Bu halda ölüm riski artır

Bu halda ölüm riski artır"Son zamanlar idman zallarında qəfil ürək ölümü və infarkt hallarının artması ictimaiyyətin ciddi narahatlığına səbəb olub. Məsələnin kökündə bir neçə amil dayanır. Əvvəla, gizli ürək-damar xəstəlikləri bu halların əsas səbəblərindəndir".
Milli.Az xəbər verir ki, bunu Milli Məclisin deputatı, tanınmış ürək-damar cərrahı Rəşad Mahmudov sosial şəbəkə hesabında yazıb.
O qeyd edib ki, bəzən gənc yaşlarda heç bir şikayəti olmayan şəxslərdə belə anadangəlmə ürək qüsurları və ya ritm pozğunluqları mövcud olur: "Ağır fiziki yüklənmə zamanı bu gizli problemlər qəfil ölüm riskini artırır. Daha yuxarı yaş qruplarında isə damarların tutulması, yüksək təzyiq və şəkərli diabet kimi risk faktorları ön plana çıxır.
İkinci mühüm amil isə enerji içkiləri və idman əlavələridir. Bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda kofein, taurin və stimulyator təsirli maddələr olur. Onların istifadəsi ürək döyüntülərini sürətləndirir, təzyiqi qaldırır və aritmiyaların yaranmasına zəmin yaradır. Ağır məşqlə birlikdə qəbul edildikdə bu içkilər qəfil infarkt və ürək dayanması riskini artırır.
Üçüncü mühüm faktor həyat tərzində qəfil dəyişiklikdir. Uzun müddət passiv həyat sürən, az hərəkət edən və ya zərərli vərdişlərə malik şəxslərin birdən-birə intensiv idmana başlaması bəzən faciəvi nəticələr doğura bilir. Orqanizm alışmadığı yüklə üzləşir, damarlarda mövcud, lakin sakit qalan aterosklerotik yığıntılar qoparaq damar tutulmasına səbəb ola bilir. Bu isə qəfil infarkt və ya ölüm riskini yüksəldir".
R. Mahmudov bildirib ki, bütün bunların qarşısını almaq üçün bir neçə vacib qaydaya əməl etmək azımdır: "İdmanla məşğul olmadan öncə ürək müayinəsindən keçmək (EKQ, exokardioqrafiya, lazım gələrsə, stress-test).
Enerji içkiləri və mənşəyi məlum olmayan əlavələrdən uzaq durmaq.
İdman yükünü tədricən artırmaq, birdən-birə ağır məşqlərə başlamamaq.
Şəxsi sağlamlıq vəziyyətinə uyğun fərdi idman proqramı seçmək.
Qeyd edək ki, idman sağlamlıq üçündür, amma yanlış yanaşma ilə qəfil təhlükəyə çevrilə bilər. Sağlam həyat tərzinə keçid mütləq tədrici, nəzarətli və şüurlu şəkildə olmalıdır".  
Asya Hüseyn
Milli.Az 

Xəbərlər     Baxılıb: 54   Tarix: 13 noyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

.

"Kişilər performans üçün dərman atır, amma bilmirlər ki, arıqlamaq bəs edir"

Uroloq Rodriqo Braz kişilərdə erektil disfunksiya ilə əlaqəli xəstəliklər barədə danışıb. xəbər verir ki, "Metropoles" nəşrinə açıqlamasında həkim bu problemin bir çox hallarda şəkərli diabet və ürək-damar sistem

.

Sahibinin stressi heyvanlarda ürək problemlərinə səbəb olur

Son dövrlərdə ürək problemi olan it və pişiklərin sayı təxminən 15 faiz artıb. xəbər verir ki, mütəxəssislər bunu ev heyvanlarının sahiblərində müşahidə olunan stress və emosional gərginliklə əlaqələndirirlər. . Məlumat

.

Saat 18:00-dan sonra yemək orqanizm üçün vacib imiş

Axşam saat 18:00-dan sonra yemək sağlamlığa zərər verir fikri elmi baxımdan əsaslı deyil. Mütəxəssislərin fikrincə, əsas diqqət yeməyin vaxtına deyil, yatmazdan təxminən üç saat əvvəl qidalanmağı başa çatdırmağa yönəlməlidir

.

Bu yeməkləri folqaya bükmək olmaz - Tərkibinə alminium qarışır

"Folqada kələm və kartof bişirmək məsləhət görülmür, çünki bu zaman yemək içəridə buxarlanır və çiy qalır". xəbər verir ki, rusiyalı qida mütəxəssisi Dmitri Bıstrovun sözlərinə görə bəzi qidalar folqa ilə reaksiyay

.

Diabet və piylənmənin gizli səbəbi tapıldı

ABŞ-nin Meyo Klinikasının alimləri müəyyən ediblər ki, hüceyrələrin qocalma prosesi piylənmənin, II tip şəkərli diabetin və metabolik sindromun inkişafında həlledici rol oynaya bilər. xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələr

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

.

Pendiri düzgün saxlama üsulu - Kifin qarşısını alın

Pendirin dadını və keyfiyyətini uzun müddət qorumaq üçün onu düzgün şəraitdə saxlamaq vacibdir. Əks halda, pendir tez quruyur, dadını itirir və kif tutur. xəbər verir ki, mütəxəssislər pendirin soyuducuda 5-8C temperaturd

.

Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı

Türkiyənin yerli dondurma markalarından birinin analizlərində insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradan nəcis bakteriyası olduğu iddia edilib. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, məhsullarda aşkar olunan mikroorqanizmlər arasınd

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari toy makiyajlari hamilelikde qidalanma ilk tibbi yardim usaq masajlari ideal toy zire yagi sac ucun kosmetika nizami gencevi bayatı hakistalar novruz haqistalari hədəfi olmayan gəmiyə heç bir külək kömək edə bilməz