Damarları tıxayan, ürəyi öldürən - PİS XOLESTERİNLƏ NƏ ETMƏLİ?

Damarları tıxayan, ürəyi öldürən - PİS XOLESTERİNLƏ NƏ ETMƏLİ?30 yaşından sonra əksəriyyət azərbaycanl kişilərin qan analizində xolesterinin miqdarı çox çıxır. Məlumatlara görə, İran və Türkiyə həkimləri pasiyent Azərbaycandan gəlibsə, onu mütləq xolesterin analizinə göndərirlər. Çünki əmindirlər ki, xolesterinin miqdarı yüksəkdir və orqanizmindəki problem bununla əlaqədar ola bilər.
Bəs niyə 30-35 yaşdan sonra azərbaycanlıların qanı xolesterinlə dolur? Vaxtında qanında xolesterinin səviyyəsini ölçdürməyənləri nə gözləyir?
Milli.Az medicina.az-a istinadən oxucuları xolesterin, onun fəsadları, qandakı miqdarını necə azaltma yolları ilə ətraflı tanış edir.
Xolesterin nədir?
Orqanizmdə vacib olan lipidlərin, yəni yağanbənzər maddələrin bir növüdür. Hər insanda var. Sadəcə normasında olması vacibdir. Son zamanlar ekologiya, yemək, stress və zərərli vərdişlər səbəbindən qanda xolesterinin səviyyəsini ölçdürmək geniş yayılıb.
Xolesterin orqanizmdə bir çox biokimyəvi proseslərin, həmçinin cinsi hormonların sintezində mühüm rol oynayır. Xolesterinin azlığı da insan üçün təhlükəlidir. Xolesterin hüceyrələr üçün tikinti materialıdır. O, erotrositlərin tərkibində çoxdur. Eləcə də baş beyin və qaraciyərdə də yerləşir. Xolesterin mədə şirəsinin tərkibini təşkil edir, D vitaminini sintez edir və immunitetin möhkəm olmasına cavabdeh fermentdir.
Kimyəvi tərkibinə görə piy, yağ və spirtə yaxındır. Loru dillə desək, yağlı spirtdir. Bir növ öd şirəsinə də oxşayır. Xolesterin sözü də burdan götürülüb: "bərk öd" deməkdir.
Yaxşı və pis xolesterin
Xolesterin 2 tipdə olur: alfa ve beta. Hər ikisi qanda normal səviyyədə olmalıdır. Birinci tip alfa - yaxşı, ikinci tip isə pis, zərərli xolesterin hesab olunur. Pis xolesterin-lipoproteinlər damarların divarına yapışıb qalınlaşdırır və tıxanıqlıq yaradır. Məhz burdan ateroskeroz - damar tutulmaları başlayır. Damar tıxananda isə gələcəkdə insult, infarkt, işemik xəstəliklər qaçılmazdır.
Xolesterinin böyük hissəsi elə insanın daxilində, qaraciyərdə sintez olunur. Çox az hissəsi isə xaricdən - qida ilə daxil olur. Yəni, xolesterinin miqdarına, sintezinə, dövranına qaraciyər cavabdehdir.
Əgər insanın qaraciyəri pis xolesterini çox yığırsa, xolesterini normaya sala bilmirsə, bu zərərli miqdarın üzərinə insanın qida ilə daxil etdiyi xolesterin də gəlir, beləcə qanda pis xolesterin, eləcə də ümumi xolesterinin miqdarı normasından artıq olmağa başlayır.
Hər bir insan yaşına görə qanında xolesterin normasını bilməli və ildə 2 dəfə onu yoxlamalıdır.
Xolesterin çoxluğunun əlamətləri:
İnsanın əhval-ruhiyyəsində və ümumi halında özünü göstərir:
gözdə sıxılma, görmənin zəifləməsi,
yorğunluq, baş ağrısı,
başgicəllənmə,
yuxu, cinsi istəyin azalması,
qadınlarda libidin azalması,
depressiya,
ayaqlarda ağırlıq.
Xolesterin norması
İnsanın cinsiyyəti və yaşına görə dəyişir. Hər növ xolesterin üçün ayrıca norma təyin olunub. Normadan az olsa da zərərlidir, çox olsa da. Normadan həddən artıq çox olması vəziyyətin getdikcə kritikləşdiyini göstərir.
