Bədəni iltihabdan təmizləyən qidalar

Bədəni iltihabdan təmizləyən qidalarİltihab əleyhinə qidalar bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edən qidalar kimi tanınır. Bir çox həkim və ekspert bu cür qidalardan mümkün qədər çox istifadə etməyi məsləhət görür. Bu qidaların istehlakı, otoimmün xəstəliklərdən şəkərli diabetə, ürək xəstəliklərindən bağırsaq xəstəliklərinə qədər iltihabla əlaqəli bir çox xəstəlikdə sürətli bir sağalma prosesini təmin edə bilər.
Milli.Az axsam.az-a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə bu qidalar bədəndəki iltihabı tez bir zamanda təmizləyə bilir.
İltihablı qidalar şəkər, təmizlənmiş karbohidratlar, sənaye toxumu yağları, qırmızı ət və işlənmiş qidalar (məsələn, soda, hamburger və çips) kimi qidalardan ibarətdir. Belə qidaların qəbulu ümumi sağlamlığımıza mənfi təsir göstərə, infarkt kimi ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər, bədən müqavimətini azaldaraq, xroniki xəstəliklərə yol aça bilər.
İmmunitet sisteminə, ürək-damar sisteminə, ümumiyyətlə bədənimizə və beynimizə müsbət təsir göstərdiyi üçün bu qidaları istehlak etmək tövsiyə olunur.
Qaragilə, çiyələk, moruq və böyürtkən kimi giləmeyvə tərkibində antosiyaninlər adlanan antioksidanlar var. Bu birləşmələr bu meyvələrə canlı qırmızı, mavi və bənövşəyi rənglər verən maddələrdir. Bütün giləmeyvə antioksidantlarla zəngin olsa da, giləmeyvə iltihab, xərçəng və ürək-damar xəstəlikləri ilə mübarizədə təsirli olan kimyəvi birləşmələrə malikdir. Bu giləmeyvə təkcə cari iltihabı azaltmır, həm də gələcək mümkün iltihablara qarşı hüceyrələri daha güclü edir. Ona görə də müntəzəm olaraq meşə meyvələrindən istifadə etmək sağlamlığımız üçün çox vacibdir.
Hamımız bilirik ki, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər sağlamdır, lakin bu tərəvəzlərin niyə bu qədər faydalı olması haqqında çox az danışılır. İspanaq, kələm, pazı və digər yarpaqlı göyərti kimi tərəvəzlər antioksidantlarla zəngindir və orqanizmi təmizləyir. Bu qidalar həmçinin fol turşusu, lif, A, C, E və K vitaminləri kimi vitaminlər və müxtəlif minerallarla zəngindir. Yarpaqlı göyərti bədənimizi hüceyrə səviyyəsində qidalandırır, idrak qabiliyyətinin azalmasının qarşısını alır, bağırsaq mikrobunu ən yaxşı formada saxlayır və ümumi iltihabı azaltmağa kömək edir.
Somon və alabalıq, sardina, hamsi və skumbriya kimi digər yağlı balıqlar mühüm antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik olan əsas omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bu yağ turşularını orqanizm özü istehsal edə bilmədiyi üçün xaricdən qəbul edilməlidir. Xüsusilə otoimmün xəstəlikləriniz varsa, omeqa-3 qəbulunun əhəmiyyəti daha da artır. Omeqa-3-lərin lupus, romatoid artrit, 1-ci tip diabet, xoralı kolit, sedef və dağınıq skleroz kimi vəziyyətlərdə faydalı olduğu elmi şəkildə sübut edilmişdir. Bundan əlavə, omeqa-3 beyin sağlamlığı üçün vacibdir.
Çoxumuz avokado dedikdə ağlımıza ilk gələn sağlam yağlardır. Bunun səbəbi avokadoların xolesterolu azaltmağa və artriti sakitləşdirməyə kömək edən mono doymamış "yaxşı" yağlarla dolu olmasıdır. Bundan əlavə, avokado K vitamini, C vitamini, E vitamini, manqan, selen və sinklə zəngindir. Avokadonun tərkibindəki sağlam yağlar enerji verməklə yanaşı, qan laxtalanması, beyin inkişafı, yağda həll olunan vitaminlərin mənimsənilməsi və iltihabı məhdudlaşdırmaq üçün vacibdir. Tədqiqatlar sübut etdi ki, avokadonun tərkibində olan müxtəlif qida maddələri Alzheimer və Parkinson kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısının alınmasında faydalıdır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 792   Tarix: 07 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Hamiləlik planlayan qadınlar lakdan uzaq dursun - Sonsuzluq yaradır

Son illərdə gel-laklı manikürün davamlılığı və rahatlığı səbəbindən geniş yayılsa da, onun müntəzəm istifadəsi qadınların reproduktiv sağlamlığına potensial təsir göstərə bilər. xəbər verir ki, bu barədə məlumatı qadın xəstəliklər

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

turlar.az

toy makiyajlari yemek reseptleri kosmetoloq hamiləlik testi bilik haqqinda atalar sozu boy uzadan burc xelife kosmetika xocali kurtlar vadisi qiz burcu cinsi elaqe dieta