Damarlarda TROMBLARIN təhlükəsi və simptomları

Damarlarda TROMBLARIN təhlükəsi və simptomlarıTromb qan laxtasıdır. Tromb damarın tamlığı pozulanda (məsələn, travma zamanı) damarın divarını sanki bağlamaq və qanaxmanı dayandırmaq üçün əmələ gəlir və bu orqanizmin təbii qoruyucu mexanizmidir.

Əgər bu mexanizm olmasaydı insanlar adi kiçik travmadan qanaxmaya görə ölə bilərdilər.

Lakin bəzi xəstəliklər zamanı tromblar orqanizmdə daha tez-tez və ciddi səbəb olmadan əmələ gəlməyə başlayır ki, bu artıq insan sağlamlığı və həyatı üçün təhlükə yaradır.

Tromb qan axını ilə damarlar boyu hərəkət edəndə daha nazik damara düşə və onu tam bağlaya bilər. Bu ağciyər, beyin və ya ürək damarında baş verərsə insan ölə bilər. Əgər tromb ətrafın (əsasən ayaq damarlarında baş verir) damarını bağlayarsa insanda qanqrena inkişaf edə bilər.

Saglamolun.az bildirir ki, Thrombosis UK (Böyük Britaniya) təşkilatının açıqladığı statistikaya görə, "Qərbdə hər 37 saniyədə 1 insan venoz tromboemboliyadan ölür. Hər il trombların ağırlaşmalarından daha çox insan həlak olur nəinki avtomobil qəzaları, süd vəzi xərçəngi və QİÇS-dən birlikdə".

Thrombosis UK-nın mütəxəssisləri qeyd edirlər ki, tromblar daha çox ətraflarda əmələ gəlir.

Trombun qol və ya ayaqda simptomları:

- nəbz kimi vuran və ya tutmaşəkilli ağrı

- tromb olan sahənin şişməsi

- tromb olan sahənin qızarması

- həmin yerin isti olması.

Simptomların daha yüngül və ya ağır olması trombun ölçüsündən asılıdır. Tromb kiçikdirsə, ətraf bir qədər şişə bilər və ağrı az ola bilər. Tromb iri olanda bütün ətraf şişir və insan çox ciddi ağrı hiss edir.

Trombun digər simptomları arasında: qəfil əmələ gəlmiş təngənəfəslik, sinədə kəskin ağrılar (ağrılar nəfəs alanda daha da arta bilər), öskürək (bəzən qanlı). Bu simptomlar əmələ gələndə vaxt itirmədən həkimə müraciət edin.

Sağlamlıq     Baxılıb: 960   Tarix: 11 oktyabr 2021
f Paylaş


DİGƏR XƏBƏRLƏR

Ürək və böyrək xəstələri mütləq ÜZÜM YEMƏLİDİR

Çox zəngin kimyəvi tərkibə malik olan üzüm olduqca faydalı meyvədir. Onun tərkibində orqanik turşular, vitaminlər (A, C, B6), fol turşusu, antioksidantlar, minerallar (sink, dəmir, mis, kalium, maqnezium) və s. faydalı maddələ

Bu qidalar infarkt riskini artırır - SİYAHI

Qidalar orqanizmimizə çox təsir edir. Bəzi qidalar isə infarkt riskinin qarşısını alaraq sağlamlığımıza müsbət təsir edir. Bəzilərinin isə mənfi təsirləri var. İnfarkt, ürəyə qan axımında yaranan problemlər belə təsirlərdəndir

Stenokardiya xəstəliyi. Səbəbləri və müalicəsi

Stenokardiya ürəyin işemik xəstəliyinin bir formasıdır. Stenokardiyanın bilavasitə səbəbi ürək arteriayalarının aterosklerozudur. Bu zaman ürək damarlarının divarında xolesterin yığılır, damarlar daralır və ürək kifayət qədə

Epimediumlu Mavi Məcun

Məhsul haqqında. Epimediumlu Mavi Məcun. Tərkibi: Bal, Epimedium Ekstraktı, Qırmızı Ginseng Ekstraktı, Darçın, Zəncəfil, Keçiboynuzu, Biyan kökü, Polen, Qalanqal, Dəmir Thistle Ekstraktı, Ginko Biloba Ekstraktı, Çaxmaq Kök

Bağırsaqların normal mikroflorası

İnsanın daxilində milyonlarla mikroskopik canlılar yaşayır - bakteriayalar, göbələklər, viruslar və s. Bu canlıların bir hissəsi bizim üçün təhlükəli ola bilər, digərləri isə, əksinə, çox xeyirlidir. Bağırsaqların norma

Stress hormonu adrenalinin orqanizmə təsiri...

İndiki dövrdə streslə tanış olmayan bir insan tapmaq mümkün deyil. Həyatın müasir ritmində, hər birimiz bir çox emosional sarsılmalara məruz qalırıq ki, onlar da sağlamlığın uzunmüddətli pozulmalarına səbəb olur. Adrenali

Noxud bağırsaqları qurdlardan təmizləyir

Noxud zülallarla zəngindir. Bu zülallardan orqanizmdə əvəzolunmaz aminturşular sintez olunur. Zülallardan əlavə noxudun tərkibində nişasta, yağlar, sellüloz (təbii liflər), B qrupu, E, H, PP vitaminləri, beta-karotin (orqanizmd

Əvvəllər ziyanlı sayılan faydalı məhsullar

Dietoloqlar maraqlı araşdırma aparıblar. Sputnik Azərbaycan Rusiya mətbuatına istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər vaxtilə zərərli bilinən, lakin insan orqanizmi üçün heç də ziyanlı olmayan və hətta çox faydalı olan məhsulları

Ağzınız tez-tez quruyursa... 5 TƏHLÜKƏLİ SƏBƏB

İnsan kifayət qədər su içir, lakin buna baxmayaraq ağızda daim quruluq hiss edirsə, bu ciddi xəstəliklərə işarə edə bilər. ilk növbədə bu halda qanda şəkərin səviyyəsini yoxlamaq lazımdır. Ağızda quruluq, keçməyən susuzlu


sebet.az onlayn maqazin mp3 yukle
Mp3 yukle sayti


vizalar.az
viza desteyi


biletler.az
avia biletler


turlar.az

sonxeber.az qadın geyimi reseptler donlar 2021 abşeron tortu dalğalı saç düzümləri gəlinlik və toy dəbi qalin saclara qulluq kosmetika qala haqqinda bayati uşaq seiri oğlan