Çörəyin faydası və ziyanı. Çox vacib bilgilər

Çörəyin faydası və ziyanı. Çox vacib bilgilərÇörək tək qida deyil. Çörək bolluğun, rifahın rəmzidir.
Bütün dünya mətbəxlərində bu və ya digər formada çörək var. Müxtəlif ölkələrdə çörəyi müxtəlif üsullarla, müxtəlif undan və müxtəlif formalarda hazırlayırlar.
Arxeoloqların fikirinə görə, çörək 7000 il bundan əvvəl "icad" olunub.
Çörəyi əksər hallarda buğdadan hazırlayırlar. Buğda möcüzəli bitkidir. Onun tərkibində karbohidratlar, zülallar, praktiki olaraq bütün əsas vitaminlər və minerallar var. Lakin müasir dövrdə buğda xüsusi emaldan keçir ki, nəticədə onun ən faydalı hissələri  (taxılın qişaları, rüşeymi) atılır. Məhz belə emaldan sonra biz ağ un ("əla növ" un) əldə edirik. Bu undan ağ yumşaq çörək, bulkalar və s. dadlı məhsullar hazırlanır. Bu məhsullar çox dadlıdır, lakin onların faydası çox azdır. Daim ağ undan hazırlanmış çörək və s. un məmulatları yeyən insanda piylənmənin, mədə-bağırsaq sistemi xəstəliklərinin və s. pozulmaların riski artır. Təzə yumşaq çörək pis həzm olunur, bir çox hallarda köpə səbəb olur.
Ən faydalı çörək emal olunmamış, təmizlənməmiş buğdadan hazırlanır. Belə çörəkdə  buğdanın bütün faydalı xüsusiyyətləri saxlanılır.
Arpa unundan və ya arpa ilə buğda unların qarışığından hazırlanmış çörək də çox faydalıdır. Biz ona adətən "qara çörək" deyirik. Bu çörək daha gec mənimsənilir və ağ çörəklə müqayisədə onun tərkibində daha çox faydalı maddələr saxlanılır.
Buğda kəpəyi əlavə olunmuş çörək də çox faydalıdır. Kəpək mədə-bağrsaq sisteminə müsbət təsir edir, qəbizliyin qarşısını alır, orqanizmdən ziyanlı maddələri xaric edir.
Çörəyi düzgün yemək lazımdır. Bu nə deməkdir? Diyetoloqlar çörəyi yeməkdən əvvəl bir qədər qurutmağı tövsiyə edirlər.
Boyat çörək yumşaq təzə çörəkdən daha faydalıdır. Bunu bütün həkimlər və diyetoloqlar təsdiq edir. Boyat çörək daha yaxşı mənimsənilir və köp, ağırlıq kimi xoşagəlməz hisslərə səbəb olmur.
Çörəyin üzərində kif varsa, belə çörəyi yemək olmaz. Bəzən insanlar üzərində kif olan tikəni kəsib qalan çörəyi yeyirlər. Bu qəti şəkildə yolverilməzdir. Kif göbələyin sporları gözlə görünmür və insan bilmədən bu sporları olan tikəni yeyə bilər. Kif göbələyi çox ziyanlıdır və nəinki qida zəhərlənmələrinin, hətta ağır qan və ağ ciyər xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər.
Təbii ki, ən ideal variant çörəyi evdə emal olunmamış undan bişirməkdir. Bir çox həkimlər mayasız çörəyə üstünlük verməyi tövsiyə edir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 824   Tarix: 15 fevral 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Süd vəzi xərçəngi ilə kəpək arasında əlaqə tapıldı

Hebey Universitetinin (Çin) alimlərindən ibarət elmi qrup kəpəyə səbəb olan "Malassezia globosa" göbələklərinin siçanlarda vəzi xərçəngi şişlərinin böyüməsini sürətləndirə biləcəyini müəyyən ediblər. -a istinadə

.

Beyin üçün təhlükəli qidalar hansılardır?

Tibb elmləri doktoru, Rusiya Biotexnoloji Universitetinin farmakologiya və əczaçılıq kurslu terapiya kafedrasının professoru Vladimir Popov insult riskini artıra bilən qidaları sadalayıb. -a istinadən bildirir ki, o, gizl

.

Mandarinin möcüzəvi FAYDALARI

Payız və qış mövsümünün meyvələrindən sayılan mandarinin (naringi) insan orqanizminə ciddi faydaları var. C vitamini ilə zəngin olan mandarini payız və qış aylarında istifadə etsəniz, bu həm artıq çəki almağınıza mane olacaq

.

Soğan qabığını atmayın - Bu xəstəliklərin dərmanıdır

Yeməklərin əvəzolunmazı olan soğanın tərkibində A, C və E vitaminləri var. Çiy və ya bişmiş halda istifadə edilən soğanın suyu da sağlamlıq problemləri üçün istifadə olunur. Hətta soğanın qabığıda bir çox xəstəliklərin müalicəsind

.

Çaya 2 ədəd əlavə edin, ağrılara son qoyun

Çayınıza 2 mixək əlavə etmək təkcə dadını deyil, həm də sağlamlığa faydalarını artırır. .   -a istinadən təqdim edir: . Çaya əlavə edilən qida həm onun dadını, həm də faydasını artırır.  kapital bank vakansiya. Bu təbii məhsullarda

.

Saqqız çeynəmək orqanlara zərər verir

Saqqız çeynəməyin həm zərərli, həm də faydalı tərəfləri var. .   -a istinadən xəbər verir ki, saqqız bədənin ən güclü müdafiə mexanizmi olan tüpürcək ifrazını artırmağa kömək edir. Xüsusilə də şəkərsiz saqqız çeynəmək bi

.

Kimlərə isti havada qəhvə içmək olmaz?

Hər kəs qəhvənin ürək sağlamlığına təsir etdiyini bilir. İsti havalarda isə əlavə bir fincan qəhvənin heç bir faydası olmur. Havanın temperaturu 30 dərəcə və ya daha yüksək olanda hətta qəhvə içmək mümkündürmü?.   -a istinadən bildiri

.

Turşu bağlayanların diqqətinə: Ölümə səbəb olur

Mütəxəssislər uyğun vaxt və temperaturda qaynadılmadan bağlanan turşuların ciddi xəstəliklərə səbəb ola biləcəyini bildirib.   -a istinadən xəbər verir ki, paslanmış qablarda turşuların qaynadılması qadağandır. Qaydalar

.

Kartofu pomidorla yeməyin – SƏBƏB

Kartofla pomidor ilk baxışdan ayrılmaz ikili kimi görünür. Ancaq əslində bu iki tərəvəz bir-birinə heç uyğun gəlmir. .   -a istinadən bildirir ki, onlar birlikdə bədənə heç bir zərər vermir. Amma yeyilməməsi daha məsləhətdir. 

turlar.az

sonxeber.az yay kolleksiyasi kosmetika mehsullari makiyaj etmek qaydalari qargidali salati statuslar kesmikli koke cinsi isteksizlik kosmetika opusme dolca qardasa aid haxistalar vətən həsrətinə aid bayatılar şəhid