DİQQƏT! - Konservləri hansı hallarda istifadə etmək olar? - Xərçəng və

DİQQƏT! - Konservləri hansı hallarda istifadə etmək olar? - Xərçəng və"Konservləşdirmə qədimdən mövcuddur və sənayeləşmə artdıqca konserv məhsullarından istifadə də artır. Bu günlərdə demək olar ki, bütün növ məhsulların konservləşdirilmiş formasına rast gəlmək mümkündür."
Milli.Az bildirir ki, bu fikirləri Lent.az-a açıqlamasında həkim-terapevt Elfanə Süleymanova bildirib.
"Ət və balıq konservlərində diqqət etməli olduğumuz məqam hansılardır? Məsələn, onların tərkibinə dadlandırıcılar, emulqatorlar, nitrat kimi konservantlar qatılır. Bunlar isə insan orqanizmi üçün çox ziyanlı maddələrdir. Sadaladığımız bu maddələr qaraciyərin toksiki yüklənməsinə, mədəaltı vəz və öd yollarında fermentlərin həddən artıq ifrazına, bağırsaq mikroflorasının dəyişməsinə səbəb olur. Hətta bunlar əzələ və sümük toxumasında toplanaraq əlavə fəsadlar yarada bilir. Balıq məhsullarından hazırlanan konservlərdə ağır metal yüklənmələri çox olur. Bu səbəbdən də hesab edirəm ki, sözügedən qidalar azyaşlı uşaqlara və hamilə qadınlara qadağan olunmalıdır."
Elfanə Süleymanova qeyd edir ki, konservləşdirilmiş qidaların metallik qablarda saxlanması onların ağır metallarla yüklənmə faizini artırır. Bu isə dəri və saçda problemlərə səbəb ola bilər: 
"Konservləri istifadə edərkən üzərində yazılan qida dadlandırıcılarına diqqət yetirin. Bu təhlükəli dadlandırıcılar onkoloji xəstəliyin yaranmasına səbəb ola bilər.
Tərəvəz və digər qidaların konservləşdirilməsində diqqət yetirməli olduğumuz məqamlar bunlardır: nə vaxt qablaşdırılıb və saxlanma müddəti nə qədərdir? Unutmayaq ki, qida uzun müddət boyunca saxlanılırsa öz dəyərlərini itirir.
Həkim deyir ki, son zamanlar hazırlanan konservləşdirilmiş qidalarda bakterial yüklənmənin daha azdır. Hansı ki, keçmişdə bu cür yükləmələr daha çox müşahidə edilib. Bəs problem tamamilə həll edilibmi? Təəssüf ki, xeyir. Elfanə xanımın sözlərinə görə, konserv məhsullarında botulin çöpləri kimi anaerob infeksiyalarına da rast gəlinir: 
"Ümumiyyətlə, hər qida mövsümündə yeyilsə yaxşıdır. Lakin əgər hər hansı tərəvəz və ya meyvəni uzun müddət saxlamaq istəsənizsə bunun da ən təhlükəsiz variantından istifadə etməlisiniz. Məsələn, buzlaşdırılma üsulu qida dəyərlərini daha uzun zaman qoruya bilir. Amma unutmayaq ki, bir dəfə buzu açılmış qidanın təkrar buzlaşdırılması bakterial cəhətdən  olduqca təhlükəlidir. Bu qidanın toksikoinfeksiyasına səbəb ola bilər. Konservlərdən istifadə zərurəti yaranarsa şüşə qabda olan konservlərə üstünlük verməyiniz məsləhətdir."
Həkim - dietoloq Vüsalə Tağıyeva qidalanma zamanı təbii məhsulların seçməyi məsləhət görür: 
"Günümüzdə konservləşdirilmiş məhsullardan istifadə edənlər çoxdur. Təbii qidalar kimi konserv qidalarında da əhəmiyyəti var. Uzun müddət və davamlı istifadə etdikdə isə orqanizm üçün bəzi mənfi təsirləri ola bilər."
Dietoloq qeyd edir ki, artıq çəkidən azad olmaq istəyənlər daha çox konservləşdirilmiş ton balığından istifadə edirlər:
"Bu balığın tərkibində civənin miqdarı yüksək ola bilər. Nəticədə balıqda olan elementlər öz faydasını itirir. Digər tərəfdən isə qidanı uzun müddət saxlamaq üçün tərkibinə mütləq kimyəvi qatqılar əlavə edilir. Bu isə orqanizmə mənfi təsir göstərir. Yağda hazırlanan konservlər daha kalorilidir. Məsələn, yağda olan ton balığından deyil, suda olan növündən istifadə etmək daha doğrudur."
Həkim-dietoloq qeyd edir ki, bu tip məhsullarda şəkər və duzun miqdarı yüksək olur:
"Ona görə konservləşmiş qida seçərkən mütləq üzərində qeyd edilən maddələrin siyahısına və istifadə qaydasına diqqət etmək lazımdır. Çünki uzun müddət kimyəvi maddələrin təsirində qalan bu cür qidalar orqanizmdə üək-damar xəstəliklərinə, hormonal pozğunluğa, diabet və piylənmə kimi problemlərə səbəb ola bilər. Konservi məhsulları kalorilidir və istifadə edərkən miqdarına diqqət etmək lazımdır."
Milli.Az  /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1019   Tarix: 13 iyun 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Gündə ən azı bir fincan qəhvə için: Bu xəstəliyin qarşısını alır

