COVID keçirmiş ananın südü körpəni virusdan qoruyur

COVID keçirmiş ananın südü körpəni virusdan qoruyurAna südü körpələr üçün ən mükəmməl və əvəzolunmaz qidadır. Ana südü bronxial astma, artıq çəki, kəskin tənəffüs yolu infeksiyaları, mədə-bağırsaq infeksiyaları və bir çox digər xəstəliklərə qarşı qoruyuculuğa malikdir. Bu səbəbdən ilk 6 ay körpələrə yalnız ana südü verilməsi və əlavə qidalanmaya keçdikdən sonra da 2 yaşına qədər uşaqlara ana südü verilməsinin davam etdirilməsi məsləhət görülür.
Milli.Az e-tibb.az-a istinadən bildirir ki, bunu pediatr-neonatoloq, Mərkəzi Gömrük Hospitalının həkimi Ülkər Məhərrəmova deyib.         
"COVİD-19 xəstəliyi olan analar körpəsini ana südü ilə qidalandıra bilərmi" sualına cavab olaraq həkim bildirib ki, Dünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına və aparılmış tədqiqatların nəticələrinə əsasən, pandemiya dövründə COVİD-19 xəstəliyi olan analardan ana südü vasitəsilə uşaqların virusa yoluxması halları müşahidə edilməyib: "Lakin ana südü ilə körpə virusa yoluxmasa belə, COVİD-19 virusuna yoluxmuş ana körpəsini hava-damcı və təmas yolu ilə yoluxdura bilər. Bunun qarşısını almaq üçün müəyyən tədbirlər aparılmalıdır.
Öncə ana qoruyucu maskalardan istifadə etməlidir. Uşaqla hər təmasdan öncə ana əllərini 20 saniyə müddətində yumalı, uşağın qaldığı otaq gün ərzində bir neçə dəfə havalandırılmalı, ana və uşağın geyimləri 60-90° dərəcədə yuyulmalı, ananın təmas etdiyi əşyalar antiseptiklərlə dezinfeksiya edilməlidir. Əgər ana körpəsi ilə bir otaqda qalırsa, çarpayılar arasında məsafə 2 metrdən az olmamalıdır".
Onun sözlərinə görə, ana körpəsini əmizdirə bilmədiyi halda, bütün gigiyenik qaydalara əməl edilərək sağılmış ana südü steril qabda uşağa verilə bilər: "Əgər anaya ana südü ilə qidalandırma zamanı əks-göstəriş olan dərman preparatları təyin olunubsa, müalicə dövründə ana gün ərzində qidalandırma sayı qədər südünü sağmalı və müalicə bitdikdən sonra uşağını ana südü ilə qidalandırmağa davam etməlidir. COVİD-19 xəstəliyi keçirmiş və müvəqqəti immunitet yaranmış qadınlarda virusa qarşı anticisimlər ana südü vasitəsilə ötürüldüyündən, körpəni koronavirus infeksiyasindan qorumuş olur".
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1637   Tarix: 24 yanvar 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Xolestrini azaldan meyvə - Kilosu 1 manat 50 qəpikdir

Alma yemək xolesterinin səviyyəsini 5-8% qədər azalda bilər. xəbər verir ki, bunu həkim-kardioloq, tibb elmləri namizədi Elena Reznik deyib. Onun sözlərinə görə bu xüsusilə orta səviyyəli xolesterin və ya profilaktik məqsə

turlar.az

qadın geyimi kosmetik vasiteler yemek reseptleri elm haqqinda atalar sozleri qüsl almaq qaydası veten haqqinda atalar sözü dekorasiya kosmetika insan vidyolar intim burcler şəkərbura