Bu qidalar başınızı ağrıda bilər
Bəzi qidalar tərkibinə görə, sizə baş ağrısı verə bilər.Bəs onlar hansılardır?
Rafinə edilmiş şəkər
Şəkər qənd formasına salınana kimi bəzi mərhələlərdən - yuma,qaynatma,filtirləmə,quruma və s. keçir. Rafinə edilmiş şəkər immun sisteminə təsir edərək baş ağrıları, miqrenə səbəb ola bilər. Bunun səbəbi isə beyində oksigen səviyyəsinin azalmasıdır.
Yer fıstığı və balqabaq toxumu
Əslində bu çərəzlərin faydası var. Amma bəzi insanlarda müsbət effekt verməyə bilər. Buna səbəb isə tərkibindəki "tyramine" maddəsidir.
Soya sousu
Yeməklərə ləzzət qatmaq üçün istifadə edilən soya aoususoya lobyasından hazırlanır. Tərkibindəki yüksək miqdarda duz səbəbindən çox istifadə edildikdə nəinki baş ağrısı, hətta ölümədə yol aça bilər.
Zeytun
Zeytun və yağı əslində çox faydalıdır. Amma normadan artıq istifadə başda kəskin ağrılara səbəb ola bilər.
Qurudulmuş, hisə verilmiş ət məhsulları
Belə ətlərin tərkibində yüksək dərəcədə natrium və nitrat əmələ gəlir. Bu da baş ağrısı deməkdir. mümkün qədər təzə ətdən istifadəyə çalışın.
Çin yeməkləri və fast fudlar
Çin yeməklərində amin turşuları var. MSG adı verilen bu maddəyə hamburger, pizza, qızardılmış toyuq, qızarmış kartof kimi fast fudlardada rast gəlinir. Bu maddə yüksək təzyiq,diabet, piylənmə riskini artırır, baş ağrısına səbəb olur.
Uzun illər saxlanmış pendirlər
Bəzi pendir növləri uzun illər saxlanılaraq daha dəyərli hala gətirilir. Amma unutmaq olmaz ki, belə pendirlər dəyərli olsalar da, onlardan normadan artıq istifadə yüksək təzyiq,allergiya,baş ağrısı kimi fəsadlar vura bilərlər.
Süni dadlandırıcılar
Süni dadlandırıcı vasitələr şəkərlə müqayisədə daha az kalorilidir və iki dəfə artıq dad verir. Bu maddələrin hazırlanmasınd akimyəvi maddələrdən istifadə edilir. Bunlar xərçəngdən tutmuş baş ağrısına kimi bir çox problemə səbəb ola bilərlər.
Qırmızı şərab
Şərab baş ağrısına səbəb olan məhsulların başında gəlir.