Çiy qarğıdalı yemisiniz? - Faydalarına məəttəl qalacaqsınız!
Qarğıdalı PP, E, D, K, C, B qrupu vitaminləri il’ zəngindir. Bundan əlavə qarğıdalının tərkibində kalium, kalsium, fosfor, maqnezium, dəmir, mis kimi vacib mikroelementlər, orqanizmə çox faydalı və əvəzsiz xeyiri var.
Qarğıdalı orqanizmi şlaklardan, toksinlərdən və digər zərərli maddələrdən təmizləyir, qocalma proseslərini ləngidir, immun sistemini gücləndirir, ürək və onkoloji xəstəliklərin profilaktikası üçün çox yaxşı vasitədir.
Qarğıdalı qanda ateroskleroza səbəb olan pis xolesterinin və şəkərin səviyyəsini aşağı salır, mübadilə proseslərini tənzimləyir.
Qarğıdalı B qrupu vitaminlərlə zəngindir və bu səbəbdən sinir və mədə-bağırsaq sistemləri üçün çox xeyirlidir. Lakin qarğıdalı köpə səbəb olur və bu səbəbdən onun həddən artıq çox yemək olmaz. Həmçinin, duzla yeyilməsi məsləhət deyil. Üzərindən su içmək də köpün yaranmasına səbəb olur.
Qarğıdalının tərkibindəki vitaminlərin orqanizmə sorulması üçün onu çiy yemək məsləhətdir. Belə ki, qarğıdalının təzə yetişmiş sütül forması yumuşaq, şirin, dadlı olduğu üçün çiy yemək narahatlıq yaratmır.
Qarğıdalı yağlı və qızarmış qidaların mənimsənilməsini asanlaşdırır.
Qarğıdalı sıyığı körpələr üçün çox xeyirlidir.
Hamilələr üçün qarğıdalı çörəyi xeyirlidir.
Qarğıdalı saçaqları xalq təbabətində geniş istifadə olunur. Qarğıdalı saçaqları qanda şəkərin səviyyəsini aşağı salır, sidikqovucu və ödqovucu effektinə malikdir, aterosklerozla mübarizə aparır.
Qarğıdalı unu kosmetik vasitə kimi istifadə olunur. Qarğıdalı unu qaynar su ilə qarışdırılır və ilıq vəziyyətdə üz dərisinə çəkilir. Belə maska dərini təmizləyir, ağardır, ləkələri ağardır, dərinin rəngini daha yaxşı və sağlam edir. Bu maskaya limon, bal və yumurta əlavə etdikdə, maska dərinin qabıqlanması və quruluğu ilə mübarizə aparır, dərinin tonusunu artırır.
Qarğıdalı iştahı azaldır və bu səbəbdən arıqlama məqsədi ilə tutulan pəhrizlər zamanı uğurla istifadə oluna bilər.atv.az
f Paylaş