Ciftin endokrin funksiyası

Ciftin endokrin funksiyasıHamiləlik dövründə uşaqlığın daxilində əmələ gələn cift hamilə qadın orqanizminin funksional və morfoloji dəyişikliklərinin tənzimində iştirak edən endokrin orqandır. Cift rüşeymin endometriuma implantasiyasından sonrakı ilk günlərdə əmələ gəlir.
Hamiləliyin dördüncü ayının əvvəlinə qədər xovcuqlarda əmələ gələn Lanqhans hüceyrələrinin həcmi əhəmiyyətli dərəcədə böyüyür. Sonralar xovlu qişanın epitel hüceyrəsi, ciddi dəyikşikliyə uğrayır, lakin xovcuqların diametri bir qədər azalır, onların sayı və qan damarları artır. Hamiləliyin ikinci yarısında sitotrofoblast hüceyrələrinin həcmi azalır.
Hamiləlik dövründə ciftdə müxtəlif hormonlar hazırlanır. Onların bir hissəsi bilavasitə cift toxumasında sintez edilir, bir hissəsi isə ana və döl orqanizmindən prohormon şəkildə buraya gətirilərək növbəti dəyişikliklərə uğrayır. Bu hormonlara aşağıdakılar aiddir.
1. Xovlu qişa qonadotropini.
Lanqhans hüceyrələrində və sionsitiotreofoblastlarda sintez edilən hormondur. Xovlu qişa qonadotropini kimyəvi strukturuna görə qlükoproteindir. Bu hormon sarı cismdə proqestronun sintezini stimulyasiya edir, uşaqlıq əzələsinin yığılmasını tormozlayır.
2. Xoriomammatropin.
Bu ciftin laktogen hormonu sayılır. Bu hormon hamiləlik dövründə laktogen, lüteotrop və somatotrop təsir göstərir. Xorimammatropin hamilə qadının süd vəzilərinin inkişafaını stimulyasiya edir və onları laktasiya dövrü üçün hazırlayır, yumurtalıqda sarı cismin hormonlarının sintezinin stimulyasiya edir və hüceyrəvi immuniteti zəiflədir.
3. Tirotrop və steroid hormonları.
Hamilə qadının orqanizmində müşahidə edilən yüngül hipertrioz vəziyyəti ciftin triotrop hormonunun vəziyyəti ilə izah edilir. Steroid hormonlarının sintezində ciftlə birlikdə dölün endokrin vəzilərinin də rolu vardır.
Hamilə qadının endokrin funksiyasını qiymətləndirmək üçün ən əhəmiyyətli sınaq hamilə qadın orqanizminin bioloji mayelərində estrogenlərin qatııının təyin edilməsidir. Hamilə olmayan qadınlardan fərqli olaraq, qadın orqanizmində estrogenlərin 90%-ə qədərini estriol təşkil edir. Halbuki  hamilə olmayan qadınlarda estriolun miqdarı nisbətən az olur.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1072   Tarix: 02 fevral 2023
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Gərginsinizsə bu vitamininiz çatışmır

Vitamin D, B12, B6, maqnezium, sink və omeqa-3 yağ turşuları çatışmazlığını erkən mərhələdə müəyyən etmək çətindir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı endokrinoloq, tibb elmləri namizədi Nataliya Tananakina deyib. "Bu qid

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

turlar.az

geymler 2025 hamilelikde qidalanma toy makiyajlari kəklikotunun faydası günay musayeva kisiler yataqda xolesistit kosmetika kahfe fali aysel vetene aid atalar sozleri xeyanet saglam qidalanma