Bundan artıq kofe içməyin

Bundan artıq kofe içməyinDünyada milyonlarla insan səhər oyanan kimi günə kofe içməklə başlayır. Lakin mütəxəssislərin fikrincə, qəhvə içmək üçün ən sağlam vaxt 09.30-11.30 olmalıdır. Çünki kortizol hormonunun azaldığı saatlarda qəhvə içmək enerjimizi artırır.
Milli.Az axşam.az-a istinadən xəbər verir ki, qəhvə geniş şəkildə istehlak edilən bir söhbət içkisi olmaqla yanaşı, tərkibində kofein, xlorogen turşusu, kahveol, kafestol kimi yüzlərlə bioaktiv birləşmədir. Mütəmadi olaraq qəhvə içən fərdlərdə demans, insult, depressiya, qaraciyər və kolon xərçəngi, ürək-damar xəstəlikləri riskinin daha az olduğu təsbit edilib.
Tərkibindəki polifenollərin antioksidant və iltihab əleyhinə təsirləri var. Kofein maddələr mübadiləsini sürətləndirir, yağ yandırılmasını artırır. Qəhvənin zərdabın iltihabi markerlərini azaltdığı və xroniki xəstəliklərin riskini aşağı saldığı sübut edilib.
Mütəxəssislər qəhvənin bütün bu faydalı xüsusiyyətlərinin üyüdülməmiş növünə aid olduğunu vurğulayıb. Son araşdırmalar, müntəzəm olaraq süzgəcli qəhvə istehlak edən qadınlarda süd vəzi xərçəngi riskinin yüzdə 50 daha az olduğunu, müntəzəm olaraq dənəvər (suda həll olunan) qəhvə istehlak edən qadınlarda isə bu riskin yüzdə 50 daha çox olduğunu göstərib.
Təhlükəsiz gündəlik kofein istehlak miqdarının çox əhəmiyyətli olduğunu da unutmayın. Gündəlik kofein istehlak limiti kiloqramı üçün 3-4 mq-dır. Yəni 70 kq ağırlığında bir şəxs gündəlik orta təhlükəsiz kofein həddi 280 mq-ı aşmamalıdır. Qəhvə limitini aşan insanlarda sürətli ürək döyüntüsü, narahatçılıq, halsızlıq, yuxusuzluq, əllərdə titrəmə müşahidə olunur. Həddindən artıq kofein istehlakı qan təzyiqini artıra bilər. Orqanizmdən kalsium ifrazını artıraraq sümük kövrəkliyini artırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 889   Tarix: 26 avqust 2024
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Allergiyası olan uşağa antibiotik verilməməlidir

Körpə uşaqlarda ən çox müşahidə edilən hallardan biri də allergiyadır. xəbər verir ki, pediatr Mətanət Əliyevə -a deyib ki, uşaqlarda allergik reaksiyalar immunitet sisteminin bəzi maddələrə qarşı yüksək həssaslığı nəticəsind

.

Qanı az olanlar oxusun

Qastroenteroloq və hepatoloq Sergey Vyalov yüksək dəmir tərkibli məhsulların ilk beşliyini tərtib edib. xəbər verir ki, çox insanlar dəmirin almada, çuğundurda olduğunu düşünür. Lakin ancaq bunları yeməklə dəmir depolay

.

İdman və omeqa-3 diş kökü iltihabını azalda bilər - TƏDQİQAT

"Scientific Reports" jurnalında dərc edilən yeni tədqiqat fiziki fəaliyyət və omeqa-3 yağ turşularının birləşmiş təsirinin xroniki apikal periodontitin şiddətini əhəmiyyətli dərəcədə azalda biləcəyini ortaya qoyur

.

Yay gələn kimi ağcaqanad dərdi də gəlir

Yay aylarında ağcaqanadların olması insanları narahat edir. Xüsusilə, allergiyası olan insanlar bu kimi həşəratların onları dişləməsindən narahatdır. . Çünki  bəzi heyvanlar insan üçün təhlükəlidir və ölümə səbəb olur. 

.

Xərçəng xəstələrinin sayı niyə çoxalır?

"Xərçəng xəstəliyinin dinamikasında artım müşahidə olunur". Xəzər TV-yə istinadən məlumat verir ki, bunu Səhiyyə naziri Teymur Musayev deyib. Nazir bildirib ki, 2022-ci ildə dünyada xərçəngə 20 milyon yeni tutulm

.

Stress və yorğunluğu azaldır - Əsəbləri sakitləşdirir

Jenşen qədim zamanlardan bəri Çin xalq təbabətində istifadə edilən bitkilərdən biridir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki,  bu bitkinin insan sağlamlığına çoxlu faydaları və töhfələri var. Jenşenin faydalarını təqdi

.

Səni incidir, amma ayrıla bilmirsən? – Psixoloq səbəbini izah edir

"Bəzi insanlar toksik münasibətlər yaşayırlar. Bunların müxtəlif səbəbləri olur". . xəbər verir ki, bu sözləri psixoloq Nabat Mirzəyeva -a açıqlamasında deyib. . O bildirib ki, böyüdüyümüz mühit və yaşadığımız yaşayı

.

Kişilər də döş xərçənginə tutulurmuş

Anasını 48 yaşında süd vəzisi xərçəngindən itirən 53 yaşlı Geoff Sweeney döşündə hiss etdiyi qəribəliyin ciddi əlamət olmadığını düşünürdü. Çünki süd vəzisi xərçənginin kişilərdə də rast gələcəyindən xəbərsiz idi. Diaqno

.

Yay aylarında bu qidalardan uzaq durun – Mütəxəssis xəbərdarlığı

Yay aylarında yüksək temperatur bəzi qidaların zəhərlənmə risqini artırır. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə rusiyalı ekspert Yelena Spetsenko bildirib ki, xüsusilə zülal tərkibli və tez xarab olan məhsullar bu fəsild

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az gelinlikler geyim seçimi donlar 2025 tük tökən ekzema xəstəliyi ayaq dirnaqlarina qulluq elme aid atalar sozleri xanim az vətən haqqında bayatı penis buga burcu naz mila