Bu tərəvəz kişiləri prostat xərçəngdən qoruyur – Uroloqdan tövsiyə

Bu tərəvəz kişiləri prostat xərçəngdən qoruyur – Uroloqdan tövsiyəƏt və süd məhsullarına üstünlük vermək dünyada prostat xərçənginin yayılmasına səbəb olur.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bunu uroloq-onkoloq Aleksandr Sısoyev "Gazeta.Ru"ya bildirib.
O, bu xəstəliyin inkişafına təsir edən əsas amillərdən danışıb.
"Kişilər arasında yayılmış bu xərçəngin əsas "günahkarları" yaş və bütün dünyada məşhur olan ət və süd pəhrizidir.
Xarici həmkarlarımızın müşahidələrinə görə, prostat xərçəngindən ən çox ABŞ-də, inkişaf etmiş Avropa ölkələrində, o cümlədən Rusiyada kişilər əziyyət çəkir. Amma Asiya ölkələrində bu xəstəliyə daha az rast gəlinir", - Sısoyev qeyd edib.
Həkim prostat xərçənginin inkişafına risk faktorları arasında yaşın, genetikanın və heyvan yağlarının üstünlük təşkil etdiyi Qərb pəhrizinin spesifik təsiri olduğunu bildirib.
"Statistikaya görə, kişilər yaşlandıqca prostat xərçəngi riski nəzərəçarpacaq dərəcədə artır. Xərçəng 60-70 yaşdan yuxarı kişilərin çoxunda rast gəlinir. Onkoloqlar onun inkişafını prostat toxumasında yaşla əlaqəli baş verən patoloji dəyişikliklərlə əlaqələndirirlər. Ancaq 40 yaşdan kiçik gənc kişilərdə xəstəlik olduqca nadirdir - 10 min nəfərə 1 hal.
Xərçəngin əmələ gəlməsində irsi faktorlar da böyük rol oynayır. Bu xəstəliyə yaxın qohumları (baba, ata, əmi) keçmişdə prostat xərçəngindən əziyyət çəkən kişilərdə demək olar ki, 5 dəfə çox rast gəlinir", - deyə həkim diqqətə çatdırıb.
Onun sözlərinə görə, prostat xərçəngi ilə əlaqəli digər ümumi faktor prostatda xroniki, tez-tez təkrarlanan iltihabdır.
"Prostat xərçənginin inkişafına birbaşa təsir edən sonuncu amil isə yalnız heyvan yağlarına əsaslanan məşhur Qərb pəhriz modelidir. Məsələn, süd məhsullarında, yağda və qırmızı ətdə doymuş omeqa-6 turşularının yüksək olması, tez-tez istehlak edildikdə prostatın vəziyyətinə və funksiyasına mənfi təsir göstərə bilər. Üstəlik, xəstənin bədənində sağlam omeqa-3 yağları ilə zərərli trans yağları arasında balanssızlıq nə qədər çox olarsa, xərçəngə tutulma riski bir o qədər yüksək olar. Eyni zamanda tərəvəz, soya məhsulları və balıq yemək kişi orqanının sağlamlığına faydalı təsir göstərir. Bu, bir çox araşdırmalarla sübut edilib", - mütəxəssis vurğulayıb.
O, bununla bağlı təəccüblü nüanslardan birini xüsusi qeyd edib: "Həftədə ən azı 3-4 dəfə pomidorlu xörək yemək kişilərə prostat vəzisinin sağlamlığını qorumağa və özünü yaxşı hiss etməyə kömək edir".
Bəs bu məhsulun sirri nədir?
Həkim bunu belə izah edib: "Pomidorda bol miqdarda olan likopen antioksidantı bu məsələdə əsas rol oynayır.
Pomidor bişirildikdə bu maddənin konsentrasiyası azalmır, əksinə, artır. Bu o deməkdir ki, bişmiş pomidorun insan sağlamlığı üçün faydası daha çoxdur".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 919   Tarix: 20 avqust 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kiflənmiş məhsulları yemək xərçəng yaradır

Kiflənmiş meyvələri qətiyyən yeməyin. xəbər verir ki, bu barədə ekspert Mariya Zolotaryova xəbərdarlıq edib. "Kif göbələkləri insan sağlamlığı üçün təhlükəli sayılır. Onlar təkcə məhsulların görünüşünü korlamır. Hə

.

Anemiya yarada biləcək xəstəlik açıqlanıb

Anemiyaya səbəb ola biləcək xəstəlik məlum olub. xəbər verir ki, revmatod artrit zamanı bədəndə gedən iltihabi proseslər qanda hemoqlobin səviyyəsinin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər. İltihab artdıqda "interleykin-6"

.

Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir

Alimlər alkoqolun ürəyə mümkün təsirlərini təhlil ediblər. . -ın məlumatına görə, onlar müəyyən ediblər ki, hətta orta dərəcədə içmək də ürək ritmində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və müxtəlif ürək-damar xəstəliklərini

.

Hamam otağını belə təmizləmək xərçəng riskini artırır - Xəbərdarlıq

Evdə təmizlik zamanı istifadə olunan bəzi vasitələr sağlamlığa ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, bəzi təmizlik vasitələrinin tərkibində olan formaldehid, ftalatlar və uçucu üzvi birləşmələr kimi maddələr havada toplanara

.

Parmesan pendiri əslində nədən hazırlanır? - şoka düşəcəksiniz

Parmezan dünyanın ən məşhur pendirlərindən biridir, lakin bütün istehlakçılar bunun vegetarianlar və veganlar üçün uyğun olmadığını bilmirdi. Onun istehsalı buzov mədəsindən alınan fermentlə bağlıdır.  xəbər verir ki, mövzun

.

Gün ərzində neçə stəkan kofe içmək olar?

Gündə 4 stəkandan çox qəhvə içmək mənfi təsirlərə səbəb olur. xəbər verir ki, qəhvə təravətlə oyanmaq və diqqəti artırmaq üçün çoxlarının gündəlik vərdişinə çevrilib. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, gündə dörd stəkanda

.

Ən sağlam süd növü açıqlandı– İnək südü siyahıda deyil

Son araşdırmalar südlərin qida dəyərini müqayisə edərək ən faydalı növü müəyyən edib. Mütəxəssislərin açıqlamasına görə, ən yüksək qida dəyərinə malik süd keçi südü hesab olunur. xəbər verir ki, qidalanma üzrə mütəxəssislə

.

Nə çovdar, nə də kəpəkli… Ən sağlam çörək bunlar imiş

Son illərdə xəstəliklərin artması ilə sağlam qidalanmaya maraq da yüksəlib. Ağ çörək yerini kəpəkli, çovdarlı çörəklərə versə də, "ən faydalı çörək hansıdır?" sualı tez-tez soruşulur. Mütəxəssislər ən sağlam çörə

.

Gündə nə qədər zeytun yemək lazımdır? – faydaları

Zeytun həm qədim dövrlərdən bəri "sağlamlığın simvolu" sayılır, həm də Azərbaycan süfrələrinin ayrılmaz hissəsidir. Lakin mütəxəssislər bildirirlər ki, bu məhsulun faydaları çox olsa da, gündəlik qəbul miqdarı düzgü

turlar.az

hamilelikde qidalanma geyim dəbləri geyim şəkilləri qadın orqanizmi psixoloq meslehetleri bürclər gündəlik kivi murebbesi kosmetika sağlamlığın sirleri mekteb sevda baliq burcu novruz bayramına aid hakıştalar