Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddəti haqqında çoxumuz düşünmürük".
Bu sözləri qida texnoloqu Yelena Erşova "Lenta.ru"ya bayram yeməklərinin saxlanmasının incəliklərindən danışarkən deyib.
"Soyuducuda +2...+6° temperaturda çiy tərəvəzlərdən və ya meyvələrdən, ət, toyuq əti, hisə verilmiş ət, qaynadılmış tərəvəzlərdən hazırlanan salatların əksəriyyəti 18 saatdan çox olmamaq şərti ilə təhlükəsiz şəkildə saxlanıla bilər. Ancaq konservləşdirilmiş tərəvəz və ya qaynadılmış yumurta əlavə edilən salatlar yalnız altı saat, dəniz məhsulları ilə salatlar qarışdırılmadan - 12 saata qədər, turşu, duzlu, turşu tərəvəzli salatlar - 36 saata qədər saxlanıla bilər. Mayonez və ümumiyyətlə, müxtəlif souslar salatların saxlama müddətini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır, çünki hər hansı bir sous mikroorqanizmlərin inkişafını sürətləndirir. Ümumiyyətlə, yeni il salatlarını böyük miqdarda hazırlamamaq doğru deyil və bayram zamanı yeyilməyənləri yalnız xüsusi qida qablarında saxlamaq lazımdır ki, bu da onlara havanın daxil olmasını minimuma endirir və oksidləşdirici proseslərin sürətlə başlamasının qarşısını alır", - ekspert bildirib.
Erşova meyvə salatlarının saxlama müddətini uzatmaq üçün yalnız yuyulmuş və yaxşıca qurudulmuş meyvələrdən istifadə etməyi məsləhət görüb. Xama və ya qatıqla bəzədilmiş salatlar ümumiyyətlə saxlanmaq üçün nəzərdə tutulmur, çünki sousların turşuma prosesi isti otaqda yarım saatdan sonra başlayır.
"Eyni zamanda bəzi salatlar hətta dondurula bilər: məsələn, yunan salatı donmağa yaxşı dözür və dondurucuda bir neçə aya qədər saxlanıla bilər. Kələmdən hazırlanmış salatları da dondura bilərsiniz: ağ kələm, Çin kələmi, gül kələm. Mayonez sousları ilə hazırlanan salatlar dondurulmamalıdır, çünki onlar əridildikdən sonra formasını və dadını itirirlər. Yağlı yeməklər isə donmağa yaxşı dözür və əridikdən sonra dadını itirmir", - texnoloq yekunda vurğulayıb. (Publika.az)
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 833   Tarix: 01 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Qadınlar bəzi xəstəliklərə kişilərə nisbətən niyə daha az yoluxur?

Kaliforniya Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan yeni araşdırmaya görə, cinsi yetkinlik və menopoz arasında qadınlarda estrogen cinsi hormonu ilə əlaqəli ola biləcək immun hüceyrələrində artım müşahidə olunur və onları

.

K vitamini əskikliyi körpələrdə beyin qanamasına səbəb olur

Uşaq Sağlamlığı Mütəxəssisi Dos. Dr. Yakup Çağ, yeni doğulan körpələrə K vitamini tətbiqinin həyati əhəmiyyət daşıdığını vurğulayır. e- -a istinadən xəbər verir ki, bu vitamin qan laxtalanmasını tənzimləyir və çatışmazlığ

.

Şəkərdən imtina etmək olmaz - xəbərdarlıq

Şəkərdən söhbət gedəndə, bir çoxları hesab edir ki, bu, mütləq zərərli məhsuldur və orqanizmə heç bir faydası yoxdur. Bəs həqiqətdə də belədirmi?. -a istinadən xəbər verir ki, rusiyalı endokrinoloq Olqa Karişeva bu fikr

.

Yalnız həyat yoldaşınızın aşkar edə biləcəyi XƏSTƏLİK

Yatağınızı paylaşan biri, simptomları siz yatarkən görünən və adətən diqqətdən kənarda qalan bu pozğunluğu başa düşə bilər. Müalicə edilməzsə, ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. e- -a istinadən xəbər verir ki

.

Enerji içkiləri ilə bağlı XƏBƏRDARLIQ: Qəfil ölümə səbəb ola bilər

Enerji içkiləri içmək hətta tamamilə sağlam insanlarda da qəfil infarkta səbəb ola bilər. -ın xarici mediaya istinadla xəbərinə görə, bu, tədqiqatçıların gəldiyi nəticədir. Bu cür içkilərin populyarlığına baxmayaraq, onları

.

Həkim həqiqətləri açdı: "Pul qazanmaq üçün uşağınıza bu analizləri verdirirlər"

"Lazımsız analizlər bizə heç bir məlumat vermir, amma əsasən rayon yerlərində bunu çox görürük. Birinci növbədə qan analizi ilə qurd xəstəliklərinə diaqnoz qoymağa çalışmaq düzgün deyil". xəbər verir ki, bu sözlər

.

Ürəyin əsas düşməni: Trans yağların ZƏRƏRLƏRİ NƏDİR?

"Trans yağların ürəyə zərəri var, çünki onlar yaxşı xolesterinin (HDL) miqdarını azaldır, pis xolesterinin (LDL) miqdarını isə artırır. Xolesterin miqdarı artdıqda ürək damarlarında aterosklerotik proseslər başlayı

.

Bu 4 içki ölümə aparır - Kardioloq siyahını açıqladı: Arasında özünün sevimli içkisi də var

30 ildən çox təcrübəsi olan nyu-yorklu kardioloq Dr. Evan Levin ürəyə ən zərərli 10 içkidən danışıb və dörd əsas təhlükəli içkini vurğulayıb. nypost-a istinadla xəbər verir ki, Starbucks Frappuccino Levinin sevimli içkis

.

Xolesterini ən çox yüksəldən qəhvə növü açıqlanıb

Endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuxra Pavlova xolesterinin səviyyəsini ən güclü şəkildə artıran qəhvə növünü adlandırıb. e- -a istinadən xəbər verir ki, o, bu barədə öz Telegram kanalında danışıb. Pavlova bildirib ki

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az kosmetika mehsullari makiyaj etmek qaydalari gozel gorunmek qara qaragatin faydalari xiyar tutmasi hazirlanmasi sobada toyuq qizartmasi tutma reseptleri hakista qurd ve quzu qızlıq pərdəsi rus dilin nece orenek veten