Bu qidalar ürək-damar xəstəliyi riskini azaldır
Alimlər qırmızı ətin bitki qidaları ilə əvəz edilməsinin ürək-damar xəstəliyi riskini azaltdığını aşkar ediblər.
Milli.Az modern.az-a istinadən bildirir ki, müvafiq məlumatlar BMJ jurnalında dərc olunub.
Amerikalı mütəxəssislər 30 ildir həyat tərzi, pəhrizləri və sağlamlıqları haqqında məlumat verən ortalama yaşı 53 olan 43 272 insanın iştirakı ilə araşdırma aparıblar. Araşdırma başlayarkən könüllülərdən heç birində ürək-damar xəstəlikləri olmayıb. Müşahidə dövründə 4 456 ürəyin işemik xəstəliyi qeydə alınıb, bunlardan 1 860-ı isə ölümlə nəticələnib.
Alimlər tədqiqat iştirakçılarının qida rasionunu təhlil ediblər və ürək-damar xəstəlikləri üçün digər risk faktorlarının təsirini istisna ediblər. Onlar belə qənaətə gəliblər ki, ətin qoz-fındıqda, paxlakimilərdə, soyada bol olan bitki mənşəli zülalla əvəz edilməsi xəstəlik riskini 14% azaldır.
Milli.Az /news.milli.az









İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Əməliyyat olunan Afaq Bəşirqızıdan səhhəti ilə bağlı AÇIQLAMA
Heç bir müğənnini oğlunun toyuna çağırmadı
Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq
Röya Qarabağda xalq konserti verəcək
Əməkdar artist plastik əməliyyat etdirəcək
Rekor qıran mahnının ifaçısı bu məşhurun qızı imiş - FOTO
Alimlər çuğundurun inanılmaz faydasını aşkarladı
Məşhur aktyorun həyat yoldaşı vəfat etdi
Adi görünən gündəlik vərdiş təhlükənin xəbərçisi ola bilər