COVID-19-a yoluxanlar üz tanıma qabiliyyətini İTİRƏCƏKLƏR?

COVID-19-a yoluxanlar üz tanıma qabiliyyətini İTİRƏCƏKLƏR?ABŞ-ın Dartmut Kollecinin alimləri müəyyən ediblər ki, COVID-19 üzləri tanıma qabiliyyətinin pozulmasına səbəb ola bilər.  
Milli.Az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, bu virusun həmçinin naviqasiyada çətinliklər yaratma ehtimalı var.
SARS-CoV-2-nin bir sıra nevroloji problemlərə, o cümlədən qoxu və dad itkisinə, həmçinin diqqət, yaddaş, nitq və dil pozğunluğuna səbəb olduğu məlumdur ki, bunlar da "beyin dumanı" kimi tanınır. Yeni bir məqalədə ekspertlər portret rəssamı işləyən 28 yaşlı Annie adlı qadında prosopaqnoziya və ya üz korluğu hadisəsini təsvir ediblər. Xəstə ailə üzvlərinin üzünü tanıma qabiliyyətini itirdiyini, həmçinin ərzaq mağazasında şöbələrin yerini xatırlamadığını deyib. Hər iki simptomun birləşməsi beyin yarımkürələrinin temporal lobunun bitişik sahələrində beyin zədələnməsini və ya inkişaf çatışmazlığını göstərir.
Bir testdə Enniyə ardıcıl olaraq məşhurların 60 şəkli göstərilib və onlara ad qoymağı xahiş ediblər. Bundan sonra ona onları tanıyıb-tanımadığını müəyyən etmək üçün testdə iştirak edən məşhurların siyahısı təqdim edilib. Enni tanıdığı 48 məşhurun ​​29 faizini düzgün müəyyənləşdirib. Bununla belə, insanların çoxu tanıdıqları məşhurların 84 faizini düzgün tanıya bilir.
Qadının üzləri yadda saxlamaq və tanıma qabiliyyətinin daha məhdud olduğu Kembric testindən istifadə edilərək təsdiq edilib. Bu testdə subyektə əvvəlcə altı kişinin siması göstərilib, sonra isə onları digər üzlərdən fərqləndirmək istənilib. Orta hesabla, insanlar yüzdə 80-ni düzgün müəyyənləşdirə bildiyi halda, xəstə yalnız yüzdə 56-nı müəyyən edə bilib. Tanınma, üz qavrayışı və obyektin tanınması üçün test balları normal idi və bu, daha ümumi pozğunluqlardan daha çox üzlər üçün yaddaşla bağlı problemləri göstərir.
Semptomları 12 həftə və ya daha çox davam edən COVID-19-u olan 54 insan üzərində aparılan araşdırmada ümumi bir koqnitiv problemin ailə üzvlərinin və dostlarının üzlərini tanımaqda çətinlik çəkməsi ilə bağlı olduğu müəyyən edilib. Beləliklə, müəlliflər belə qənaətə gəlirlər ki, prosopaqnoziya infeksiyanın ümumi nəticəsi ola bilər və onun xəstələrin həyat keyfiyyətinə təsirini azaltmaq üçün əlavə tədqiqatlar aparılmalıdır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 934   Tarix: 23 mart 2023
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Bu xəstəlik tez-tez qriplə qarışdırılır - Həkim xəbərdarlıq etdi

Rusiyalı terapevt Marina Ovsyannikova qrip və digər akut respirator virus infeksiyaları (ARVI) arasındakı fərqləri açıqlayıb. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə ARVI yüngül keçir və adətən rinovirus, adeno və metapnevm

.

Saçlarınız tökülürsə, səbəbi içdiyiniz bu iki içki ola bilər - Diqqət

Saçlarınız tökülürsə, bunun səbəbi içdiyiniz iki içki ola bilər. xəbər verir ki, genetik faktorlarla yanaşı, qida qəbulu da keçəlliyə səbəb olur. Mütəxəssislər həddindən artıq şəkərli içkilərin və spirt istehlakının saç sağlamlığın

.

Zoğalın möcüzəvi faydaları

Son illərdə təbii qidalara maraq artdıqca unudulmuş bitkilər və meyvələr yenidən gündəmə gəlir. Onlardan biri də zoğaldır. Xalq təbabətində qədimdən istifadə olunan bu meyvə həm müalicəvi xüsusiyyətləri, həm də güclü antioksidan

.

Yaponların sirri bu imiş - Gündə cəmi 5 dəqiqə edin

Qədim Yapon samuraylarının intizamlı hərəkətlərindən irəli gələn Rei-ho təcrübəsi yaşlı insanlarda əzələ gücünü qorumağın və müstəqilliyi saxlamağın sirləri arasında göstərilir. xəbər verir ki, Tohoku Universitetinin araşdırmasın

.

Böyrəkləri gücləndirən təbii qida – Hər gün 1 ovuc yeyin

Böyrək sağlamlığını qorumaq həyat keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. xəbər verir ki, araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qidalar böyrəkləri gücləndirir və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Antioksidant zənginliyi

.

Kolbasa yeməyin, bu xəstəlikləri yaradır - Ekspertdən açıqlama

Daimi olaraq kolbasa və digər emal olunmuş ət məhsullarını yemək bir sıra ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər, çünki bu məhsulların tərkibində yüksək miqdarda duz, doymuş yağlar, konservantlar və kanserogen maddələ

.

Kolbasa və sosiskalar xərçəng yaradır

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, emal olunmuş ət məhsulları, xüsusilə də kolbasa və sosiskalar müntəzəm şəkildə qəbul edildikdə sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, araşdırmalara görə, bu məhsulları

.

Hər il 11 milyon insan bu xəstəlikdən ölür - Kimlər risk altındadır?

Yoluxucu xəstəliklər və klinik mikrobiologiya üzrə mütəxəssis Dr. Müberra Hraloğlu sepsisin ölümcül nəticələri barədə xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, orqanizmin bakteriya, virus, göbələk və ya parazitləri

.

Bu ətirlər hormon sistemini pozur - Açıqlama

Bəzi kimyəvi ətirlər təhlükə saçır. xəbər verir ki, bunu R.T.U. MIREA-nın qeyri-üzvi kimya kafedrasının dosenti Andrey Doroxov söyləyib. Ekspertin sözlərinə görə ftalatlar, xüsusilə dietilftalat (DEP) aromanın daha uzun müddə

turlar.az

geymler 2025 qadin dunyasi adlarin menasi əl işlərinin hazırlanması sufle resepti qohum evlilik 2025 burcler kosmetika rus dilin nece orenek haqisda hakışdalar zencefil vətən həsrətinə aid bayatılar