Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı məhsullar - SİYAHI

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı məhsullar - SİYAHIHarvard Universiteti alimləri beyin fəaliyyətini effektiv şəkildə stimullaşdıran, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran, yaddaşı gücləndirən ərzaq məhsullarının adlarını açıqlayıblar.
Milli.Az aztibb.az-a istinadən həmin ərzaq məhsullarını təqdim edir:
Tünd şokolad. Tərkibindəki yüksək dəmir və antioksidantlara görə ekspertlər onu ən faydalı ərzaq məhsullarından biri hesab edirlər. Müntəzəm olaraq tünd şokoladın qəbulu birbaşa əhval-ruhiyyənin yaxşılaşdırılması ilə əlaqəlidir - bunun sayəsində depressiya simptomları riski 70 faiz azalır.
Ədviyyatlar. Bunlar oksidləşdirici stres və iltihabı aradan qaldıran antioksidantların zəngin mənbəyidir. Misal üçün, kurkuminin (sarıkök) qəbulu daha aşağı narahatlıq riski və beynin kimyəvi tərkibinin yaxşılaşdırılması ilə əlaqələndirilir. Zəfəran depressiv pozuntu zamanı çox faydalıdır.
Qoz, fındıq, keşyu, badam. Onların tərkibində beynin fəaliyyətini aktiv şəkildə dəstəkləyən faydalı yağlar var. Belə ki, qozun tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları yaddaşı və təfəkkürü yaxşılaşdıran iltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətlərinə malikdir. Alimlərin sözlərinə görə, gündəlik bir ovuc qoz möhkəm davamlı beyin sağlamlığı, onun yaşla bağlı xəstəliklərdən müdafiəsini təmin edə bilər.
Fermentləşdirilmiş ərzaq məhsulları. Onların qəbulu xüsusi olaraq beyinlə əlaqəli olan və onun vəziyyətinə təsir edən orqan - bağırsaqda yaxşı bakteriyaların artmasını stimullaşdırır. Fermentləşdirilmiş ərzaq məhsulları sayəsində yaddaş yaxşılaşdırılır, koqnitiv funksiyaların pisləşməsi aradan qaldırılır.
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər. Bu ərzaq məhsulları koqnitiv qabiliyyətlərin yaşla bağlı pisləşməsini yavaşlayan qida maddələri - fol turşusu, dəmir, B9 vitamini və liflə zəngindir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1134   Tarix: 24 aprel 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Ölümcül virus yayıldı - 9 milyon insan təhlükədə

"Aspergillus fumigatus" adlı ölümcül göbələk növü yayılır. xəbər verir ki, alimlər bu patogenin Afrika və Cənubi Amerikadan şimala doğru hərəkət edərək, milyonlarla insanın sağlamlığını təhlükə altına ata biləcəyin

.

Qabığını limonla qaynadıb için - Bütün tıxanmış damarları açır

Xolesterini təbii üsullarla aşağı salmaq istəyənlər üçün son dövrdə ən çox yayılan metodlardan biri sarımsaq qabığı ilə limon qarışığıdır. xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, sarımsağın təkcə özü yox, qabığı da damarlar

.

Çayı belə içmək xərçəng yaradır

Səhər yuxudan oyanan kimi əlimizin uzandığı ilk şey adətən bir stəkan dəmli çay olur. Xüsusilə Azərbaycan mədəniyyətində çayın yeri ayrıdır; səhər yeməyində, qonaqlıqda, istirahətdə. Ancaq bir çoxumuz fərqinə varmadan sağlamlığımız

.

Alçanı duzla yeməyin ziyanları

Yazın başlanğıcı ilə təbiət yenidən həyat tapır, ağaclar meyvə verir və ticarət məntəqələri müxtəlif növ meyvələrlə bəzənir. xəbər verir ki, hər mövsümün öz xüsusi məhsulları olsa da, yazın ən çox arzulanan meyvələrində

.

Makaron illərdir yanlış bişirilirmiş - ən sağlam və dadlı üsul

Makaron illərdir səhv üsulla bişirilir. bildirir ki, makaronun ən doğru bişirmə üsulu onu birbaşa sobada hazırlamaqdır. Mütəxəssislər bildiriblər ki, makaronu əvvəlcədən yarı bişirib sonra sobaya qoymaq əksinə, dadını azaldı

.

Xırıltı, öskürək, nəfəs darlığı: Bu simptomlara diqqət

Yaz aylarında polen səviyyəsinin artması astma xəstələri üçün ciddi çətinliklər yaradır. Nəfəs darlığı, xırıltı, döş qəfəsində sıxılma və öskürək astmanın əsas simptomları arasında yer alır. . xəbər verir ki, Dünya Astm

.

Hər səhər bir dənəsini udun - 1 həftə sonra dəyişikliyə inanmayacaqsınız

Sarımsaq əsrlərdir həm yeməklərdə, həm də xalq təbabətində istifadə olunur. bildirir ki, çiy halda yeyildikdə bədəni toksinlərdən təmizləyib xroniki xəstəliklərə qarşı qoruyur. Mütəxəssislər bildiriblər ki, hər səhər acqarın

.

Ürəyin 1 nömrəli dərmanı bu meyvədir

Ürək sağlamlığını qorumaq üçün doğru qidalanma çox vacibdir. Uzun illər boyunca narın ürək üçün ən faydalı meyvələrdən biri olduğu düşünülürdü. -ın məlumatına görə, son elmi araşdırmalar göstərir ki, avokado ürək və dama

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim necə seçməli yemek reseptleri hamiləlik kətə reseptləri qısa saçların yığılması kök suyu silikon dodaq badambura vətənə aid bayatı insan aybawi novruza aid