Bu çörək ziyandır - MÜTƏXƏSSİS XƏBƏRDARLIQ EDİR

Bu çörək ziyandır - MÜTƏXƏSSİS XƏBƏRDARLIQ EDİRSon zamanlar çörək yeməyin insan orqanizminə inanılmaz zərərləri barədə mütəxəssislər həyəcan təbili çalır.
Xüsusilə də sənaye mayası ilə hazırlanan çörəyin zərərələrinin olduqca çox olduğu bildirirlir. Bəs bütün bu söylənənlər nə dərədcədə doğrudur?
Ailem.az bununla bağlı həkim-mütəxəssis, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Yazgül Abdiyevanın məqaləsini təqdim edir.
Mayanın və mayadan hazırlanan çörəyin ziyanı: mif və ya reallıq?
Maya - tək hüceyrəli göbələklərin 1500 növü üçün vahid addır, duru və yarımduru qidalı mühitlərdə yaşayırlar. Maya göbələkləri həm oksigenli mühitdə, həm də anaerob mühitdə yaşaya bilirlər. Onlar torpaqda, suda və heyvanların bağırsağında məskən salırlar. 1 sm yetişmiş xəmirdə 120 mln yaxın maya hüceyrələri olur.
Çörəkçilik sahəsində mayanın aktiv istifadəsi XX əsrin 40-cı illərinə təsadüf edir. Bu zamana kimi ənənəvi olaraq çörəyi mayaotu, biyan kökü, çovdar və digər mayalanma vasitələri ilə bişirirdilər. Bundan başqa, çörək keyfiyyətli dənli taxıl unundan bişirilirdi və şübhəsiz müasir çörəklərdən faydalı idi.
Niyə bəs çörəkbişirmə mayaları tamamilə təbii mayalanma vasitələrini sıxışdırıb çıxartdı? Cavab aydındır: sənaye maya göbələklərinin köməyi ilə bişirilən çörək daha asan və tez bir zamanda bişirilir. Mayanın qulluğa ehtiyacı var, təbii maya qidalı mühitə və temperatura daha "tələbkardır". Alınma maya isə - seleksiya məhsuludur və istənilən bir şeyi qaldıra bilər.
Çörəkçilik mayası və mayalı çörək: fayda və ya zərər
Mayanın orqanizm üçün faydası haqqında çox eşitmişik. Rəsmi tibbin rəyinə əsasən, maya pəhriz zülal məhsulu hesab edilir, tərkibində 66% zülallar, çox sayda vitaminlər və minerallar vardır. Tərkibində K, P, Mg, Ca, Fe, B qrup vitaminlər, vitamin H, fol və paraaminobenzoy turşusu, metionin və lesitinin olması mayanı yaxşı qida əlavəsi edir. Mayanın tərkibində faydalı maddələrin olması - sübut edilmiş faktdır, amma insan orqanizmi tərəfindən nə dərəcədə mənimsənilməsi sual olaraq qalır.
Həkimlərin özü mayanın istifadə olunmasına bir sıra əks göstərişlərin olmasını göstərirlər. Xüsusilə, mayanın qəbulu qadınlarda vaginal kandidozun inkişafına şərait yarada bilər. Həmçinin, maya kulturası allergiya, disbakterioz, endokrin pozulmaları olan şəxslər üçün təhlükəlidir.
Çörəkçilik mayası insan orqanizmi üçün nəyə görə zərərlidir?
1. Onlar bizə vacib olan mikroelementləri "oğurlayırlar"
Maya - göbələkdir, hansı ki, bağırsağa daxil olduqda geometrik proqressiya ilə artıb çoxalırlar, bağırsaq onun üçün əla qidalı mühitdir. Mayanın həyat fəaliyyəti üçün karbohidratlar, vitaminlər və minerallar mütləqdir, hansını ki, onlar insanın qidasından əldə edirlər. Nəticə olaraq orqanizmdə vacib olan mikroelementlərin defisitinə səbəb olur.
2. Maya hüceyrələri bağırsaq mikroflorasının təbii balansını pozur
Sağlam bağırsaq möhkəm immunitetin əsası hesab edilir. Bağırsaq mikroflorası balansının "ziyanlı" bakteriyalar tərəfə doğru pozulması immun müdafiənin zəifləməsinə gətirib çıxarır. Aqressiv maya göbələkləri bağırsaqda çox sürətlə artaraq çürüdücü floranın inkişafına şərait yaradır, hansı ki, maya ilə birlikdə bağırsaq miselisindən faydalı bakteriyaları cıxışdırıb çıxardır. Nəticədə qidanın tərkibindəki faydalı maddələrin nəinki mənimsənilməsi, həm də bütöv halda insanın sağlamlığı da pisləşir.
3. Spirtli qıcqırma nəticəsində zərərli maddələr əmələ gəlir.
Qıcqırmanın əlavə məhsulları olaraq təmizlənməmiş araq yağı, asetoin, diasetil, yağ aldehidi, izoamil spirti, dimetilsulfid və s. hesab edilir. Qeyd edilən maddələr toksikdir, amma məhz bunlar bişirilən çörəyə bizim adət etdiyimiz dadı və aromatı verir.
4. Maya orqanizmi turşulayır
Tərkibində maya və undakı nişasta olan çörək turşuducu məhsul hesab edilir. Məlumdur ki, turş mühit parazitlərin yaşaması üçün əlverişlidir və xroniki qəbizliyə, qastrit, xora, öd kisəsində daşların əmələ gəlməsinə şərait yaradır. Orqanizm, turşu-qələvi balansının pozulmasına müqavimət göstərməyə çalışır, daha asan qələvi element olan kalsiumu "çəkib çıxardır". Buna görə mayalı çörək dolayı yolla osteoporozun səbəblərindən biri ola bilər.
5. Çörəkbişirmə mayasının hazırlanma texnologiyasına ağır metalların və digər zərərli kimyəvi elementlərin istifadəsi daxildir.
İndi isə düşünək, belə bir mayadan bişirilən çörək sağlam qidalanma məhsulu ola bilərmi?
Digər çörək haqqında danışaq, hansını ki, bizim əcdadlarımız bişirirdilər. Həmin çörəyin mayası üçün təbii bitki komponentlərindən əldə edirdilər: çovdar unu, arpa, buğda, mayaotu, kişmiş, bal, səməni və digər faydalı əlavələr.
Belə maya orqanizmi vitaminlərlə, fermentlərlə, biostimulyatorlarla təmin edirdi və ən əsası oksigenlə zənginləşdirirdi. Bunun sayəsində insan orqanizmi fəal, çalışqan, soyuqdəyməyə və digər xəstəliklərə davamlı olurdu.
Təbii maya - maya və süd turşusu bakteriyalarının simbioz kulturasıdır. Süd turşusu bakteriyaları mayanın qıcqırması məhsulları ilə qidalanırlar, bu da öz növbəsində kulturanı daha turş edir, mayanı xarab olmağa qoymur (çox sayda mikroblar turş mühitdə yaşaya bilmirlər).
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 624   Tarix: 27 yanvar 2022
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Digər yazılar

