Bu balıqları yemək xərçəng riskini xeyli azaldır
Naqoya Universitetinin alimləri kiçik balıq yemək və xərçəngin bütün növlərindən ölüm riskini azaltmaq arasında əlaqəni aşkar ediblər.
Milli.Az Aztibb.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə "Medicalxpress" məlumat yayıb.
Ənənəvi yapon pəhrizinin əhəmiyyətli bir hissəsi olan kiçik balıqlar, xüsusilə sümüklər və daxili orqanlarla birlikdə istehlak edildikdə mikroelementlərin və vitaminlərin mühüm mənbəyi hesab olunur. Yaponlar adətən bir neçə növ kiçik balıq yeyirlər: Atlantik kapelin (shishamo), Yapon ərik, kiçik skumbriya və qurudulmuş Sardina qızartması.
35-69 yaş arasında olan 80 802 könüllü respondentin qida rasionunda kiçik balıqların xərçəngdən ölüm hallarının azalması ilə əlaqəsi ilə bağlı elmi araşdırmada iştirak etdiyi aydınlaşdırılır.
İştirakçılar 9 il ərzində izlənilib, bu müddət ərzində 1495 (1,85%) şəxs xərçəngdən dünyasını dəyişib. Eksperiment iştirakçılarının xüsusi sorğusunun nəticələri göstərib ki, müntəzəm olaraq bütöv xırda balıq yeyən qadınların xərçəngdən ölüm riski bu qida məhsulunu nadir hallarda öz rasionuna daxil edənlərlə müqayisədə xeyli aşağıdır. Ancaq kişilərdə bu korrelyasiya daha az nəzərə çarpırdı.
Elmi nəticəyə əsasən, cinslərə görə sağlamlığa təsirlərin fərqinin səbəbi və uzunömürlülük üçün kiçik balıqlardan istifadənin məqsədəuyğunluğu hələ də aydın deyil. Gələcək tədqiqatların bu mövzunu daha da araşdıracağı planlaşdırılır.
Milli.Az









Uşağın cinsiyyətini Çin təqvimi ilə hesablayın! - 95% DOĞRU
Azərbaycan toylarında yengə nə üçün lazımdır?
Cinsi əlaqə zamanı nə etmək lazımdır?
Ən sağlam ət hansıdır? - Mütəxəssislər cavab verdi
İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…
Çox adamın maşınında və evində var - Ölüm saçır
Hülya Avşar və məşhur fenomenə cinayət işi açıldı
Gələn ildən bu əməliyyatlar və dərmanlar pulsuz olacaq - RƏSMİ
Zita və Gita'nın ulduzu vəfat etdi
Məşhur aktyoru öldürən sürücünün həbsi tələb olunur
Stomatoloq öpüşməyin dişlərə faydasından danışdı