Böyrək daşlarından qoruyan pəhriz
Amerikalı nefroloq İvan Porter böyrək daşlarının əmələ gəlməsindən qorunmağa kömək edən pəhrizlə bağlı tövsiyələrini bölüşüb. O, bu xəstəliyin qarşısının alınmasının düzgün qidalanma və həyat tərzi ilə təsirli ola biləcəyini vurğulayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən böyrək daşlarının qarşısının alınması üçün əsas tövsiyələri təqdim edir:
Porterin fikrincə, qarşısının alınmasının açarlarından biri müntəzəm olaraq meyvə və tərəvəz kimi su ilə zəngin qidalardan istifadə etməkdir. Ən faydalıları arasında xiyar, pomidor və qarpızı müəyyənləşdirib. Bu məhsullar təbii daş inhibitorları kimi fəaliyyət göstərir, orqanizmə duzları və toksinləri effektiv şəkildə aradan qaldırmağa kömək edir.
Bədənin sulandırılmasının əhəmiyyəti
Porter xüsusilə vurğulayır ki, adekvat maye qəbulu böyrək daşları ilə mübarizədə ən vacib elementdir. O izah edir ki, çoxlu maye içmək sidiyi incəldir və bu da daş əmələ gəlməsinə səbəb ola biləcək mineralların konsentrasiyasını azaldır. İdeal olaraq, qarşısının alınması üçün gündə ən azı 2-3 litr su içmək lazımdır, xüsusilə isti havalarda və ya aktiv fiziki fəaliyyət zamanı.
Duz və ətin məhdudlaşdırılması
Porter duz qəbulunun azaldılmasının vacibliyinə də diqqət çəkib. Tövsiyə olunan duz qəbulu gündə 6 qramdan çox deyil, bu da böyrəklərə yükü azaltmağa kömək edir və daş əmələ gəlməsi riskini azaldır. Bundan əlavə, həkim heyvan zülalları daş əmələ gəlməsinə kömək edən kalsium və sidik turşusunun ifrazını artırdığı üçün ətin, xüsusilə də qırmızı ətin istehlakını məhdudlaşdırmağı məsləhət görür.
Yüksək oksalatlı qidalar
Həkim ispanaq və çuğundur kimi oksalatları yüksək olan qidalara xüsusi diqqət yetirib. Bu maddələr oksalat daşlarının əmələ gəlməsi riskini artıra bilər, buna görə də onların qəbulu məhdudlaşdırılmalıdır, xüsusən də artıq böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə meylli insanlarda.
Əlavə tövsiyələr
Qarşısının alınmasının vacib aspekti sidikdə kalsium səviyyəsini azaltmağa kömək edən maqnezium və kaliumda yüksək balanslı bir pəhrizdir. Maqneziumla zəngin qidalar (məsələn, qoz-fındıq və toxum) böyrək sağlamlığını daha da dəstəkləyə bilər.
Nəmləndirməni vurğulayan pəhrizə riayət etmək, duz qəbulunu azaltmaq və oksalatlarla zəngin qidaları məhdudlaşdırmaq böyrək daşlarının qarşısının alınmasında əsas addımlardır. Həkim İvan Porter bədəni bu xəstəliyin xoşagəlməz nəticələrindən qorumaq üçün sadə prinsiplərə əməl etməyi tövsiyə edir.
Milli.Az