Böyrək daşı ilə bağlı bilinməyən gerçəklər

Böyrək daşı ilə bağlı bilinməyən gerçəklərBöyrək daşı əməliyyatı, yaranan kristalların cərrahi üsulla çıxarılmasıdır.
Əksər insan, xəstənin bu əməliyyatdan neçə gün sonra yaxşılaşdığını, əməliyyatın necə baş verməsi ilə maraqlanır.
Milli.Az immunitet.az-a istinadən bildirir ki, türkiyəli mütəxəssis Can Öbek bu barədə ən çox verilən sualları cavablandırıb:
 - Böyrək daşı əməliyyatı nədir, necə edilir?
 - Böyrəkdə yaranan daşlar cərrahi üsulla bədəndən xaric edilir. Daşın formasından və yerləşmə mövqeyindən asılı olaraq müxtəlif üsullarla çıxarılır. Məsələn, əməliyyat zamanı müxtəlif kamera və cihazlardan istifadə edilə bilər. Lazer şüasına da bəzən ehtiyac görülür.
 - Xəstə əməliyyatdan neçə gün sonra yaxşılaşır?
 - Səhhət qısa müddətdə yaxşılaşır. Adətən bir gecə xəstəxanada saxlanılan xəstə ertəsi gün çıxarıla bilər.
 - Böyrək daşı nədən yaranır?
 - Bilinən və bilinməyən çox səbəblər mövcuddur. Burada genetik faktor da mühüm rol oynayır. Həmçinin günlük sudan az istifadə, bəzi zərərli qidalar da daşın yaranmasına təkan verir.
 - Xəstəliyin əlamətləri nədir?
 - Adətən insanın belinin yan hissələrində ağrılar baş verir. Şiddətli ağrılar böyrək daşının xəbərçisidir. Bulanma hissi və qusma halları yarana bilər.
 - Böyrək daşı müdaxiləsiz düşə bilər?
 - Kiçik böyrək daşlarının düşməyi mümkündür. Bu tip daşlar zamanı əməliyat qərarı alınmadan daşın özünün düşməsi üçün zaman ayrılır. Pasiyentə çoxlu maye qəbul etməsi tövsiyə edilir. Həmçinin düşməsinə kömək edəcək dərmanlar yazılır.
 - Bu halın bir daha yaranmaması üçün nələr edilməlidir?
 - Yenidən yaranmaması üçün bol su içməkləri xəstələrə bildirilir. Həmçinin yeməklərində duzu azaltmaqları deyilir. Xüsusi pəhriz başladılaraq istifadə edə biləcəyi dərmanlar qərara alınır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1259   Tarix: 19 dekabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsan beyninin gizli təqvimi: Hansı yaşda necə dəyişirik?

Kembric Universitetinin alimləri insan beyninin həyat boyunca dörd əsas "yenidən konfiqurasiya" mərhələsindən keçdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, "Nature Communications" jurnalında dərc olunan araşdırm

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Uşaqdan böyüyə hamı bəh-bəhlə yeyir - Beynin düşməni olan 6 qida

Nevroloqlar beynə ən zərərli olan 6 qidanı açıqlayıb. xəbər verir ki, nevroloqlar beynin uzunmüddətli fəaliyyətini zəiflədən 6 gündəlik qidanı müəyyənləşdirib. Mütəxəssislər bu məhsulların həm geniş istifadə edildiyini, hə

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Saqqızla bağlı məşhur mif puç oldu

"Udulmuş saqqızın bədəndə 7 il qalması barədə deyilənlər mifdən başqa bir şey deyil". xəbər verir ki, bunu həkim-qastroenteroloq Anastasya Gostrous deyib. Uşaqlıqdan eşitdiyimiz "Saqqız mədədə yeddi il qalır"

.

Çayxorlara pis xəbər

Həddindən artıq isti içkilərə üstünlük verənlərdə qida borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə yüksəlir. xəbər verir ki, bu barədə "SM-Klinika"nın onkoloq-ximioterapevti Liana Sadykova xəbərdarlıq edib. Onu

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Zərərli bilinirdi, ömrü uzadırmış - Alimlər təsdiqlədi

Alimlər müəyyən ediblər ki, kakao və tünd şokoladda olan teobromin maddəsi bioloji qocalmanın daha yavaş getməsinə kömək edir. xəbər verir ki, araşdırma "Kings College London" alimləri tərəfindən aparılıb və "Aging"

turlar.az

qaşların formalari kosmetoloq gözəllik məhsulları üz maskaları kabab reseptləri bürc xəbərləri gavalinin xeyri kosmetika maraqli hakistalar novruz bayramına aid hakıştalar maska hakışdalar toy gecesı