Ümumi xolesterin üçün norma 5 mmol/litrdir, pis xolesterin üçünsə 4mmol/litr.
Yaş artdıqca və müəyyən xəstəliklər səbəbindən qanda xolesterinin miqdarı artır. Qadınlar üçün norma kişilərdən yüksəkdir. Amma qadınlar pis xolesterindən daha az əziyyət çəkir, nəinki kişilər.
Nəzərə almaq lazımdır ki, bəzi qalxanabənzər vəz problemləri zamanı, hamiləlikdə və soyuq fəsillərdə qanda xolesterinin səviyyəsi bir azca dəyişir. Asiyalıların avropalılara nisbətən xolesterini daha çox olur. Bu da etnik coğrafi səbəblərdəndir.
Bu xəstəliklərdə xolesterin normadan yüksək olur:
-Qaraciyər-böyrək xəstəlikləri
-Xolestaz-öd durğunluğu
-Pankreatit
-Qirke xəstəliyi
-Piylənmə, artıq çəki
-Şəkərli dibet
-Podaqra
-Alkoqolizm
-İrsi genetik faktorlar
Kimlər risk altındadır?
-40 yaşdan sonra kişilər
-Menopauza dövründə qadınlar
-Diabet xəstələri
-İnfarkt və insult keçirənlər
-Oturaq həyat tərzi keçirənlər
-Spirtli içki qəbul edənlər
-Siqaret çəkənlər
-Daima stress altında olanlar
Pis xolesterini artıran qidalar:
-Piy, yağ, kərə yağı, heyvan mənşəli yağlar
-Yumurta
-Xama
-Pendir
-Çörək
-Pivə
-Qızardılmış yeməklər
-Fast food
Qanda xolesterinin miqdarı kritik həddi keçərsə, xəstənin vəziyyətinə görə həkim tez nəticə almaq üçün xolesterini blok edən dərmanlar təyin edir. Bunlardan: Atorvastatin, Simvastatin, Lovostatin, Nikotin turşusu və s. var. Lakin dərmanı həkim göstərişi olmadan, özbaşına qəbul etmək olmaz.
Bəzən qan analizində xolesterinin normadan az olması üzə çıxır. Bu da orqanizmin işini pozur. Xolesterin yetməzliyi hüceyrələrin aclığına səbəb olur, sinir sistemi, beyin zəifləyir, depressiya yaranır.
Xolesterinin miqdarını kəskin azaldan səbəblər:
- Bir müddət ac qalmaq
-Kaxeksiya
-Hiperterioz
-Sepsis
-Yanıqlar
-Qaraciyərin ağır xəstəlikləri
-Vərəm
-Qanazlığı, anemiya
-Talassemiya
-Bəzi dərmanların təsiri
Bu zaman xolesterini artıran dərmanlar təyin olunur, həmçinin yumurta, pendir, qaraciyər qidaya əlavə olunur.
Xolesterini azaltmaq üçün:
İlk növbədə 3 zərərli vərdişdən imtina etməlisiz: içki, siqaret, hərəkətsizlik. Daha sonra qida rasionunu dəyişməlisiz.
Pis xolesterini qovmaq üçün fiziki yükü artırmaq lazımdır. İdman, qaçış, üzgüçülük vacibdir.
Xolesterini qovan məşhur ərzaqlar:
-Yalnız bitki yağlarından istifadə olunmalı, xüsusən kətan toxumu və zeytun yağı
-Sarımsağı bol qəbul etməli, o, qandan xolesterini qovur. Hər gün 3 diş çiy sarımsaq yeyilməlidir.
-Hər gün 2 litr su və yalnız yaşıl çay içilməli
-İtburnu dəmləməsi qəbul edilməli
-Zəncəfil çayı və zəncəfilin özü - təzə kökü, tozu
-Paxlaları çoxaltmalı - sutkaya 50 qr hər hansı paxlalı yemək lazımdır.
-Gündəlik 500 qram olmaqla təzə tərəvəz və meyvələrdən salatlar yeyilməlidir. Xüsusən sitrus meyvələri - portağal, kivi, limon və s. bol olmalıdır
- Göyərti- ispanaq, salat, rukkola qida rasionuna daxil edilməlidir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 692   Tarix: 02 dekabr 2023
f Paylaş

Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Yaşlandıqca sağlamlığımız niyə pisləşir? - Alimlərdən YENİ CAVAB

T-hüceyrə istehsalının azalması yaşlı insanların sağlamlığını zəiflədir.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Jinan Universitetinin və Con Hopkins Universitetinin alimləri müəyyən ediblər. Onların fikrincə, yaşlı insanları

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür. -a istinadən bildirir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

.

Zəncəfilli limonadı necə hazırlamaq olar?

İsti havalarda evdə hazırlanmış sərinləşdirici içkilərdən daha yaxşı bir şey yoxdur. Bu cür içkilər həm sağlam olur, həm də hazırlanması çox sadədir.   -a istinadən xəbər verir ki, xüsusilə zəncəfilli limonadın orqanizm

.

Prostat xərçənginin əsas əlamətləri AÇIQLANDI

Onkoloq Anton Odeqnal prostat xərçənginin əsas əlamətlərini açıqlayıb.   -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin fikrincə, kişilər tez-tez prostat xərçənginin ilk simptomlarını gec, şiş əhəmiyyətli dərəcədə böyüdükdə his

.

Uşaqlar üçün ən sağlam qəlyənaltılar

Böyüməkdə olan uşaqlar tez-tez acırlar. Bununla belə, uşaqlar üçün qablaşdırılmış qəlyanaltıların çoxu son dərəcə zərərlidir. Qəlyanaltılar uşağınızın pəhrizinə bəzi əlavə qidalar daxil etmək üçün əla fürsətdir. Yüksək dərəcəd

.

Dondurma həqiqətən də sərinləməyə kömək edir?

İsti yay günlərində çoxlarımız ləzzətli dondurmanın dadını çıxarmaqdan gözəl bir şey olmadığını düşünürük. Ancaq təəssüf ki, bu soyuq desert həmişə sərinləməyə kömək etmir.   -a istinadən xəbər verir ki, dondurma hazırlama

.

Çay qocalmanı gecikdirir

Qidalanma qocalmaya təsir edən amillərdən biri olaraq görülür. Yediyimiz qidalar bədənimizi daha uzun və sağlam yaşamamıza kömək edə biləcək bir sıra əsas qidalarla təmin edir. Alimlərin fikrincə, çay qocalmanı ləngidən qidalarda

.

Uşaqların sevimlisi olan bu içkilərdə təhlükəli maddələr var – DİQQƏT

Verdiyi zərər baxımından "fast-food"larla yarışacaq içkilər yay aylarında daha da populyarlaşır. Mütəxəssislər müxtəlif kremlər, rəngləndirici və dadlandırıcı maddələr, eləcə də bol miqdarda şəkər ehtiva edən b

.

Səhərlər ət yeməyin zərərləri

Səhər yeməyində tez-tez ət yemək ürək xəstəliyi riskini artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu "HealthNews"a amerikalı dietoloq Şerri Kollinz deyib. O, səhər yeməyində davamlı olaraq ət və yumurta yeməyi

turlar.az

sonxeber.az kosmetik vasiteler toy makiyajlari sade makiyaj sekilleri geyim dəbləri ata ve qiz kişi xəyanət yay donlari kosmetika klitor buga burcu cinsi əlaqə sirniyatlar vətənə aid bayatılar