C vitamini metabolik sindromun qarşısını almağa kömək edir

C vitamini metabolik sindromun qarşısını almağa kömək edirMetabolik sindrom ürək xəstəliklərinin, vuruş və diabet kimi həyat üçün təhlükəli xəstəliklərin yaranma riskini artırır.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə C vitamininin çatışmazlığı metabolik sindromla bağlıdır.
Bu yaxınlarda aparılan tədqiqat nəticəsində metabolik sindromla C vitamininin çatışmazlığı arasında əlaqənin olduğu məlum olub. Metabolik sindromu olan insanlara təkcə C vitamini kifayət deyil. Tərkibi emal edilmiş yüksək şəkər və yağla zəngin olan pəhriz xroniki iltihaba və metabolik sindroma gətirib çıxarır.
"Redox Biology"də nəşr olunan araşdırmaya görə, eyni yemək vərdişi də bağırsaq mikrobiotasının tərkibində disbalansa səbəb ola bilər ki, bu da bağırsağın funksiyasını pisləşdirir. Nəticədə sözügedən proses toksinlərin qan dövranına daxil olmasına səbəb olur. Endotoksemiya adlanan bu vəziyyət C vitamininin çatışmaması ilə daha da artır.
C vitamini antioksidant kimi fəaliyyət göstərən qidalandırıcı maddəni, E vitaminini qoruyur. Birinci çatışmazlıq sizi ikinciləri itirməyə məcbur edir ki, bu da orqanizmdə antioksidləşdiricilərin və azad radikalların səviyyələri arasında disbalansa gətirib çıxarır. Oksidləşdirici stres kimi tanınan bu fenomen xroniki iltihaba səbəb ola bilər.
"Əgər pəhrizdə çox yağ varsa, bu bağırsaq zədələnməsinə gətirib çıxarır. Sonra bakterial hüceyrələrin divarları bağırsaqlardan sızıb orqanizmin qan dövranına daxil ola bilir. Neytrofillər isə onları təqib edir", - deyə Oreqon Ştatındakı Universitetin professoru və tədqiqatın aparıcı müəllifi Maret Traber bildirib.
Neytrofiller orqanizmdə ən çox yayılmış ağ qan hüceyrələrinin bir növüdür. Onlar bakteriyaları öldürərək məişətdə də dezinfeksiyaedici və ağardıcı kimi istifadə olunan zəif xlor turşusunu istehsal edirlər. Lakin bu mexanizm mikrob təhlükələrini aradan qaldırmağa kömək etsə də C vitaminini məhv edir. Müvafiq müdaxilə olmadan bu proses təkrar olunur. Bu səbəbdən, C vitamini ilə zəngin məhsulların çox istifadə olunması metabolik sindromla mübarizə üçün xüsusilə vacibdir.
"Metabolik sindromlu insanlar metabolik sindromu olmayan, lakin plazmada C vitamininin daha aşağı konsentrasiyasına malik olan insanlarla eyni miqdarda C vitaminini qəbul edə bilərlər. Biz hesab edirik ki, bakterial hüceyrələrin divarlarının yerdəyişməsi bütün orqanizmin iltihab əleyhinə reaksiyası ilə bağlıdır", - deyə Traber söyləyib.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1102   Tarix: 04 may 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qarışımı içsəniz, qışda heç xəstələnməyəcəksiniz

Qış aylarında H3N2 qripi, Covid-19, RSV və rinovirus kimi infeksiyaların yayılması sürətlənib. Mütəxəssislər xəstəlik zamanı düzgün qidalanmanın immunitetin qorunmasında mühüm rol oynadığını bildirirlər.  xəbər verir ki

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Donuz əti yeyən kişi infarkt keçirdi

Moskvada kişi donuz əti yedikdən dərhal sonra özünü pis hiss edərək xəstəxanaya çatdırılıb. xəbər verir ki, həkimlər ona kardiogen şok və 1-ci tip Kounis sindromu diaqnozu qoyublar. Bu sindrom nadir rast gəlinən, allergi

.

"Məcburi maska taxmaq" dövrü geri qayıdır? - Məktəblər bağlandı, xəstəxanalarda yer yoxdur

Avropada sürətlə yayılan və H3N2 virusunun yeni mutasiyası ilə əlaqələndirilən "super qrip" hallarının artması ciddi narahatlıq yaradıb. Bir çox ölkədə xəstəxanalar yüksək hazırlıq vəziyyətinə gətirilib, hətta bəz

.

Yeni il süfrəsinin bəzəyi olan salat zəhərlənmə verə bilər - Belə saxlayın

Mayonezlə hazırlanmış salatlar, xüsusilə də "Olivye" tez xarab olur və düzgün saxlanılmadıqda zəhərlənməyə səbəb ola bilər. xəbər verir ki, qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Natalya Fomenkonun sözlərinə görə

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

İllərdir səhv bilinir - Eyni yerdə saxlayanda bir-birini çürüdən məhsullar

Bəzi qidaları soyuducuya qoymaq tövsiyyə edilmir. xəbər verir ki, hər məhsulun ideal saxlama şəraiti fərqlidir. Qidaların düzgün saxlanması həm onların ömrünü uzadır, həm də qida dəyərini qoruyur. Aşağıdakı qaydalara əmə

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Sağlam arıqlamanın yolları: Effektiv və davamlı üsullar

Arıqlamaq təkcə çəki itirmək deyil, həm də daha sağlam həyat tərzi qazanmaq deməkdir. Davamlı nəticələr almaq üçün məqsəd yalnız sürətli arıqlamaq yox, bədənin ehtiyaclarına uyğun balanslı plan qurmaq olmalıdır. xəbər veri

turlar.az

qaşların formalari makiyaj instagram makiyaj etmek qaydalari çimərlik dəbi cennet almasindan murebbe ana və uşağın ev məktəbi atalar sozleri ve meseller kosmetika maraqli hakistalar burclerin uygunlugu yemekler hakistalar sanamalar