Beynin funksiyalarını sağlamlaşdıran, damar tıxanıqlığını məhv edən ƏN FAYDALI QİDALAR

Beynin funksiyalarını sağlamlaşdıran, damar tıxanıqlığını məhv edən ƏN FAYDALI QİDALARYediyimiz qidalar sadəcə toxluq hissi təmin etməklə kifayətlənməyib, həm də orqanizmimizin ehtiyaclarını qarşılayır. Eyni zamanda, qidalardan bəziləri spesifik vəzifələri də öz üzərinə götürür. Bunlardan biri isə beynin daha faydalı işləməsidir.
Milli.Az beynin sağlamlığını qoruyan və ona dəstək olan qidaların siyahısını təqdim edir.
Balıq
Skumbriya, sardinya, qızıl balıq kimi yağlı balıq növləri beynin inkişafını təmin edən Omeqa3 yağ turşu birləşmələri ilə zəngindir. Sinir əlaqələrin düzgün qurulması və beyində iltihablarnma riskinin aşağı salınmasına yardmçı olurlar.
Qoz
Beynin sağlamlığı üçün tərkibində antioksidantlar, E vitamini, fol turşusu, Omeqa3 var. "British Journal of Nutrition"da yayımlanan bir araşdırmada qoz tərkibli pəhriz menyusunun gənclərin məntiq testlərində uğurlu olmasını ortaya qoyub.
Yumurta
Beynin ötürmə xidməti olan nevrotransmitterləri dəstəkləyən B qrupu vitaminlərinə yağ birləşmələri ilə zəngindir. Bu, beynin hüceyrə istehsalına fayda verir. Yumurtadakı amin turşuları zehni və nevroloji problemlərin qarşısını almaqda əhəmiyyətlidir.
Kakao
Tərkibindəki flavanollar hafizəni dəstəkləyir. Bu flavanollar dammar tıxanıqlığını da azaltmağa yardımçı olur. Xam kakaonu südə əlavə edib meyvə quruları ilə birlikdə qəbul edə bilərsiniz. 70% kakaolu şokoladlar da beyinə fayda verir.
Badam
E vitamini ilə zəngindir. E vitamininin beyində qocalma ilə birlikdə yarana biləcək gərginliyi azaltdığı məlumdur. (publika.az)
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1307   Tarix: 26 oktyabr 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Damarları tıxayır, oksigen çatmır - Xeyli insan bu səbəbdən ölür: Açıqlama

İnfarkt və insult adətən qəfil baş vermir. Bu xəstəliklərin formalaşması illərlə davam edən risk faktorlarının toplanması nəticəsində baş verir. xəbər verir ki, bunu kardioloq, Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin Tibb və Profilaktik

.

Yüksək şəkər və infarkt arasında əlaqə

Qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsi, xüsusilə də ilk dəfə kəskin miokard infarktı (ürək tutması) keçirən xəstələrdə ağır fəsadların yaranma riskini artıran mühüm göstərici ola bilər. xəbər verir ki, bu nəticə "Diabetolog

.

Xərçəngin ən təhlükəli növü belə yaranır

Rusiyalı onkoloq-ginekoloq Radmir Axmerov uşaqlıq endometriyası xərçənginin əsas risk amillərini sadalayıb və qadınları sağlamlıqlarına daha diqqətli olmağa çağırıb. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə uşaqlıq selikli qişasını

.

Uşaqlarınızda bu əlamətlər varsa, həkimə aparın - Yoxsa kar qala bilər

"Uşaq adını eşitmədikdə reaksiya vermirsə, televizoru daha uca səsə qoymağı xahiş edirsə və ya tez-tez qulaqlarına toxunursa, bu, eşitmə ilə bağlı problemin göstəricisi ola bilər". xəbər verir ki, bunu otorinolarinqolo

.

Heyvanlardan yoluxur, qızdırmayla başlayır - Ölümcül xəstəlik yayıldı

Seneqalda sentyabrın sonunda başlayan "Rift Vadisi Qızdırması" epidemiyası getdikcə daha da geniş yayılır. xəbər verir ki, ölkənin Səhiyyə Nazirliyinin məlumatına görə, aşkarlanan 381 yoluxmadan 312 nəfər sağalıb

.

Gecələr tez-tez ayılırsınıza - Bu qidalardan yeyin

Alimlər meyvə və tərəvəz istehlakının artırılmasının yuxunun keyfiyyətinə əhəmiyyətli şəkildə müsbət təsir etdiyini müəyyən ediblər. xəbər verir ki, ABŞ-nin №University of Chicago" və "Columbia University"

.

Bir il yarım davam edən öskürəyinin səbəbi balqabaq toxumu çıxdı

Malatyada bir xəstə təxminən bir il yarım davam edən öskürək problemi səbəbilə xəstəxanaya müraciət edib.  xəbər verir ki, aparılan tibbi müayinələr nəticəsində xəstənin uzunmüddətli öskürəyinə səbəb ağciyərlərinə düşmü

.

Yeməklərinizə 1 qaşıq qatın - Soyuqdəymədən qoruyur: Tərkibində 3 vacib vitamin var

Yeməklərə dad və ətir qatan ədviyyatlar eyni zamanda tərkibindəki vitamin və minerallarla da sağlamlıq baxımından önəmlidir. xəbər verir ki, qədimdən bəri süfrələrdə yer alan kəklikotu güclü təsirləri ilə alimlərin diqqətin

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

turlar.az

kosmetoloq sac duzumleri gelinlikler cins 2025 soyuqdəymədən necə qorunmalı ana haqqinda atalar sözləri intim hekayələr kosmetika novruz bayramı haxışta şebnem tovuzlu gəncə novruz bayramina aid muellim seiri