C vitamini metabolik sindromun qarşısını almağa kömək edir

C vitamini metabolik sindromun qarşısını almağa kömək edirMetabolik sindrom ürək xəstəliklərinin, vuruş və diabet kimi həyat üçün təhlükəli xəstəliklərin yaranma riskini artırır.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə C vitamininin çatışmazlığı metabolik sindromla bağlıdır.
Bu yaxınlarda aparılan tədqiqat nəticəsində metabolik sindromla C vitamininin çatışmazlığı arasında əlaqənin olduğu məlum olub. Metabolik sindromu olan insanlara təkcə C vitamini kifayət deyil. Tərkibi emal edilmiş yüksək şəkər və yağla zəngin olan pəhriz xroniki iltihaba və metabolik sindroma gətirib çıxarır.
"Redox Biology"də nəşr olunan araşdırmaya görə, eyni yemək vərdişi də bağırsaq mikrobiotasının tərkibində disbalansa səbəb ola bilər ki, bu da bağırsağın funksiyasını pisləşdirir. Nəticədə sözügedən proses toksinlərin qan dövranına daxil olmasına səbəb olur. Endotoksemiya adlanan bu vəziyyət C vitamininin çatışmaması ilə daha da artır.
C vitamini antioksidant kimi fəaliyyət göstərən qidalandırıcı maddəni, E vitaminini qoruyur. Birinci çatışmazlıq sizi ikinciləri itirməyə məcbur edir ki, bu da orqanizmdə antioksidləşdiricilərin və azad radikalların səviyyələri arasında disbalansa gətirib çıxarır. Oksidləşdirici stres kimi tanınan bu fenomen xroniki iltihaba səbəb ola bilər.
"Əgər pəhrizdə çox yağ varsa, bu bağırsaq zədələnməsinə gətirib çıxarır. Sonra bakterial hüceyrələrin divarları bağırsaqlardan sızıb orqanizmin qan dövranına daxil ola bilir. Neytrofillər isə onları təqib edir", - deyə Oreqon Ştatındakı Universitetin professoru və tədqiqatın aparıcı müəllifi Maret Traber bildirib.
Neytrofiller orqanizmdə ən çox yayılmış ağ qan hüceyrələrinin bir növüdür. Onlar bakteriyaları öldürərək məişətdə də dezinfeksiyaedici və ağardıcı kimi istifadə olunan zəif xlor turşusunu istehsal edirlər. Lakin bu mexanizm mikrob təhlükələrini aradan qaldırmağa kömək etsə də C vitaminini məhv edir. Müvafiq müdaxilə olmadan bu proses təkrar olunur. Bu səbəbdən, C vitamini ilə zəngin məhsulların çox istifadə olunması metabolik sindromla mübarizə üçün xüsusilə vacibdir.
"Metabolik sindromlu insanlar metabolik sindromu olmayan, lakin plazmada C vitamininin daha aşağı konsentrasiyasına malik olan insanlarla eyni miqdarda C vitaminini qəbul edə bilərlər. Biz hesab edirik ki, bakterial hüceyrələrin divarlarının yerdəyişməsi bütün orqanizmin iltihab əleyhinə reaksiyası ilə bağlıdır", - deyə Traber söyləyib.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1104   Tarix: 04 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Protein tozları həqiqətən lazımlıdır? - Mütəxəssisdən açıqlama

Protein tozları uzun illərdir xüsusilə idman edən və əzələ kütləsini artırmaq istəyən şəxslər arasında populyardır. . xəbər verir ki, mütəxəssislər bildirirlər ki, bu əlavələr hər kəs üçün zəruri deyil və bəzi hallarda sağlamlı

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Hər gün bir stəkan içən qocalmır

Kefirdəki bakteriya immun sistemin yaşlanmasını ləngidir. xəbər verir ki, Yaponiyanın Sinsyu Universitetinin alimləri kefirdəki xüsusi  bakteriyanın immun sistemi yaşlanmasını ləngidiyini və bəzən geri çevirdiyini aşkar ediblər

.

Sağlam bildiyimiz təhlükə - ÖLDÜRƏ BİLƏR

Bəzi qidaların düzgün şəkildə qəbul edilməməsi sağlamlıq üçün ciddi riski yarada bilər. -ın məlumatına görə, onlardan biri çia toxumudur. Əgər bir qaşıq çia toxumu udularaq, dərhal ardından bir stəkan su içilərsə, toxumla

.

Bizi yavaş-yavaş öldürən 3 qida

Ürəyə ziyan verən qidalar açıqlanıb. xəbər verir ki, Amerikalı ürək cərrahı Jeremy London ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün hansı qidaları və içkiləri azaltmaq lazım olduğunu açıqlayıb. Cərrah qeyd edib ki, dörd əsa

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Evdəki "yolka" sizə problem yarada bilər - Həkimdən AÇIQLAMA

Yeni il ağacları bəzi hallarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Aleksandra Filyovanın sözlərinə görə, canlı ağaclar daşınma və saxlanma zamanı qabıq və gövdəsində mikroskopik kif toplay

.

Qışda hamının etdiyi səhv - Evdə uşaq varsa, nəticəsi daha da pis olur

Paltarların evin içində paltar ipində və ya radiator üzərində qurudulması rütubəti artırır, kif göbələklərinin yaranmasına şərait yaradır və xüsusilə uşaqlar üçün ciddi sağlamlıq riskləri doğurur. xəbər verir ki, Araşdırmalar

turlar.az

qadın geyimi makiyaj instagram aksessuarlar kətə fikrət əmirov banan pirojnasi uşaqları tərbiyə kosmetika azerb clpaq qadinlari üzeyir hacıbəyli veten haqqinda bayati hüzeyir hacibəyov paxlava