ilə təhlükəsiz şəkildə saxlanıla bilər. Ancaq konservləşdirilmiş tərəvəz və ya qaynadılmış yumurta əlavə edilən salatlar yalnız altı saat, dəniz məhsulları ilə salatlar qarışdırılmadan - 12 saata qədər, turşu, duzlu, turşu tərəvəzli salatlar - 36 saata qədər saxlanıla bilər. Mayonez və ümumiyyətlə, müxtəlif souslar salatların saxlama müddətini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, çünki hər hansı bir sous mikroorqanizmlərin inkişafını sürətləndirir. Ümumiyyətlə, yeni il salatlarını böyük miqdarda hazırlamamaq doğru deyil və bayram zamanı yeyilməyənləri yalnız xüsusi qida qablarında saxlamaq lazımdır ki, bu da onlara havanın daxil olmasını minimuma endirir və oksidləşdirici proseslərin sürətlə başlamasının qarşısını alır", - ekspert bildirib.
Erşova meyvə salatlarının saxlama müddətini uzatmaq üçün yalnız yuyulmuş və yaxşıca qurudulmuş meyvələrdən istifadə etməyi məsləhət görüb. Xama və ya qatıqla bəzədilmiş salatlar ümumiyyətlə saxlanmaq üçün nəzərdə tutulmur, çünki sousların turşuma prosesi isti otaqda yarım saatdan sonra başlayır.
"Eyni zamanda bəzi salatlar hətta dondurula bilər: məsələn, yunan salatı donmağa yaxşı dözür və dondurucuda bir neçə aya qədər saxlanıla bilər. Kələmdən hazırlanmış salatları da dondura bilərsiniz: ağ kələm, Çin kələmi, gül kələm. Mayonez sousları ilə hazırlanan salatlar dondurulmamalıdır, çünki onlar əridildikdən sonra formasını və dadını itirirlər. Yağlı yeməklər isə donmağa yaxşı dözür və əridikdən sonra dadını itirmir", - texnoloq yekunda vurğulayıb. (Publika.az)
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 731   Tarix: 01 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Saç tökülməsi ilə mübarizə aparan ƏN YAXŞI MƏHSULLAR

Saç tökülməsi müxtəlif amillərin, o cümlədən düzgün olmayan qidalanmanın nəticəsi ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, saç tökülməsi problemi ilə mübarizə aparmaq üçün bir çox fərqli məhsul və metod mövcuddur. Bu məhsulla

.

Bu bitkini qoxlayın - Baş ağrısından xilas olun - FOTO

Bəzi qoxuların sağlamlığa möcüzəvi təsir göstərə biləcəyini bilirdinizmi?. -a istinadən təqdim edir:. Min illərdir insanlar qoxuların psixikaya təsirini kəşf edib faydalanırlar. Qədim dövrlərdən bəri müxtəlif bitki və çiçəkləri

.

Uşaqların sevimlisi olan bu içkilərdə təhlükəli maddələr var – DİQQƏT

Verdiyi zərər baxımından "fast-food"larla yarışacaq içkilər yay aylarında daha da populyarlaşır. Mütəxəssislər müxtəlif kremlər, rəngləndirici və dadlandırıcı maddələr, eləcə də bol miqdarda şəkər ehtiva edən b

.

Südlə hazırlaya biləcəyiniz 6 şəfalı içki – RESEPT

Qida dəyəri yüksək olan süd insanlar üçün mühüm qida mənbəyidir. Tərkibindəki zülal, kalsium, B vitaminləri ilə sağlamlıq üçün olduqca faydalıdır. Südün qida dəyərini və faydasını dəfələrlə artırmaq üçün sadə üsullar var

.

Səhərlər ət yeməyin zərərləri

Səhər yeməyində tez-tez ət yemək ürək xəstəliyi riskini artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu "HealthNews"a amerikalı dietoloq Şerri Kollinz deyib. O, səhər yeməyində davamlı olaraq ət və yumurta yeməyi

.

Zəncəfilli limonadı necə hazırlamaq olar?

İsti havalarda evdə hazırlanmış sərinləşdirici içkilərdən daha yaxşı bir şey yoxdur. Bu cür içkilər həm sağlam olur, həm də hazırlanması çox sadədir.   -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə zəncəfilli limonadın orqanizm

.

Orqanizm üçün ən sağlam meyvə şirəsi

Həkimlər orqanizmin bütün fəaliyyətini yaxşılaşdıracaq ən sağlam içkini açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, bu içki ürəyin sağlamlığını yaxşılaşdırır, qan damarlarını təmizləyir və ümumi sağlamlığı gücləndirir. Yüksə

.

Zülal pəhrizi bəzi insanlar üçün çox təhlükəlidir - Yeni araşdırma

Zülal pəhrizləri bədəndə xüsusi bir ferment - GDH olmadıqda təhlükəlidir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Cenevrə Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Həddindən artıq zülal istehlakının ammonium istehsalını əhəmiyyətl

.

1 milyard insanda bu vitamin çatışmır

Dünya əhalisinin təxminən yarısının ən azı müəyyən dərəcədə D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkdiyi düşünülür. D vitamini çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların isə sayının 1 milyarda çatdığı təxmin edilir. Xüsusil

turlar.az

sonxeber.az adlarin menasi sade makiyaj sekilleri qis geyimləri 2024 sağlamlığa aid atalar sözləri cins salvarlar facebook gozalti qaralar ucun sarimsaqla qurdun mualicesi kosmetika paxlava novruz bayramına aid bakışta maraqlı sperma hakışta