Çörəyi suxarı ilə əvəz edin, xəstəlikləriniz sağalacaq - Çörəkdən fərqi

Çörəyi suxarı ilə əvəz edin, xəstəlikləriniz sağalacaq - Çörəkdən fərqiSuxarı, yəni çörək qurusu hələ qədimdən müharibəyə gedən döyüşçülərin strateji ərzağı olub. Çörək, yemək imkanı olmayanda, suxari ilə güc tapıblar. Suxarıda nəmin, rütubətin olmaması onun həzmini asanlaşdırır, uzun müddət toxluq verir. Dietik məhsul olaraq həm insanın çörəyə olan nəfsini təmin edir, həm də iştahı kontrol edir. Eyni zamanda çəki yaratmır. 
Suxarı tibb yaranandan aktiv olaraq bir çox müalicə pəhrizlərinə və qidalanma cədvəlinə daxil edilib.
Milli.Az bildirir ki, medicina.az suxarının hansı xəstəliklərdə, kimlərə faydalı olmasını araşdırıb. Məlum olub ki, o, qrip, virusdan tutmuş öd kisəsi xəstəliklərinə kimi  müsbət təsir edir.
Son zamanlar sənaye baxımdan suxarı istehsal edənlər qara un və yulaf unundan suxarı hazırlanmasına üstünlük verir. 
-Suxarı xroniki öd kisəsi və mədəaltı vəzi xəstələri üçün əvəzsizdir, hansı ki, bu xəstələrə qəti olaraq ağ un, çörək və un məmulatları tövsiyyə olunmur.
-Suxarı sellüloza ilə zəngindir, probiotik təsiri var, bağırsaqların mikroflorasını yaxşılaşdırır, peristaltikasını artırır. Artıq mayeni yoğun bağırsaqda özünə hopdurur, həzmi asanlaşdırır. Ona görə qəbizlik, disbakterioz, qıcıqlanmış bağırsaq sindromu, bağırsaq iltihabı olanlar suxarı yeməlidir. Bir şərtlə ki, suxarını yedikdən sonra 1-2 stəkan adi su qəbul etsinlər.
-Qara çörək sortundan suxarı maqniy və kalumla zəngindir, bu da orqanizmdə duz-maye balansı və ürək ritmi üçün vacibdir.
-Eləcə də onda vacib yod vardır ki, endemik zobun qarşısını alır, tiroksin sintezini normallaşdırır
-Amma suxarının quru olması mədə, nazik bağırsağın incə divarını zədələyə bilər. Qastriti, xorası olanlar onu su ilə qəbul edin.
-Qara suxarı immuniteti möhkəmləndirir, amma o mədə turşuluğu yüksək olanlara olmaz
Mağaza suxarılarının tərkibinə qida əlavələri qatılır ki, bu da uşaq orqanizmi və xəstə insanlar üçün zərərlidir. Ona görə suxarını özünüz hazırlayın.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1501   Tarix: 02 noyabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

.

"Qadının kök və piyli olması faydalıdır" - Professor

Türkiyəli həkim, professor Oytun Erbaş maraqlı açıqlaması ilə diqqət çəkib. -a istinadən bildirir ki, doktor dərialtı piylərin sağlamlığa xidmət etdiyini bildirib. "Dərialtı piylər beyninizi, ürəyinizi sağlam saxlayar

.

Yaranı necə tez sağaltmaq olar?

Dəri yaraları həyatımızın hər mərhələsində qarşılaşa biləcəyimiz bir problemdir. Bəzən kiçik kəsiklər, dərin yaralarla qarşılaşa bilərik. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər dəridə yaralar yaranan kimi həkimə müraciə

.

Bu yeməkləri sabaha saxlamaq olmaz - Siyahı

İnsanlar çox vaxt ertəsi günə saxlanılan yeməklərin sağlam olub-olmadığını düşünmür. Lakin mütəxəssislər iddia edirlər ki, bəzi yeməklər bir neçə saat keçdikdən sonra xəstəlik mənbəyinə çevrilir. Belə ki, onlar soyuducud

.

Necə qidalansaq, mədəmiz də bayram edər?

Baharın gəlişinin rəmzi olan Novruz bayramının süfrəsini bol çeşidli yeməklərsiz, şirniyyatsız, çərəzlərsiz təsəvvür etmək mümkün deyil. Amma bu süfrəsini zənginləşdirməyə çalışarkən qidalanmada yol verdiyimiz bəzi səhvlə

.

Novruz bayramından sonra hansı xəstəliklər kəskinləşir?

Bayram günlərində hər evdə masalarda məcməyi dolu şirniyyat, qoz-fındıq, müxtəlif çərəzlər qoyuldu. Ailənin bütün üzvləri uşaqdan tutmuş yaşlıya kimi çayla paxlava, şəkərbura, qoğal yeyəcək, tez-tez də ağzına ləbləbi atacaq

.

Qatığı daha faydalı etməyin yolu

Şəfa mənbəyi olan qatığın içinə 1 qaşıq kətan toxumu əlavə etdikdə, verdiyi güclü təsirlərə inanmayacaqsınız. Toxumlar sağlamlığımız üçün vacib vitamin və minerallar təmin edən qidalardır. Omeqa-3 yağ turşuları, lif, zülal

.

Cücərmiş kartofu atmayın – Qızıl dəyərində

Adətən payız aylarında kisələrlə alınan kartof müəyyən müddət ərzində istehlak edilmədikdə cücərməyə başlayır. Təəssüf ki, cücərməyə başlayan bu kartoflar zibilliyə atılır. Mİlli.Az " "a istinadən xəbər verir ki

.

İnsan hər gün ağlasa nə olar?

Duyğularınızı daim nəzarətdə saxlamaq və ağlamağa imkan verməmək son dərəcə zərərlidir. Ancaq hər gün uzun müddət ağlamaq sağlamlığa zərər verə bilər. İnsan hər gün ağlasa nə olar?. -a istinadla xəbər verir ki, tez-tez ağlama

turlar.az

sonxeber.az yemek reseptleri yay kolleksiyasi hamiləlik kişi sağlamlığı qonaq otaqlarinin dizayni hakisda ərzaqlar kosmetika nizami gencevi xanım az kley lekesi oglan evi uşaq şeirləri