Detoks və onun formaları

Detoks və onun formalarıToksinlər həm orqanlarda gedən metabolik proseslər zamanı istehsal olunur, həm də qida vasitəsilə orqanizmə daxil olur. Detoks-orqanizmdə istehsal edilən və ona daxil olan zərərli toksinlərdən xilas olmaq üçün aparılan tədbirlərdir.
Detoks orqanizmi təkcə zərərli maddələrdən təmizləmir, həm də qocalmağa və xəstəliyə səbəb olan sərbəst radikal və toksinlərdən azad edir. Fizioloji tarazlığı bərpa edən detoks toxumalardakı toksinləri qan və limfa sistemi, orqanizmə daxil olan digər zəhərli maddələri isə bağırsaqlar vasitəsilə xaric edir. Detoks orqanizmdəki mayelərin qatılaşmasının qarşısını alır və su balansını qoruyur.
Gün ərzində yorğunluq, halsızlıq, gözaltı nahiyədə tünd ləkə, qəbizlik, ürəkbulanma, mədədə narahatlıq, dildə və ağızın selikli qişasında əmələ gələn yaralar, sızanaqlar, həddən artıq və xoşagəlməz qoxulu tərləmə, ödemlər, artıq çəki, dırnaqlarda qırılma və ağ ləkə, quru, qırılan və tökülən saçlar, siqaret çəkmə, içki içmə, mövsüm dəyişikliyi, ağır zehni fəaliyyət detoks üçün göstəriş olan hallardır. Həmin hallar müşahidə edilən hər kəs üçün detoks məsləhətdir.
Hamilə və süd verən qadınların, qanazlığı, yüksək təzyiq, ürək-damar, şəkərli diabet kimi xəstəlikləri olanların, uşaqların, ağır fiziki işdə işləyənlərin, sağlamlıq problemi olan yaşlıların, mütəmadi dərman qəbul edənlərin detoks etməsi məsləhət deyil.
Detoksun bir neçə forması var. Total-məhdud qidalanma yalnız su, çay və meyvə-tərəvəz şirələri ilə aparılır. Prosedur ildə 1-2 dəfə ən azı 5 gün və ən çoxu 21 gün davam edir.
Bazis məhdud qidalanma mədə turşusunun ifrazını artıran qidalardan imtina ilə aparılır. İldə bir neçə dəfə ən azı 7 və ən çoxu 21 gün aparılır.
Tək istiqamətli qidalanma sadəcə maye və bərk halda olan bişməmiş qidalar yeyilməsi ilə aparılır. Davamlı olaraq həftədə 1 gün yerinə yetirilir.
Tam aclıq həftənin bir günü qidalanmamaqla aparılır.
Detoks zamanı şaftalı, ərik, limon, nar, portağal, avokado, manqo, böyürtkən, yaşıl çay, bal, yağsız pendir, vanil, cobanyastığı, lavanda, hil toxumu, itburnu, adaçayı, darçın, zəncəfil, mixək, qaragilə, limon yarpağı dəmləmələri, qatıq, yerkökü şirəsi ən səmərəli qidalar hesab edilir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 902   Tarix: 04 yanvar 2023
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Ağzınızdakı belə dəyişikliklər infakrtın xəbərçisi ola bilər

Alimlər diş əti xəstəlikləri ilə ürək və beyin xəstəlikləri arasında təhlükəli əlaqə aşkar edib. xəbər verir ki, araşdırma "Neurology Open Access" jurnalında dərc olunub. Araşdırma diş əti xəstəlikləri və diş çürüməsini

.

Kasıblar varlılardan daha çox insult keçirirlər - ARAŞDIRMA

Aşağı sosial təbəqədən olan insanların insult riski 33% daha yüksəkdir. xəbər verir ki, Tasmaniya Universitetinin 2025-ci ildə apardığı yeni araşdırmaya görə, aşağı sosial-iqtisadi təbəqədən olan şəxslərin insult keçirm

.

Bu, həyatınızı xilas edə bilər: Qanın laxtalanmasının 5 əlaməti

Sağlamlıq riskləri barədə məlumatlı olmaq və hansı əlamətlərə diqqət yetirməli olduğunuzu bilmək həyatınıza nəzarəti artırır. -ın xəbərinə görə, bəzi əlamətlər o qədər zəif olur ki, insanlar onları çox vaxt hiss etmir v

.

Kişilərdə ən çox rast gəlinən ikinci xərçəng növü hansıdır?

Səhiyyə Nazirliyinin açıqlamasına əsasən, prostat xərçəngi kişilər arasında ağciyər xərçəngindən sonra ən çox müşahidə edilən ikinci onkoloji xəstəlikdir. xəbər verir ki, İzmir Katip Çələbi Universiteti Atatürk Təhsil v

.

Beyin üçün risk yaradan qidalar AÇIQLANDI

ABŞ-da aparılan yeni bir araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidaları müəyyən edib. xəbər verir ki, Virciniya Texnologiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çox emal olunmuş ət məhsulları və şəkərli içkilə

.

Bu ədviyyatı pəhrizinizə əlavə edin – Şəkəri azaldır və ürəyi qoruyur

Mütəxəssislər qeyd edir ki, darçın həm dadına, həm də sağlamlığa olan faydalarına görə ən dəyərli ədviyyatlardan biridir. xəbər verir ki, onun tərkibindəki təbii maddələr qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir, xolesterin

.

Beyinə zərər verən qidalar açıqlandı

ABŞ-də aparılan yeni araşdırma beyin sağlamlığı üçün ən zərərli qidələrin ultra işlənmiş ət məhsulları və şəkərli içkilər olduğunu göstərib.  xəbər verir ki, Virginia Tech Universitetindən alimlərin həyata keçirdiyi tədqiqatda

.

Bu qidalar səni xərçəng edə bilər - Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir

Son illər aparılan elmi araşdırmalar sübut edir ki, gündəlik qidalanmada yer alan bəzi məhsullar uzunmüddətli dövrdə xərçəng riskini artırır. xəbər verir ki, mütəxəssislər düzgün olmayan qidalanma təkcə artıq çəkiyə deyil

.

Ürək özünü bərpa edə bilirmiş - Tibbdə inqilab

Elm dünyasında ürək xəstəliklərinin müalicəsində böyük dönüş yarada biləcək mühüm kəşf edilib. xəbər verir ki, ABŞ-nin Nyu-York şəhərindəki Mount Sinai Icahn Tibb Məktəbinin alimləri insan ürəyinin müəyyən şərtlər altınd

turlar.az

kosmetik vasiteler geyim şəkilləri qadin dunyasi hamilə qadın alimlər usaqlarda angina artiq cekiden azad olmaq kosmetika seksual 8 mart kokelmek vetene aid bayati burclerin uyumu