Satışda olan saxta ballar insan orqanizminə zərərlidir - Həkim fitoterapevt

Saxta bal adi şəkər tozundan bişirilmiş qatı bir şərbətdir, burada təbii bitki nektarından söhbət belə gedə bilməz. Zahirən təbii bala bənzəsə də insan orqanizminə ziyanlıdır, daimi istifadə zamanı şəkər xəstəliyinə yol açır

Omikrona yoluxanlar qoxu və dadbilməni itirmirlər

Artıq yüksək temperatur "omikron"a yoluxanların ancaq yarısında müşahidə olunur. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı infeksionist, tibb elmləri namizədi Andrey Pozdnyakov bildirib. Həkimin sözlərinə görə

Duzun daha bir zərəri aşkarlandı

Almaniyanın Münhen Texniki Universitetinin alimləri qidada həll olmuş duzun çöküntüsünün insan orqanizmində allergik reaksiyaları inkişaf etdirdiyini müəyyən edib. xəbər verir ki, bu barədə "MedicalXpress"də dər

Bu qan qrupu olanlar daha diqqətli və ehtiyatlı olmalıdır. Vacib SƏBƏB

Bildiyimiz kimi, Yaponiya alimləri qan qruplarının insan sağlamlığına olan təsirinin araşdırması ilə çox sıx məşğul olurlar. Belə araşdırmalardan biri aşkar edib ki, 1-ci qan qrupu olanlarda digər qruplarla müqayisədə cidd

Piyləri əridən DARÇINLI İÇKİ. Resept

Miçiqan Universiteti (ABŞ) alimləri aşkar ediblər ki, darçının tərkibində olan bəzi maddələr həqiqətən orqanizmdə piylərin parçalanmasını sürətləndirir və arıqlamağa kömək edir. bildirir ki, diyetoloqlar darçının bu xüsusiyyətin

Təfəkkürü yaxşılaşdıran 10 QİDA

Bəzi məhsullar beyinin fəaliyyətinə müsbət təsir edir, təfəkkür və öyrənmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. sizə bu məhsulların siyahısını təqdim edir:. 1. Tamdənli bitkilərdən hazırlanmış çörək və makaron. 2. Yumurta. 3. Bütü

Gücümüz niyə tükənir? - Psixoloji izah

Rusiyanın məşhur psixoloqu Mixail Labkovskiy insan enerjisini tükədən səbəbləri açıqlayıb. Gücümüzü tükədən amillər:. - "Yox" demək istədiyimiz, amma bu və ya digər səbəblərdən dolayı məcbur qalıb "Hə"

Ürəyi, sümükləri qoruyan, təzyiqi salan ən ucuz TƏRƏVƏZ

Ən çox sevilən tərəvəzlərdən biri də kələmdir. Kələmi yeməklərdə, salatlarda, yəni bişmiş və çiy şəkildə, eyni zamanda turşu halında istifadə edirik. Kələm əsasən ağ, yaşıl, bənövşəyi, qırmızı rənglərdə olur. Bəs sağlamlı

Yeni təhlükəli koronavirus aşkarlandı

Çinli alimlər daha əvvəll Cənubi Afrika Respublikasında aşkar edilmiş NeoCoV koronavirusunun insan üçün riski barədə xəbərdarlıq ediblər.  Trend-ə istinadən bildirir ki, alimlər bu qrup virusların yayılması halları, xüsusə

turlar.az

sonxeber.az reseptler geymler 2022 yaz geyimleri 2022 sizanaqlar biserli uzun donlar yay kolleksiyasi 2022 aliment öhdəlikləri kosmetika bayatılarımızda vətən həsrəti esse seksi fotolar