Böyrək daşlarından qoruyan pəhriz

Böyrək daşlarından qoruyan pəhrizAmerikalı nefroloq İvan Porter böyrək daşlarının əmələ gəlməsindən qorunmağa kömək edən pəhrizlə bağlı tövsiyələrini bölüşüb. O, bu xəstəliyin qarşısının alınmasının düzgün qidalanma və həyat tərzi ilə təsirli ola biləcəyini vurğulayıb.
Milli.Az lent.az-a istinadən böyrək daşlarının qarşısının alınması üçün əsas tövsiyələri təqdim edir:
Porterin fikrincə, qarşısının alınmasının açarlarından biri müntəzəm olaraq meyvə və tərəvəz kimi su ilə zəngin qidalardan istifadə etməkdir. Ən faydalıları arasında xiyar, pomidor və qarpızı müəyyənləşdirib. Bu məhsullar təbii daş inhibitorları kimi fəaliyyət göstərir, orqanizmə duzları və toksinləri effektiv şəkildə aradan qaldırmağa kömək edir.
Bədənin sulandırılmasının əhəmiyyəti
Porter xüsusilə vurğulayır ki, adekvat maye qəbulu böyrək daşları ilə mübarizədə ən vacib elementdir. O izah edir ki, çoxlu maye içmək sidiyi incəldir və bu da daş əmələ gəlməsinə səbəb ola biləcək mineralların konsentrasiyasını azaldır. İdeal olaraq, qarşısının alınması üçün gündə ən azı 2-3 litr su içmək lazımdır, xüsusilə isti havalarda və ya aktiv fiziki fəaliyyət zamanı.
Duz və ətin məhdudlaşdırılması
Porter duz qəbulunun azaldılmasının vacibliyinə də diqqət çəkib. Tövsiyə olunan duz qəbulu gündə 6 qramdan çox deyil, bu da böyrəklərə yükü azaltmağa kömək edir və daş əmələ gəlməsi riskini azaldır. Bundan əlavə, həkim heyvan zülalları daş əmələ gəlməsinə kömək edən kalsium və sidik turşusunun ifrazını artırdığı üçün ətin, xüsusilə də qırmızı ətin istehlakını məhdudlaşdırmağı məsləhət görür.
Yüksək oksalatlı qidalar
Həkim ispanaq və çuğundur kimi oksalatları yüksək olan qidalara xüsusi diqqət yetirib. Bu maddələr oksalat daşlarının əmələ gəlməsi riskini artıra bilər, buna görə də onların qəbulu məhdudlaşdırılmalıdır, xüsusən də artıq böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə meylli insanlarda.
Əlavə tövsiyələr
Qarşısının alınmasının vacib aspekti sidikdə kalsium səviyyəsini azaltmağa kömək edən maqnezium və kaliumda yüksək balanslı bir pəhrizdir. Maqneziumla zəngin qidalar (məsələn, qoz-fındıq və toxum) böyrək sağlamlığını daha da dəstəkləyə bilər.
Nəmləndirməni vurğulayan pəhrizə riayət etmək, duz qəbulunu azaltmaq və oksalatlarla zəngin qidaları məhdudlaşdırmaq böyrək daşlarının qarşısının alınmasında əsas addımlardır. Həkim İvan Porter bədəni bu xəstəliyin xoşagəlməz nəticələrindən qorumaq üçün sadə prinsiplərə əməl etməyi tövsiyə edir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 758   Tarix: 17 oktyabr 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsan ömrünü bu yolla artıracaqlar

Alimlər müəyyən bir genin aktivliyini artırmaqla ömrünü 30 faiz uzatmağın mümkün ola biləcəyini aşkar ediblər. . -a istinadən xəbər verir ki, bu kəşf insan ömrünün uzadılmasına xidmət göstərəcək. Alimlər bu məsələ üzərind

.

Bu qidalarla xərçəng riskini azaltmaq olar - SİYAHI

Müəyyən qidaların müntəzəm qəbulu kolorektal xərçəngə tutulma riskini təxminən 30% artıra bilər. xəbər verir ki, kişilərdə xərçəng riskini azaltmağa kömək edən qidalar arasında əsasən aşağıdakılar tövsiyə olunur:. Antioksidantlarl

.

Hansı miqdarda pivə içmək zərərsizdir?

Pivənin "zərərsiz" miqdarı ilə bağlı fikir bildirərkən, bunun bir çox faktorla əlaqəli olduğunu nəzərə almaq lazımdır. Fiziki sağlamlıq, yaş, cinsiyyət, çəkidəyişikliklər və fərdi tolerans kimi amillər pivənin təsirin

.

"1 qaşığı şəfa mənbəyidir, bütün xəstəlikləri yox edir

Sağlam həyata addım atmaq istəyənlərə təkliflər təqdim edən Prof. Dr. Canan Karatay min illik şəfa mənbəyi adlandırılan yeməyin hər zaman nizamlı istehlak edilməsinin lazım olduğunu vurğulayıb. Hər kəsin evində olan və adətə

.

Yarpaq dolmasını qatıqla yeyənlərə xəbərdarlıq

Yarpaq dolmasını qatıqla yeməyin zərərləri əsasən fərdi qida həssaslığından və müəyyən tibbi hallardan asılıdır. . xəbər verir ki, sağlam insanlar üçün dolmanın qatıqla yeyilməsi zərərsizdir. Buna baxmayaraq bəzi hallar

.

Təhlükəli 8 çiçək - Bu çiçəkləri bağınızda əkməyin

Bağçanıza əkməkdən çəkinməli olduğunuz bəzi bitkilər müxtəlif səbəblərdən problem yarada bilər: zəhərli olmaları, invaziv davranışları, allergik reaksiyalara səbəb olmaları və ya bağçanıza zərər vermə potensialı ilə.  qaçınmal

.

Nəyə görə xəstələr səhərə yaxın ölür?

Əksər xəstəxanalarda və eləcə də evdə xəstə ölümləri, infarktlar səhərə yaxın qeydə alınır. Saat 5-6 aralığı kritik saatdır. -a istinadən xəbər verir ki, tibb elmləri doktoru Yuriya Serebryanskaya bunun səbəbini orqanizmd

.

Nanəli-limonlu çayın möcüzəvi faydaları

Türkiyədə xalq təbabətinin ən yayılmış məlhəmi sayılan nanə və limon içkisinin nəyə faydalı olduğu xüsusilə qış aylarında xəstəliklərdən qorunmaq istəyənlərin ən çox verdiyi suallardandır. Nanə və limon təbii şəfa mənbəyidi

.

Hansı balıq orqanizm üçün daha faydalıdır? - Qızılbalıq, skumbriya, yoxsa

"Qidalanmanın sağlam olması üçün ət və balıq arasında seçim olmamalıdır. Tam rasion üçün hər ikisi vacibdir". -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Yekaterina Kaşux danışıb. Onun sözlərin

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi reseptler makiyaj instagram dərslər arıqlama pəhriz şirin xəmir işləri masaj masturbasiya novruz hakista rus dili hakışta olumu