Çox bişmiş yumurta təhlükəlidir - XƏBƏRDARLIQ
Bir çox insan yumurtanın nə qədər sağlam olduğunu bilir. Yumurta zülal və əvəzolunmaz amin turşuları ilə zəngindir. Lakin yumurtanın uzun müddət bişirilməsi zamanı yaranan toksinlər bəzi insanlarda zəhərlənməyə və hətta boğulmalara səbəb ola bilər.
Milli.Az lent.az-a istinadən xəbər verir ki, həkimlərin fikrincə, yumurtanın çox uzun müddət qaynadılması zərərli ola bilər.
Yumurtalar 10 dəqiqədən çox bişirilirsə, tərkibində orqanizmin toksin kimi qəbul etdiyi maddələr əmələ gəlir. Sarısı üzərində yaşıl örtük yumurtaların çox bişdiyini göstərir. Bu yumurtaların sağlam məhsuldan zəhərə çevrildiyini göstərir.
Alimlər izah edirlər ki, sarısı bişirildikdə hidrogen ayrılır və bu, sarının tərkibindəki dəmirlə reaksiyaya girərək dəmir sulfidləri əmələ gətirir. Bu maddələr sarıya yaşılımtıl rəng verir. Yumurta nə qədər uzun bişirilsə, bir o qədər çox sulfid əmələ gəlir. Həddindən artıq bişməməsi üçün bərk qaynadılmış yumurta soyuq suda soyudulmalıdır.
Bişirmə prosesinin özü 10 dəqiqədən çox olmamalıdır. İdeal olaraq 7-9 dəqiqə olmalıdır. Əgər siz axar sarısı olan yumurtaları sevirsinizsə, onları qaynar suda 5-6 dəqiqə bişirin.
Yumurtaların uzun müddət bişirilməsi nəticəsində yaranan toksinlər bəzi insanlarda zəhərlənmə, mədə narahatlığı və hətta boğulmalara səbəb ola bilər.
Milli.Az









Uşağın cinsiyyətini Çin təqvimi ilə hesablayın! - 95% DOĞRU
Azərbaycan toylarında yengə nə üçün lazımdır?
Yuxuda sevişmək nəyə yozulur?
Cinsi əlaqə zamanı nə etmək lazımdır?
Bengü onunla tərəf müqabili olmaq istəyir
AYRILIQ İDDİASI - İrem Derici nişanlısını sildi
Sofi Terner və Kris Martinin yeni eşqə başladığı məlum olub
Conni Depp 'Milad nəğməsi' filmində rol alacaq
Dikdaban geyinən qadınların nəzərinə! - Həkimdən xəbərdarlıq
Xərçəngin ən təhlükəli növü belə yaranır
Səhər yeyilən bu yemək başdan ayağa "zəhər"dir
Diş məcunları saçdan hazırlanacaq
Tanınmış dondurma markasında təhlükəli bakteriyalar aşkarlandı
Azərbaycanın "Uşaq Avroviziya 2025" səhnəsini Mads Enggaard quracaq