Bu maddə ömrü qısaldır

Bu maddə ömrü qısaldırAlimlər ömrü qısaldan maddə aşkar ediblər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, alimlərin fikrincə, siqaret sağlamlıq üçün ən zərərli vərdişlərdən biri hesab olunur. Bu, təkcə ağciyər xərçənginə səbəb olmur, həm də ürək-damar xəstəliklərinin və insultların inkişafına kömək edir. Lakin alimlər müəyyən ediblər ki, qida rasionunda bir maddənin olmaması siqaretdən daha təhlükəli ola bilər.
Tədqiqatlar göstərib ki, omeqa-3 yağ turşularının çatışmazlığı siqaretin vurduğu zərərdən daha çox ömrünü azalda bilər. Alimlər müəyyən ediblər ki, siqaret çəkmək ömrü orta hesabla dörd il, omeqa-3 çatışmazlığını isə beş il qısaldır. Bu yağ turşuları qızılbalıq və skumbriya kimi qidalarda olur.
Tədqiqat ürək-damar xəstəlikləri üçün risk faktorları ilə bağlı dünyada ən böyük tədqiqatlardan biri olan çoxillik Framingham Heart Study (FHS) məlumatlarına əsaslanıb. Tədqiqatçılar yaş, cins, siqaret, qan təzyiqi və diabet daxil olmaqla səkkiz standart risk göstəricisindən istifadə ediblər. Təhlil göstərib ki, qandakı omeqa-3 səviyyələri ümumi risk faktorları qədər effektiv şəkildə ölüm riskini proqnozlaşdırır.
Tədqiqatın həmmüəllifi Dr. Bill Harris qeyd edib ki, omeqa-3 səviyyələrini ölçmək xolesterol və qan təzyiqini yoxlamaq qədər mənalı ola bilər. Omeqa-3 indeksi mühüm risk faktoru kimi tanınmalı və sağlamlığın pisləşməsinin qarşısını almaq üçün istifadə edilməlidir.
Bundan əlavə, 2500 iştirakçının 2018-ci il hesabatında omeqa-3 səviyyəsi yüksək olan insanların ölüm riskinin 33% daha az olduğu müəyyən edilib.
Omeqa-3 yağ turşularının əsas mənbələri bunlardır:
Yağlı dəniz balıqları (somon, skumbriya, tuna, siyənək, sardina);
Fındıq və toxum (kətan toxumu, çia toxumu, qoz);
Bitki yağları (kətan, soya, kolza yağı).
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1006   Tarix: 22 sentyabr 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Libido artıran qida əlavəsi ilə bağlı xəbərdarlıq - İlk dəfə qeydə alındı: Sağlam qadında belə

Türkiyədə geniş istifadə olunan jenşen qida əlavəsi bağlı diqqətçəkən tibbi hadisə qeydə alınıb. xəbər verir ki, kardio­loq Dr. Sabri Onur Çağlar sağlam qadında yüksək doza jenşen qida əlavəsindən sonra yaranan ciddi rit

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Saç tökülməsinə səbəb olan 9 mühüm faktor – xəbərdarlıq

Son illər həm qadınlarda, həm də kişilərdə saç tökülməsi sürətlə artan problemlərdən birinə çevrilib. Dermatologiya üzrə mütəxəssis bildirir ki, saç tökülməsi təkcə genetik səbəblərlə deyil, həyat tərzi və ətraf mühit amillər

.

Arıqladan, tox saxlayan, enerji verən super qida – Çia toxumu

Son illər sağlam qidalanma trendlərinin əsas komponentlərindən biri kimi çia toxumu xüsusi populyarlıq qazanıb.   -a istinadən xəbər verir ki, kiçik ölçülü olmasına baxmayaraq, çia toxumu yüksək miqdarda vitamin, mineral

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

yay kolleksiyasi toy gecesi gelinlikler hicab modelleri xiyar tutmasi hazirlanmasi sharlotka resepti hər gün bal kosmetika efsaneler novruz bayramina aid hakisdalar vətənə aid bayatı uzeyir hacibeyli faydalı maskalar