Bir qrup alim müəyyən edib ki, aktiv qəhvə istehlakı polikistik yumurtalıq sindromunun inkişaf riskini 69% azaldır. -a istinadən xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Nutrition" jurnalında dərc olunub. Tədqiqatd

.

Bədənimizdəki piy hara gedir?

Adətən köklüyə görə bədəndə toplanan piy "günahlandırılır". İnsanlar arıqlamağa başlayanda məhz onunla mübarizə aparırlar. Lakin heç də hamı piyin bədəni necə tərk etdiyini bilmir. -a istinadən xəbər verir ki, rusiyal

.

Bu dərmanlar insanları kor edir

Alimlər aşkar ediblər ki, adi dərmanlar orqanizm üçün ciddi təhlükə yaradır. -a istinadən bildirir ki, aparılan son elmi araşdırmada Harvard Universitetinin alimləri semaqlutid ehtiva edən arıqlamaq üçün istifadə olunan dərmanları

.

Mərcangilənin daha bir faydası üzə çıxdı

Mərcangilənin sidik yolları infeksiyaları üçün faydalı olduğu sübut edilib.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Bond Universitetinin alimləri aşkarlayıblar. Yeni araşdırma mərcangilə şirəsi içən insanların sidik yollarını

.

Demensiya riskini bir neçə dəfə artıran amil müəyyən edildi

Xroniki anksiyete demensiya riskini 3,2 dəfə artırır.   -a istinadən xəbər verir ki, bunu Nyukasl Universitetinin (Böyük Britaniya) alimləri üzə çıxarıblar. Onların sözlərinə görə, yeni başlayan anksiyete isə demensiyanı

.

Uşaqlarınız dişlərini fırçalayarkən bunlara diqqət edin, yoxsa

Hər kəsə məlumdur ki, uşaqlar üçün nəzərdə tutulan diş pastaları uşağın yaşına görə kateqoriyalara bölünür.   -a istinadən xəbər verir ki, körpənin ilk dişləri 4-8 aylarında görünür. Bu zamandan etibarən övladınıza ağız boşluğunu

.

Uşaqlar üçün ölümcül oyunlar

"Uşaqlar suda daha çox valideynlərin diqqətsizliyi səbəbindən ölürlər. Buna görə də övladlarla su hövzələrində və ətrafında davranışın bütün əsas qaydalarını mütləq danışmalıdır. Bu, uşağın yaşından asılı olmayaraq edilməlidir"

.

Azərbaycanda oğul qaraciyərini anasına verdi

Uzun illərdir qaraciyər çatışmazlığından əziyyət çəkən anaya öz oğlu donor olub. -a istinadən xəbər verir ki, Hacıqabul rayonunun sakini Elçin Qəniyev anası Tamam Qəniyevaya öz qaraciyərini verib. Elçin Qəniyev evin tək övladıdır

.

Yayda necə qidalanmalıyıq?

Yay gəlişi ilə istiləri də gətirir. İstidə yemək vərdişləri də dəyişə bilər. Yayda nə yemək və nəyi yeməmək lazımdır? Bu sual hamını düşündürür. qafqazinfo-ya istinadən sizə yay qidalanmasında əməl etməli olduğunuz 8 tövsiyən

turlar.az

sonxeber.az gözəllik məhsulları adlarin menasi yemek reseptleri elm bilik haqqinda atalar sözləri fitnes və pəhriz kokteyl paltarlari kakos yagi kosmetika vətənə aid atalar sözləri bayati arıqla yutube cinsi