Daban balığının faydaları

Daban balığının faydalarıDaban balığı sürü şəklində yaşayan balıqlardandır. Onun kürək hissəsində olan üzgəcləri uzun və sıx olur. Daban balığının rəngi yaşadığı mühitin rəngindən asılı olaraq dəyişə bilir. Qızılı rəngdə olan daban balığının uzunluğu 50 sm, çəkisi isə 3 kq-a yaxın olur. Gümüşü rəngdə olan daban balığı 40 sm, çəkisi isə 2 kq olur. Bəzi hallarda daban balığının 60 sm ölçüdə və 7-8 kq çəkidə olan növünə də rast gəlmək olur. Bunun səbəbi isə bu balıq növünün yaxşı qidalı mühitdə yaşamaları olur. Qızılı rəngdə olan daban balığının çoxalma dövru onların həyatının 3-4 illərində başlayır. Çoxalma yaz aylarında baş verir. Bu zaman qızılı daban balığı 300 minə yaxın kürü tökür. Suda donuşluq baş verdikdə bu balıq daha da dərinliklərə baş vurur və donuşluğun aradan qalxmasını gözləyir. Daban balığı isti sularda yaşamağı sevən balıqdır.
Daban balığının kaloriliyi
Daban balığının tərkibində zülallar, yağlar və mikroelementlər var. 100 qram təzə daban balığının tərkibində 87 kKal var. Onu qızartdıqda isə bu miqdar daha da artır. Ondan az miqdarda istifadə etmək kökəlməyə səbəb olmur. 100 qram daban balığının qida dəyəri:
- Zülallar - 17,7 qr
- Yağlar - 1,8 qr
- Su - 79 qr
- Kaloriliyi - 87 kKal.
Onun yağlılığı çəkisinin 6-7%-i, züllalla zənginliyi isə ümumi çəkisinin 18%-ini təşkil edir. Bu balığın tərkibində olan vitaminlərin demək olar ki, hamısı yağda həll olan (A, C, D, E və s.) vitaminlərdir. Daban balığının əti yod, marqanes, sink və dəniz mineralları ilə zəngindir. Bu balığın ətində yüksək keyfiyyətli zülallar var. Bu zülalların tərkibi isə süzülməmiş yağ turşuları ilə zəngindir. Uşaq yaşlarından daban balığı çox yeyən böyüdükdə elmi bilikləri asan qavrayır. Onun tərkibindəkilər digər balıqlarla müqayisədə əqli inkişafın iki dəfə yüksək olmasına səbəb olur. Daban balığı uşaqların zehni və əqli inkişafının inkişaf eləməsinə səbəb olur. Uşağın normal böyüməsi üçün həftədə ən azı bir dəfə daban balığı yeməsi lazımdır. Hamilə və südəmizdirən qadınlara daban balığı yemək çox faydalıdır. Bu balığın tərkibində olan yağlar uşağın beyninin yaxşı inkişaf etməsinə səbəb olur. Daban balığının tərkibində olan omeqa yağları ana bətnində olan uşağın beyin hüceyrələrini yaxşı inkişaf etdirir.
Daban balığının zərərli xüsusiyyətləri
Həddindən çox daban balığı yemək artıq çəkinin əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1093   Tarix: 17 noyabr 2020
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Düzgün yastıq seçimi rahat yatmağa kömək edir

Gərgin iş günündən sonra çarpayıda rahat yatmaq, yorğunluğu atmaq, ertəsi gün təravətli oyanmaq hər kəsin arzusudur. Təəssüf ki, əksəriyyət yaxşı yata bilmədiyini deyir. Bunun əsas səbəblərindən biri yastığın düzgün seçilməməsidir

.

Ürəyi gücləndirmək üçün - Təsirli RESEPT

Ürəyi gücləndirmək üçün uzun illərdir bu sadə və təsirli reseptdən istifadə olunur. sağlamolun.az-a istinadən həmin resepti təqdim edir:. Damarları gücləndirir, yaddaşı bərpa edir, immuniteti yüksəldir - Möhtəşəm RESEPT 

.

Pendirdən imtina etməyin 4 əsas səbəbi

Həkimlər bərk pendirdən imtina etməyin 4 səbəbini açıqlayıblar.   -a istinadən bildirir ki, bərk pendir sağlamlığa zərər verə bilər. . Qanda şəkəri salan meyvə. Səhər sıyıq yeməyin ZƏRƏRİ AÇIQLANDI. Depressiyadan əziyyə

.

Qanda şəkəri salan meyvə

Bu meyvədə olan rezisdent nişasta və pektin qanda qlükozanı tənzimləyir və uzun müddət toxluq verir. -a istinadən xəbər verir ki, avstraliyalı diyetoloq Syuzi Barrell yetişməmiş yaşıl bananın faydasını açıqlayıb. "Yetişmi

.

Hər gün bir qaşıq zeytun yağı içmək üçün 6 səbəb

Son araşdırmalara görə, səhər yeməyinizə zeytun yağı əlavə etmək faydalarını artıra bilər. .   -a istinadən bildirir ki, alimlərin fikrincə, bu yağdan yalnız bir yemək qaşığı bədənə əhəmiyyətli faydalar gətirə bilər. Depressiyada

.

Depressiyadan əziyyət çəkənlər bu meyvədən yesin - Mövsümüdür

ABŞ-dəki Cincinnati universiteti tərəfindən çiyələk və qaragilə ilə bağlı araşdırma aparılıb. -a istinadən bildirir ki, hər iki giləmeyvənin demensiyadan (unutqanlığın ön planda olduğu bir çox xəstəliyə verilən ümumi bi

.

Duzu azaldın və nəticəni görün

Dadlı yeməklər bişirmək üçün mətbəxin ən vacib tərkib hissəsi duzdur. Yeməkləri uzun müddət saxlamaq üçün də istifadə oluna bilər və bu baxımdan mətbəxlər üçün əvəzolunmazdır. -a istinadən xəbər verir ki, Harvard Universitetini

.

Yerkökünün bilmədiyimiz faydası

Mütəxəssislər yerkökünün faydalarını açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, bu tərəvəzin bir sıra dəyərli faydaları var. Yerkökü xolesterol səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və ümumiyyətlə ürəyə müsbət müalicəvi təsi

.

Niyə hər gün avokado yemək lazımdır? - Mütəxəssislər AÇIQLADI

Alimlər hər gün avokado yeməyin orqanizmə təsirlərini açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, araşdırmalara görə, avokado yemək həzmi yaxşılaşdırır. Alimlər avokadonun abdominal piylənmədən əziyyət çəkən insanlarda sağlamlığ

turlar.az

sonxeber.az maskalar makiyaj instagram qadin sayti hamileliyin ilk elameti zorlama səhnə qadın orqanizmi cennet almasi murebbesi kosmetika şirin qoğal narin faydasi yumurta vusale elizade yutube